Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Σύγκρουση πολιτισμών»...

Το έγκλημα στην Οσετία, τα όσα προηγήθηκαν (μετρό Μόσχας) και τα όσα ακολούθησαν (Τζακάρτα) τροφοδότησαν την αναπαραγωγή της γνωστής θεωρίας περί «σύγκρουσης των πολιτισμών». Κατ' αρχάς, να θυμίσουμε ότι την πνευματική ιδιοκτησία της εν λόγω «ανάλυσης» για το σύγχρονο κόσμο έχει ο Σάμιουελ Χάντινγκτον. Πρόκειται για βασικό συνοδοιπόρο του «Σχεδίου για ένα νέο Αμερικανικό Αιώνα» και προσωπικότητα, που κυριαρχεί μαζί με τον «ιέρακα» Περλ στο ινστιτούτο «Νέα Ατλαντική πρωτοβουλία για την αμερικανική επιχειρηματικότητα» (στόχος του οποίου ήταν η «ενσωμάτωση» στις ατλαντικές δομές των χωρών, που προέκυψαν από την ανατροπή του σοσιαλισμού).

***

Η προσπάθεια του Χάντινγκτον και των λεγόμενων «θινκ τανκς» να αποβάλουν το ταξικό στοιχείο από την ανάλυση της ιστορίας και να «εξηγήσουν» τις κοινωνικές εξελίξεις από τη σκοπιά του «πολιτισμού», της «ράτσας» και, τελικά, της «θρησκείας», δεν είναι μόνον απλοϊκή, όπως συχνά καταγγέλλεται από τους επικριτές της. Είναι - απλά - επικίνδυνη. Το αποδεικνύει η ιστορική εμπειρία, καθώς ανάλογα ιδεολογήματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, με σκοπό να «δικαιολογήσουν» την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως «όπιο» νάρκωσης των συνειδήσεων, με συνέπεια η ανθρωπότητα να τα πληρώσει με ποταμούς αίματος.

***

Τα «θινκ τανκς» και οι θεωρίες τους, λοιπόν, είναι πολλές οι φορές που προηγούνται και ανοίγουν το δρόμο για να περάσουν τα ...στρατιωτικά τανκς.

Οπως προηγήθηκε ο Χάντινγκτον και μετά ακολούθησαν οι πεζοναύτες του Μπους, έτσι προηγήθηκαν οι θεωρίες περί «αρίας φυλής» για να τις ακολουθήσουν οι στρατιές της Βερμαχτ... Με ανάλογο τρόπο, προηγήθηκαν οι θεωρίες περί «απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων» και κατόπιν ακολούθησαν οι λόγχες των Σταυροφόρων. Ετσι είχε προηγηθεί ο αντισημιτισμός και μετά ήρθαν Αουσβιτς. Πρώτα οικοδομούνται οι θεωρίες περί «ανάδελφων εθνών» και μετά ακολουθούν οι εκτελέσεις 10χρονων Παλαιστινίων.

***

Η τραγωδία που ζει σήμερα η ανθρωπότητα δεν οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει ο Χριστός με τον Αλλάχ. Οφείλεται στο γεγονός ότι τα 2/3 της πληθυσμού της Γης έχουν καταχωρηθεί στα «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Εκεί τους έχουν καταχωρήσει οι πολεμικές βιομηχανίες, οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι κεφαλαιοκράτες και ο «Θεός» του κέρδους.

Ισως αρκεί ένα στοιχείο: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κερδίζουν στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση 560 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις οχημάτων. Την ίδια ώρα, αρκούν μόλις 9 δισ. δολάρια για να λυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης και της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, στις χώρες του Τρίτου Κόσμου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Ρίτσος, το ψέμα και αυτό που τους πονάει(26/2/2019)
Το παράδοξο της νόσου του Χάντινγκτον(29/10/2016)
«Ξεσηκώθηκαν» και τα νησιά(26/2/2010)
Επικίνδυνη για τους λαούς η επιδίωξη της νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ(20/8/2008)
Σωστός σηματοδότης(23/11/1997)
Παγκοσμιοποίηση και "απελευθέρωση της αγοράς"(28/2/1997)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org