Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ «ΦΙΛΟΙ» ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ: «Υπό πίεση η ηγεσία των ΗΠΑ, εξαιτίας των διεθνών αντιδράσεων αλλά και της διστακτικότητας των Αμερικανών πολιτών - σε ποσοστό 53% θέλουν επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ με την κάλυψη του ΟΗΕ - επιστρατεύει όλα τα μέσα για την εξασφάλιση της κρίσιμης πλειοψηφίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την αποτροπή της άσκησης veto από τα μόνιμα μέλη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η αμερικανική διπλωματία πιέζει τα ασθενέστερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια θετική ψήφο στο δεύτερο ψήφισμα (...) και χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους έσπευσε να δηλώσει τηλεφωνικά στον προεδρεύοντα της ΕΕ, τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ότι ενδιαφέρεται "να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο οι σχέσεις με την Ευρώπη τώρα και στο μέλλον"» (Από το κύριο θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ... «Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να συνεχάρη τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο συμφώνησαν οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ. Από τη συζήτηση δεν κατέστη σαφές ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε πόλεμο χωρίς ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ο κ. Σημίτης διατύπωσε την άποψη ότι όλα πρέπει να έχουν την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών». (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΟΙ ΦΙΛΟΙ... «Το τηλεφώνημα του κ. Μπους στον κ. Σημίτη εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Αμερικανού Προέδρου για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διεθνούς υποστήριξης λίγο πριν από τη "σύγκρουση των ισχυρών" στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ταυτόχρονα προσφέρει τη δική του στήριξη, πολιτική ή οικονομική, ανάλογα με την περίπτωση... Αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος μετρά τους ηγέτες που αγνοούν το πολιτικό κόστος για να είναι "μαζί" του και θα είναι έτοιμος να τους "βοηθήσει" όταν τον χρειαστούν». (Αθ. Ελλις - ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ