Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αποφάσισαν μπαράζ παλλαϊκών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων
  • Περικύκλωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις 14 του Μάρτη, στις 5 το απόγευμα
  • Παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 15 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Αντιπολεμική ημερίδα στις 12 του Μάρτη

Ξαναβγαίνουμε στους δρόμους. Ολοι στους δρόμους για να σταματήσουμε τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. Για να απαιτήσουμε να βγει η ελληνική κυβέρνηση έξω από αυτό τον πόλεμο, στον οποίο ήδη συμμετέχει... Στις 15 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, το αντιπολεμικό κίνημα της πατρίδας μας θα στείλει νέο ηχηρό μήνυμα. Η ΕΕΔΥΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες άλλοι μαζικοί φορείς, εκείνη τη μέρα καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχει μαζικά στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Παράλληλα, μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 14 του Μάρτη, στις 5 μ.μ., το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα βρεθεί σε «ανθρώπινο κλοιό», αφού οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αποφάσισαν να περικυκλώσουν το ελληνικό Πεντάγωνο, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που θα πραγματοποιείται εκείνες τις μέρες στην Αθήνα.

Στις δυναμικές αυτές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων που συμμετείχαν στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης του Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ χτες το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οπως τόνισαν οι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους, οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα ενώσουν τη φωνή τους με τους λαούς όλου του κόσμου, εναντίον του πολέμου των ιμπεριαλιστών. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη χτεσινή σύσκεψη τόνισαν επανειλημμένα, πως πέρα και ξέχωρα από τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, καλούν το λαό όλης της χώρας την πρώτη μέρα του πολέμου να γεμίσει τους δρόμους και να διατρανώσει την αντίθεσή του στην έναρξη του νέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας... Πρέπει επίσης να αναφέρουμε, ότι η ΕΕΔΥΕ έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση ημερίδας για την Τετάρτη 12 του Μάρτη με θέμα: «Ο ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ευρωστρατού και ΟΗΕ, όπως αυτός εξελίσσεται σήμερα στα πλαίσια της προετοιμασίας του πολέμου κατά του Ιράκ και των επόμενων στόχων τους».

Λαϊκός φραγμός στα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλισμού


Στη χτεσινή σύσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα, ότι το αντιπολεμικό κίνημα έχει μια τεράστια δυναμική, η οποία εκδηλώνεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την προσπάθεια κινητοποίησης του λαού σε κάθε σχεδόν περιοχή της χώρας. Η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου, η οποία ήταν και συντονίστρια της σύσκεψης, έδωσε αυτό ακριβώς το στίγμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγώνες που θα έρθουν θα είναι πιο δυναμικοί, πιο μαζικοί και θα πλαισιώνονται από ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αγριότερη ιμπεριαλιστική επίθεση της "νέας τάξης". Αγριότερη κι απ' αυτή που εξαπέλυσε ο ναζισμός εναντίον της ανθρωπότητας.

Γινόμαστε, όμως, παράλληλα μάρτυρες της ανάπτυξης ενός τεράστιου φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που δηλώνει αποφασισμένο να μπει φραγμός στα δολοφονικά σχέδιά της», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγ. Μαχαίρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή σύσκεψη. «Σε 350 χώρες του κόσμου και 54 πόλεις της χώρας μας, ένα μεγάλο αντιπολεμικό ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους», υπογράμμισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Ακόμα πιο ελπιδοφόρα ήταν τα μηνύματα που ήρθαν από τους νέους ανθρώπους, αφού η νεολαία έδωσε βροντερό και αισθητό "παρών" στις κινητοποιήσεις».

Ο Ευάγ. Μαχαίρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα γεγονότα που μεσολάβησαν, μετά τα συλλαλητήρια που έγιναν στις 15 του Φλεβάρη, επισημαίνοντας: «Μεσολάβησε η απόφαση των "15", που ουσιαστικά δίνει "πράσινο φως" στον πόλεμο, ενώ το τελεσίγραφο του Μπους προς τον ΟΗΕ φανερώνει το τι θα ακολουθήσει». Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε γιατί τόσο στις 15 του Φλεβάρη, όσο και στις 15 του Μάρτη η ΕΕΔΥΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει ξεχωριστό συλλαλητήριο, υπογραμμίζοντας: «Κάποιοι δε θέλουν να καταλάβουν τι ρόλο παίζει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά μετά το τηλεφώνημα Μπους προς τον Σημίτη, οι μάσκες έπεσαν... Αν λέμε μισόλογα, ως αντιπολεμικό κίνημα δεν κάνουμε το καθήκον μας. Δεν είμαστε εμείς που δε συμφωνούμε σε κοινό συλλαλητήριο, είναι αυτοί που με μισόλογα επιχειρούν να εξωραΐσουν καταστάσεις».

Απεργούμε την πρώτη μέρα του πολέμου


Στη συνέχεια το λόγο πήρε εκ μέρους της Γραμματείας της Επιτροπής Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ο Χάρης Χαλβατζόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Συμμετέχουμε και συνδιοργανώνουμε αυτές τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα, καλούμε σε 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου. Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικροεμπόρους εκείνη τη μέρα να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Τους μαθητές και τους φοιτητές να απέχουν από τα μαθήματά τους. Τους εργαζόμενους να μην πάνε στη δουλιά τους και όλοι μαζί να γεμίσουμε τους δρόμους της Αθήνας». Ο ίδιος, αμέσως μετά, υπογράμμισε ότι «το λαϊκό κίνημα δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει ότι οι διαφορές και οι συγκρούσεις γίνονται για το μοίρασμα της λείας στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και όχι για τη διασφάλιση της ειρήνης. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για να τους σταματήσουμε, πριν χυθεί αίμα αθώων λαών».

Ο Χ. Χαλβατζόγλου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα τα δυο πλοία από τον Περσικό. Να κλείσει τις βάσεις. Να μην έχει καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή στον πόλεμο». Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε: «Εμείς δε λέμε ένα αφηρημένο "όχι" στον πόλεμο. Λέμε ΟΧΙ στις αιτίες που τον γεννούν. Λέμε ΟΧΙ στις Συνόδους και στις Συνθήκες, οι οποίες καθορίζουν τις τύχες των λαών και τις οποίες κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ