Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πώς οι ΗΠΑ στήριζαν ποικιλοτρόπως τον Σαντάμ Χουσεΐν...

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα επίσημα πρώην απόρρητα έγγραφα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ...

Ράμσφελντ - Σ. Χουσεΐν, όταν ο δεύτερος έκανε τα χατίρια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή...
Ράμσφελντ - Σ. Χουσεΐν, όταν ο δεύτερος έκανε τα χατίρια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή...
Οι μακρόχρονες πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες μεθοδεύσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, με στόχο, μεταξύ άλλων, την κυριαρχία τους στην πρόσβαση πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής, είναι «κοινό μυστικό»... Εντούτοις, χτες, οι συγκεκριμένες επεμβάσεις και χειρισμοί της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, που έκριναν κρίσιμες φάσεις του ιρακινο-ιρανικού πολέμου, επανήλθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας, με αφορμή τη δημοσίευση πρώην απόρρητων κρατικών εγγραφών από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας και το Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον».

Τα έγγραφα καλύπτουν τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης (στις αρχές της δεκαετίας του '80) και δείχνουν πως η Ουάσιγκτον είχε πλήρη γνώση των κινήσεων της Βαγδάτης κατά του Ιράν, πως ανανέωσε τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, παρέχοντας πληροφορίες αντικατασκοπίας, στρατιωτικής και άλλης βοήθειας, ώστε να «εξασφαλιστεί» η ήττα του Ιράν. Κεντρικό ρόλο στην «ευόδωση» των αμερικανικών επιδιώξεων έπαιξε τότε ο (σήμερα υπουργός Αμυνας) Ντόναλντ Ράμσφελντ, που μετέβη το Δεκέμβριο του 1983, ως επίσημος απεσταλμένος του Προέδρου Ρίγκαν.

Τα αποχαρακτηρισμένα «απόρρητα» έγγραφα συμπεριλαμβάνουν επίσημο ενημερωτικό υλικό και εκθέσεις διπλωματικών αξιωματούχων, αναφορικά με τα δύο ταξίδια του Ράμσφελντ στη Βαγδάτη, αναφορές για το τότε ιρακινό οπλοστάσιο χημικών όπλων, τις επίσημες οδηγίες που υπέγραψε ο Ρίγκαν και που αποκαλύπτουν ως απώτερους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή: Τη διατήρηση πρόσβασης στο πετρέλαιο, τη διεύρυνση της ικανότητας των ΗΠΑ να έχουν στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή, την προστασία των εκεί συμμάχων τους από «εσωτερικές και εξωτερικές απειλές»!

Μεταξύ των εγγράφων είναι:

- Κυβερνητικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 20 Δεκέμβρη 1983, αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας Ντ. Ράμσφελντ και Σ. Χουσεΐν. Μολονότι ο Ράμσφελντ δήλωσε στο CNN (21 Σεπτέμβρη 2002) πως κατά την τότε επίσκεψή του στη Βαγδάτη έκανε «αυστηρές υποδείξεις» στον Σαντάμ, «αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων και διάφορα άλλα πράγματα», το έγγραφο αποκαλύπτει πως δεν έκανε καμία νύξη επί χημικών όπλων...

- Οδηγία - απόφαση υπ' αριθμόν 114 του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της 26ης Νοέμβρη 1983 για την «Αμερικανική Πολιτική στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ», που υπογραμμίζει ως προτεραιότητες των ΗΠΑ: Την ικανότητα προβολής στρατιωτικής δύναμης στον Περσικό, προστασία σταθμών εφοδιασμού πετρελαίου. Ουδεμία αναφορά σε χημικά όπλα και ανθρώπινα δικαιώματα.

- Οδηγία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπ' αριθμόν 139 (Απρίλης 1984), στην οποία, μεταξύ άλλων, εντέλλεται η έναρξη προετοιμασίας «σχεδίου για την αποτροπή κατάρρευσης του ιρακινού καθεστώτος».

- Διαβουλεύσεις Αμερικανών και Ιρακινών, αναφορικά με το προσχέδιο απόφασης που επιδίωκε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το οποίο ζητούσε την καταδίκη του Ιράκ για τη χρήση χημικών όπλων. Οι Ιρακινοί ζητούσαν τη χαμηλών τόνων αντίδραση των ΗΠΑ και να μην κατονομαστεί στην απόφαση του ΟΗΕ η Βαγδάτη για τη χρήση χημικών όπλων, όπερ και εγένετο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ