Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Γενικότητες αντί για ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας

Σε γενικότητες και επανάληψη ήδη γνωστών θέσεων και αποφάσεών του, εξάντλησε χθες ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου την ενημέρωσή του προς την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, η οποία υποτίθεται ότι συγκλήθηκε για να ενημερωθεί σχετικά με τις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Ο υπουργός θεώρησε καλό να κάνει και απολογισμό της 15μηνης παρουσίας του στο συγκεκριμένο πόστο και ανέφερε ως επιτεύγματά του τη «διακλαδικότητα» των επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κέτερινγκ στις μονάδες, την «ελληνικότητα» στις προμήθειες και την προώθηση του επαγγελματικού - μισθοφορικού στρατού. Για το τελευταίο, είπε ότι μέσα στο Μάρτη θα προσληφθούν 8.500 «επαγγελματίες οπλίτες», με απώτερο στόχο το 2005 αυτοί να καλύπτουν το 50% του ελληνικού στρατού. Αναφέρθηκε και στις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας ότι σήμερα για τους εξοπλισμούς δαπανάται το 3,9% του ΑΕΠ, ποσό που θα κατέβει στο 3,5% το 2004.

Για την Προεδρία στην ΕΕ, είπε ότι τον Ιούνιο του 2003 θα αρχίσει η λειτουργία του Ευρωστρατού, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Οσο δε για το Ιράκ, είπε ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παλεύει για την ειρήνη.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε, κατ' αρχήν, στα όσα είπε ο Γ. Παπαντωνίου για «ελληνικότητα» των προμηθειών, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, αφού, για παράδειγμα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που εκτελούν έργα για το στρατό είναι ήδη αλλοδαπών συμφερόντων. Τόνισε δε ότι είναι παράλογο, τη στιγμή που ομολογείται ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο εξ Ανατολών, την ίδια ώρα να στέλνονται ελληνικά στρατεύματα στο εξωτερικό με άγνωστο μέχρι τώρα οικονομικό κόστος. Η Λ. Κανέλλη ρώτησε τον υπουργό, εάν για την προμήθεια άρματος του στρατού γίνονται διαπραγματεύσεις off sore εταιριών στο εξωτερικό και ζήτησε να μάθει για την εμπλοκή του υπουργείου Αμυνας στον τομέα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να ανακοινωθεί, εάν οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από τη χώρα μας να ελέγχουν οτιδήποτε πετάει ή πλέει στα χωρικά μας ή τα διεθνή ύδατα.

Απαντώντας, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι για το άρμα του στρατού έχει ήδη κλείσει η συμφωνία με διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και με τίμημα αρκετά χαμηλότερο από ό,τι υπολογιζόταν, ενώ, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι το υπουργείο του δεν εμπλέκεται και την τελική απόφαση θα την πάρει το ΚΥΣΕΑ.

Αξιοσημείωτο της χθεσινής συζήτησης είναι και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Μολυβιάτης, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των «15» της ΕΕ για το Ιράκ, εκτίμησε ότι αυτή έδωσε «πορτοκαλί φως» για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, καθώς στο σχετικό κείμενο γίνεται αναφορά σε πολεμική εμπλοκή, κάτι που δεν υπάρχει σε ανάλογα ψηφίσματα του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ