Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τώρα που σβήσανε τα φώτα

Ας κάνουμε τη σύναξη, λοιπόν, να τα βάλουμε κάτω και να δούμε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο. Πέντε πάνω πέντε κάτω πόσα θέλει η μεγαλομανία να χορτάσει και η αλαζονεία να παρασημοφορηθεί. Η λιτότητα και η οικονομία είναι έννοιες άγνωστες γι' αυτούς που χειρίζονται ξένα χρήματα.

Η μαγεία δεν έδεσε και το όνειρο ήταν κάλπικο, όσο κράτησε η λάμψη ενός βεγγαλικού, και η Δευτέρα ξημέρωσε με τα προβλήματα άλυτα να περιμένουν στη γωνιά. Για να μη μας πουν γκρινιάρηδες, βάλαμε τα συν από πάνω να επιπλέουν και τα μείον τα κρύψαμε κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας.

Η βρώμα και η δυσωδία που ξεχείλισαν με αφορμή τα κρούσματα ντόπινγκ θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν από ένα μανδύα αποσιώπησης και αποπροσανατολισμού στο απώτερο μέλλον. Μη σπάσει το απόστημα κι αποκαλυφθούν ευθύνες και ενοχές. Ας αφήσουμε τη στέγη Καλατράβα να δεσπόζει και ας χορτάσει από αισθητική η άδεια μας κοιλιά.

Μην ξεχάσουμε να βάλουμε και στο λογαριασμό το 1,5 εκατ. ευρώ στο Γυμναστικό Σύλλογο Αίαντα Σκουζέ για προσωπικά έξοδα παραστάσεων. Τις κάμερες παρακολούθησης και τα «Ζέπελιν» της υψηλής ευκρίνειας. Τη ΝΑΤΟική επιμελητεία και εμπλοκή. Μη μιλήσει κανείς για τους 13 νεκρούς και τους δεκάδες σακατεμένους. Μιας πεντάρας αξία. Δε βαραίνει το λογαριασμό. Οσο το αμπιγιέ σορτσάκι και η μπλουζίτσα της κας Γιάννας. Τιποτένια πράματα. Είκοσι πέντε πρωταθλητές είδαν την πόρτα της εξόδου. Παρακολούθησαν τους αγώνες από μακριά, με τα κιάλια. Ποτέ γυναίκα δεν πέρασε το άβατο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τώρα το πέρασε. Το χρυσό μετάλλιο ήταν μαγαρισμένο και κίβδηλο. Ο Ούγγρος πρωταθλητής της δισκοβολίας τους ξεπέρασε όλους. Εβαλε διπλή κύστη στην ουροθήκη του για να παρουσιάσει ψεύτικα και ξένα ούρα. Βραβείο θράσους και ευρεσιτεχνίας. Τι έχουμε ν' ακούσουμε ακόμα... Τη δόξα, αλλά και το χρήμα ουδείς εμίσησε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για να εξακολουθήσουν να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, παγκόσμιας εμβέλειας, αξιοπιστίας και κύρους, πάνω στα χνάρια του αρχαίου αθάνατου πνεύματος, να είναι σύμβολα ειρήνης και φιλίας, εκεχειρίας και συναδέλφωσης και να μην είναι μία εμπορική πανήγυρη και Ολυμπιάδα των χορηγών και των πολυεθνικών, πρέπει να έχουν ριζική μετάλλαξη, πρέπει να περάσουν σε άλλα χέρια, σε άλλες τάξεις, σε άλλα καθεστώτα.

Ο καπιταλισμός απέτυχε. Αποδείχτηκε πως ήταν ανίκανος να διαχειριστεί τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν πώς να τους εκμεταλλευτεί για ν' αποκομίσει περισσότερα κέρδη.

Οι Αγώνες τελείωσαν. Εμείς οι άλλοι, εμείς οι πολλοί, θα ξανασυναντηθούμε στους ταξικούς αγώνες, στην απεργία και στη διαδήλωση. Θα συναντηθούμε στην προσπάθειά μας ν' αναστήσουμε στην πραγματικότητα το αρχαίο αθάνατο πνεύμα. Θα βγάλουμε από μέσα μας την πίκρα πως ο Μίσα δε θα γυρίσει πια στα Ολυμπιακά Στάδια. Το πόσο προφητικό ήταν το τελευταίο του δάκρυ... Η ελπίδα, όμως, δεν πεθαίνει ποτέ. Οπως και οι αγώνες, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org