Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ στο συλλαλητήριο

Καμία ανοχή στην πολιτική που οδηγεί το λαό στο περιθώριο της ζωής. Καμιά συνενοχή στην πολιτική που ποτίζει με το αίμα και τον ιδρώτα των εργατών τα κέρδη της πλουτοκρατίας, θάβει στις χωματερές τις ελπίδες των αγροτών και τσαλακώνει τα όνειρα της νεολαίας. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλει σήμερα η εργατική τάξη, σε κοινό μέτωπο με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να διαλύσει τις αυταπάτες που καλλιεργούν χρόνια τώρα οι μετρέσες του συστήματος. Να επιλέξει το δρόμο για το ελπιδοφόρο μέλλον που πρωταγωνιστής θα είναι ο ίδιος, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του. Αυτός ο δρόμος περνά μέσα από την ταξική πάλη, μέσα από την κοινωνική συμμαχία που θα ανατρέψει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Σήμερα, ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά. Με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, απόψε στη Θεσσαλονίκη, να δυναμώσει τον αγώνα που θα ανοίξει το δρόμο σε ριζικές αλλαγές.

Η πολιτική που χρόνια τώρα εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μετρά συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο πρώτο εξάμηνο του 2004, οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο αύξησαν τα κέρδη τους κατά 30%, οι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων «Αλφα Τράπεζα» κατά 73,5% και «Κόκα Κόλα» κατά 76%. Το κεφάλαιο, λοιπόν, ευημερεί.

Οι εργαζόμενοι, από την άλλη, πήραν αύξηση 4,9% και από τον Σεπτέμβρη του 2004 το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώθηκε στα 25.01 ευρώ και ο κατώτερος μισθός στα 559.98 ευρώ. Σε ποσοστά πάνω από 20% διαμορφώνεται η ανεργία σχεδόν σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Πρωταθλήτρια εξακολουθεί να είναι η Νάουσα, με ανεργία που αγγίζει το 50%.

Στη Θεσσαλονίκη, οι άνεργοι πλησιάζουν τις 100.000 χιλιάδες. Είκοσι τέσσερις (24) μεγάλες επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα στην πόλη έχουν επιδοτηθεί, για να δημιουργήσουν παραγωγική μονάδα στα Βαλκάνια, καταργώντας αντίστοιχες θέσεις στη Θεσσαλονίκη. Η απώλεια θέσεων εργασίας ιδιαίτερα στους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση - υπόδηση, τρόφιμα - ποτά, κατεργασίας ξύλου και μετάλλου) υπερβαίνει το 50% από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα. Μα και το σύνολο των ανέργων στην Ελλάδα ξεπερνά το 10% και αυξάνεται.

Τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής τις εισπράττουν και οι αγρότες που ο ένας μετά τον άλλο εγκαταλείπουν τη γη τους, αλλά και οι ΕΒΕ που κάθε μέρα βγάζουν μείον στο ταμείο.

Η επίθεση συνεχίζεται και θα ενταθεί, - όπως επιτάσσει η ΕΕ και χτες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ -, προκειμένου ο κάθε βιομήχανος και μεγαλοεργολάβος να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρήσεών του.

Το παραμύθι, λοιπόν, της ταξικής συνεργασίας, καταρρέει. Οσο κι αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική - όπως κι αν τη βαφτίσουν - που θα εξασφαλίζει και τα κέρδη της πλουτοκρατίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γι' αυτό πρέπει να αναμετρηθούμε αποφασιστικά, για να ξεμπερδεύουμε οριστικά με το σύστημα που μας καλούν να υπηρετήσουμε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ