Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να επισκεφθεί το Ευρωκοινοβούλιο στις 23 του Σεπτέμβρη σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της χώρας του για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η ασυνήθιστη αυτή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί δύο βδομάδες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει, στις 6 του Οκτώβρη, για το εάν και κατά πόσον η Τουρκία πληρεί τα απαιτούμενα κριτήρια όσον αφορά στη δημοκρατία, στα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων και στο κράτος δικαίου, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και θα δώσει την ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να μεταπείσει τους πιο επιφυλακτικούς. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα αποφασίσουν σχετικά το Δεκέμβρη, επί τη βάσει των συστάσεων της Κομισιόν.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου αποκαλύπτουν στο χτεσινό τους φύλλο ότι ο επίτροπος της ΕΕ σε θέματα αγροτικής πολιτικής, Φραντς Φίσλερ, σε επιστολή του προς τα άλλα μέλη της Κομισιόν, αμφισβητεί ανοιχτά ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση θα κινδύνευε να τινάξει στον αέρα τον κοινοτικό αγροτικό προϋπολογισμό. Στην 9σέλιδη επιστολή του ο Αυστριακός επίτροπος, η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή μήνα, εκφράζει αμφιβολίες για το εάν οι δεσμεύσεις της Αγκυρας στη δημοκρατία και στην αρχή του κοσμικού κράτους θα έχουν χρονική διάρκεια και εκφράζει το φόβο ότι «μπορεί να υπάρξει μία φονταμενταλιστική οπισθοδρόμηση». Στενός συνεργάτης του Φίσλερ επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία διαρρέει λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του Ολλανδού επιτρόπου Φριτς Μπολκενστάιν ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξισλαμισμό της Ευρώπης.

Στη Ρίγα της Λετονίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε χτες ότι η χώρα του θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του χρόνου, εάν η πολυαναμενόμενη έκθεση της Κομισιόν υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή της Αγκυρας.

«Εχει ήδη αποφασιστεί ότι θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πριν από το τέλος του χρόνου, εάν η έκθεση σχετικά με την πρόοδό μας είναι θετική», είπε ο Γκιούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λετονία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής. «Υπάρχουν πολλοί που δεν το ξέρουν αυτό», πρόσθεσε. «Για ένα μεγάλο διάστημα δε θα είμαστε πλήρες μέλος, αλλά για πόσο μεγάλο δεν το γνωρίζω», κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org