Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στη μάχη κατά του πολέμου και της ελληνικής συμμετοχής

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Αθήνα 9,84»

Ολα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ, με ή χωρίς πολλούς συμμάχους, θα τον πραγματοποιήσουν αυτόν τον πόλεμο, δικαιολογημένα ο καθένας μπορεί να κρατάει και μια επιφύλαξη, διότι την τελευταία στιγμή απρόοπτα υπάρχουν. Την εκτίμηση αυτή έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Μ. Μουζάκη.

Σχετικά με τις καταγραφόμενες αντιδράσεις, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Για πρώτη φορά έχουμε το μέτωπο των συμμάχων διασπασμένο ως προς το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα. Οχι γενικά βεβαίως διασπασμένους ως προς τη "νέα τάξη πραγμάτων". Αυτό είναι για πρώτη φορά, γιατί τώρα συγκρούονται συμφέροντα γαλλογερμανικά, δυτικοευρωπαϊκά και αμερικανικά και όταν ο πόλεμος θίγει τα συμφέροντα της μιας πλευράς, καταλαβαίνετε ότι αυτή η πλευρά αντιστέκεται και αντιδρά. Αλλά, όμως, όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν κτίσει τη σημερινή "νέα τάξη πραγμάτων" και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Συμπλήρωσε ότι χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες και χωρίς το αντιπολεμικό κίνημα να γίνεται ουρά της γαλλικής και της γερμανικής ηγεσίας, ωστόσο αυτές οι αντιδράσεις οπωσδήποτε πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για να αποτραπεί αυτός ο συγκεκριμένος πόλεμος.

Σχετικά με τη στάση της ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εγινε ένας συμβιβασμός κατά την τελευταία σύνοδο, όμως ο συμβιβασμός αυτός ήταν ταυτόχρονα και ένα βήμα πιο κοντά προς την επιθυμία των ΗΠΑ, διότι ο πόλεμος δεν απαγορεύτηκε και δεν καταδικάστηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπήκαν ζητήματα διαδικασίας, τακτικές, ότι τελικά ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση, άνοιξε δηλαδή το πράσινο φως, όπως και υιοθετήθηκαν όλα τα επιχειρήματα για την αιτία του πολέμου. Με αυτήν την έννοια δεν είναι καμία επιτυχία, η σύνοδος μπορούσε να είχε ένα καταδικαστικό "Οχι" καθαρό απέναντι στις ΗΠΑ και να αποτελούσε ένα ουσιαστικό φρένο, πριν μάλιστα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Τα συγχαρητήρια του κ. Μπους - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα -νομίζω ότι αιτιολογούνται και δικαιολογούνται, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατάει μια στάση περισσότερο φιλοαμερικανική στο συγκεκριμένο αυτό ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η θέση της Ελληνικής Προεδρίας, αντικειμενικά, διευκολύνει περισσότερο τα σχέδια των ΗΠΑ και εξ ου και τα συγχαρητήρια».

Αλλωστε, σχετικά με τη στάση της Ελλάδας συνολικότερα, τόνισε: «Ηδη η Ελλάδα είναι από τους πιο ενεργούς συμμάχους των ΗΠΑ στην προετοιμασία του πολέμου, άρα και στην πραγματοποίησή του όταν θα γίνει. Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι μάλλον το σύνθημα να μην πάρει μέρος η Ελλάδα στον πόλεμο δεν είναι και τόσο εύστοχο. Αυτό που πρέπει να λέμε, είναι να βγει η Ελλάδα από την προετοιμασία του πολέμου και, βεβαίως, να μην είναι και στη διαδικασία του πολέμου. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει εμπόδια στην πραγματοποίηση του πολέμου και έχει τα μέσα και τη δυνατότητα να το κάνει».

Καινούρια στοιχεία στο αντιπολεμικό κίνημα

Σε ό,τι αφορά στο αντιπολεμικό κίνημα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι υπάρχουν καινούρια στοιχεία γι' αυτό το κίνημα, που αναπτύσσεται πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, σε αντίθεση με το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ που αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Μέσα σε αυτό το κίνημα, κατά τη γνώμη μας - συνέχισε - αντανακλάται όλη η αγανάκτηση των λαών για τη συνολική κυρίαρχη πολιτική, αντανακλώνται τα προβλήματά τους στον τομέα της οικονομίας, τα κοινωνικά προβλήματα, δηλαδή εκφράζει ένα ρεύμα γενικότερης αγανάκτησης, πιο πολύπλευρης». Γι' αυτό άλλωστε για το ΚΚΕ «έχει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το κίνημα συμμετέχουν και δυνάμεις, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο συγκυριακά και με βάση τα γαλλογερμανικά συμφέροντα τοποθετούνται, παρ' όλα αυτά και αυτές οι δυνάμεις προσμετρούνται μέσα τη μαζικότητα του κινήματος, αλλά θα χρειαστεί ακόμα πολύς κόπος και περισσότερη πολιτική πείρα, ούτως ώστε το κίνημα αυτό να έχει μια μεγαλύτερη σαφήνεια και καθαρότητα στον προσανατολισμό του».

Σε κάθε περίπτωση, η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το κίνημα δεν είναι προϊόν μιας συγκυρίας, αφού όπως υπογράμμισε: «Ο πόλεμος του Ιράκ ακόμα και αν αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιηθεί, έχει ανοίξει μια καινούρια σελίδα στην πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων" σε όλο τον κόσμο, τον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Ασία. Είναι μπροστά μας - αν θέλετε - και άλλες πολεμικές αναμετρήσεις και νέοι πολεμικοί σχεδιασμοί για τη διανομή των αγορών. Δε θα σταματήσει αυτή η διαδικασία. Πότε θα έχουμε το ζεστό πόλεμο, πότε θα έχουμε την απειλή του πολέμου. Επομένως, αυτό το κίνημα δεν μπορεί να είναι κίνημα μιας συγκυρίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ