Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Διεκδικούμε τις πραγματικές μας ανάγκες
  • Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκαν χτες, δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
  • Σήμερα η ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι νέοι έχουν θέση στο καινούριο, το ριζοσπαστικό των ανθρώπινων αξιών, της ζωής και του πολιτισμού που φέρνει η σοσιαλιστική κοινωνία. Για την πάλη για αυτή την κοινωνία να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, να δώσουμε τους καλύτερους εαυτούς μας, να πυκνώσουμε και να δυναμώσουμε τις γραμμές της ΚΝΕ. Θα τα ξαναπούμε στα αγωνιστικά ραντεβού με τους μαθητές, τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές το επόμενο διάστημα».

Το μαχητικό κάλεσμα του 30ού Φεστιβάλ, το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής που διαπερνάει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ συμπυκνωμένο σε λίγες λέξεις, μετέφερε χτες στους χιλιάδες νεολαίους της Θεσσαλονίκης ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας από την κεντρική εξέδρα κατά τη δεύτερη μέρα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη. Σήμερα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 10 μ.μ. στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ.

Νεολαιίστικο μελίσσι

Για μια ακόμη βραδιά, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης θύμιζε χτες νεολαιίστικο μελίσσι. Στο διάδρομο της κεντρικής πύλης δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, με τους νέους να διασχίζουν τα περίπτερα στην είσοδο του Φεστιβάλ και, προσπερνώντας τον Μινώταυρο του ιμπεριαλισμού στο λαβύρινθο που έστησαν τα μέλη της ΚΝΕ, να βρίσκουν διέξοδο στο χώρο της κεντρικής εξέδρας. Εκεί όπου, λίγο μετά τις 10:30, κατέληξε και η πορεία της ΚΝΕ, με παλμό, συνθήματα και κόκκινες σημαίες, για την κεντρική ομιλία της χτεσινής δεύτερης μέρας.

«Απέναντι μας έχουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τρέμουν μήπως από τα κέρδη των πολυεθνικών χαθεί κάνα ευρώ. Εχουμε και τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας που μας καλούν να είμαστε ρεαλιστικοί, να προσαρμοστούμε στους στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ και να διεκδικούμε ψίχουλα, να είμαστε ευχαριστημένοι με μια ζωή χειρότερη από αυτή των παππούδων μας» σημείωσε στην ομιλία του ο Κύριλλος Παπασταύρου και κατέληξε: «Η ΚΝΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της το επόμενο διάστημα για να υπάρξουν μαζικοί, συντονισμένοι, διεκδικητικοί αγώνες της νεολαίας, οι αγώνες που δε θα διεκδικούν ψίχουλα, θα διεκδικούν τις πραγματικές ανάγκες και δικαιώματα, αγώνες που θα αποτελέσουν σχολείο για τη δυνάμωση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού ρεύματος της νεολαίας, που θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση για να πάρει τη θέση της η νεολαία στο Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο».

Το συγκρότημα της ΚΝΕ ανέλαβε στην αρχή του προγράμματος να παρουσιάσει μουσικά την 30χρονη πορεία του Φεστιβάλ, με τη συνοδεία στιγμιοτύπων από τις κορυφαίες στιγμές του μεγαλύτερου νεολαιίστικου θεσμού.

Η δική μας γιορτή, η δική μας λαμπαδηδρομία

Λίγο μετά τις δέκα, τα φώτα του Φεστιβάλ έσβησαν. Με τον Ολυμπιακό ύμνο να παίζει από τα μεγάφωνα, ένας εργάτης λαμπαδηδρόμος άρχισε να διασχίζει απ' άκρη σ' άκρη το χώρο του Φεστιβάλ, την ώρα που από τη μικροφωνική απαριθμούνταν τα μέρη απ' όπου δεν πέρασε η Ολυμπιακή φλόγα των χορηγών: Αφγανιστάν, Ιράκ και Παλαιστίνη, με τους χιλιάδες αθώους νεκρούς της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, Ολυμπιακό χωριό, με τους δεκάδες σκοτωμένους και σακατεμένους εργάτες, θυσία στη δίψα του κεφαλαίου για υπερκέρδη... Μπροστά στο βωμό των πολυεθνικών, ο λαμπαδηδρόμος έβαλε φωτιά στους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους με τα λογότυπα των μεγαλοεπιχειρήσεων του αθλητισμού. Η φλόγα του μαζικού αθλητισμού, το δικαίωμα στην άθληση, έκαψε την Ολυμπιάδα των κερδών, της ντόπας και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ανάμεσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα από τους νεολαίους.

Στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, με αφορμή και την πρόσφατη Ολυμπιάδα, ήταν αφιερωμένη και η συζήτηση που προηγήθηκε στην κεντρική εξέδρα, με τη συμμετοχή του Ζήση Παπαδημητρίου, καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ και τον Στέλιο Βαλανά από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Το ζεστό κλίμα που φρόντισαν να δημιουργήσουν με τα τραγούδια τους ο Δημήτρης Νικολούδης και η Ανθή Τατσιούλη στο αφιέρωμά τους για τη μουσική του θεάτρου, μετατράπηκε σ' ένα ξέφρενο νεανικό πανηγύρι, όταν μετά τις 11 στη σκηνή ανέβηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που έκλεισε και το πρόγραμμα της κεντρικής εξέδρας. Το γλέντι συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ, στη λαϊκή εξέδρα με το συγκρότημα «Δάφνη με τους έτσι κι αλλιώς».

Αύριο, τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, πρόγραμμα είναι το εξής:

Κεντρική Εξέδρα

-- 8:30 Αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη, τον Λουί Καρέρα και τις αδερφές Βουγιουκλή

-- 10:00 Ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- 10:45 Συναυλία με το βουλγάρικο συγκρότημα «KARADILA»

-- 11:45 Συναυλία με την Ελένη Βιτάλη

Λαϊκή Εξέδρα

-- 8:30 Ποντιακό χορευτικό από τον Σύλλογο Καυκάσιων Καλαμαριάς

-- 9:15 Συναυλία με τους «Δάρνακες»

-- 10:45 Συναυλία με τον Νίκο Κατσίκα

-- 12:00 Αφιέρωμα στο παραδοσιακό και δημοτικό τραγούδι με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Αντώνη Κυρίτση

Νεανική Εξέδρα

-- 8:30 Συναυλία με τους «ΙΝ ΗΕΑΤ»

-- 9:15 Συναυλία με το συγκρότημα «Ηλεκτρικοί Βάρδοι»

-- 10:45 Συναυλία με τους «Μειδίαμα»

-- 11:30 Συναυλία με τον Γιώργο Αετόπουλο

-- 12:30 Συναυλία με τους «LONG LIVE»

Κινηματογράφος

Στις 8:30 αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο με τις ταινίες «Νοκ άουτ» του Παύλου Τάσιου και «Καραβάν Σεράι» του Τάσου Ψαρά. Θα παρεμβληθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Τ. Ψαρρά, με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org