Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επιβεβαίωσε την πρόθεση του κόμματος για επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μετάβασης του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Δημήτρη Χριστόφια στα Κατεχόμενα, για συναντήσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλους Τουρκοκύπριους πολιτικούς.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από το 1974 υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ είχαν επανειλημμένα μεταβεί στα Κατεχόμενα, εξέτασαν προβλήματα εγκλωβισμένων και είχαν επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η τοποθέτηση του Γκίντερ Φερχόιγκεν στο τουρκικό CNN υποδηλώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την κατοχή, εκ μέρους της, εδάφους κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. O κ. Ομήρου τόνισε ότι ουδέποτε ήταν εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί μια τέτοια πορεία εάν συνεχίζεται η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από την υποψήφια προς ένταξη χώρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επαφές ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, ο κ. Ομήρου είπε ότι το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η ελεύθερη διακίνηση σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σταθερή θέση της ΕΔΕΚ είναι η μη επίδειξη επίσημων εγγράφων.
Το ΔΗΣΥ εισηγήθηκε οχτώ τροπολογίες ή πρόσθετες πρόνοιες, ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο Ανάν με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού.
Το αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως στόχος του ΔΗΣΥ είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής αλλά και εφικτής δέσμης προτάσεων, που θα οδηγήσουν σε μια αποδεκτή από το λαό λύση του Κυπριακού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα του, μεταξύ άλλων, προτείνει τρόπους διασφάλισης της εφαρμογής της λύσης. Οπως είπε, τα θέματα αυτά αφορούν στα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά και στην πλήρη αποστρατικοποίηση μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τις υπό αναπροσαρμογή περιοχές.