Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ενέκρινε το Κοινοβούλιο, απέρριψαν οι Εργατικοί

Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης των Συντηρητικών, εγκρίθηκε η «στρατηγική για το Ιράκ» του Τόνι Μπλερ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πύρρειος» ήταν η υποστήριξη του βρετανικού Κοινοβουλίου, που εξασφάλισε, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός για το θέμα του Ιράκ. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, όπου, τόσο ο Μπλερ, όσο και ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν ότι η κυβερνητική πρόταση «δεν είναι ψήφος στον πόλεμο», ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ούτε βρετανικής εμπλοκής σ' αυτήν» και ότι η Βρετανία «θα προσπαθήσει μέχρι τέλους για δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ και ειρηνική επίλυση της κρίσης», ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η κυβερνητική πρόταση έλαβε 393 ψήφους, ενώ η πρόταση των διαφωνούντων, που υποστήριζαν ότι «δεν αποδείχτηκε η αναγκαιότητα ενός πολέμου», έλαβε 199 ψήφους, πολύ περισσότερους από ό,τι αναμενόταν. Ενδεικτικότερο, ίσως, της δεινής θέσης που έχει περιέλθει ο Τόνι Μπλερ είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν κατά της κυβερνητικής πρότασης, τονίζοντας ότι «αποτελεί χρονοδιάγραμμα πολέμου», είναι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Αν και δεν είχε διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός, βέβαιο ήταν ότι αν η πλειοψηφία της συντηρητικής αντιπολίτευσης δεν είχε υποστηρίξει τον Τόνι Μπλερ, η πρότασή του δε θα είχε εγκριθεί, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ