Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή δράση

Στα τέλη του Γενάρη εργάτες, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, νέοι και νέες πραγματοποίησαν από κοινού συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ήταν το σκεπτικό των φορέων, κοινή θα πρέπει να είναι και η αντίδρασή μας. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οι Μυτιληνιοί, που προχώρησαν σε μια ανάλογη συσπείρωση και την περασμένη βδομάδα κινητοποιήθηκαν από κοινού, με στόχο να καταγγείλουν τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής και να διεκδικήσουν λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αυτές τις μέρες, στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, μετά από πρωτοβουλία που πήραν δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμπορικοί Σύλλογοι, έγιναν συσκέψεις με στόχο τον καθορισμό κοινού πλαισίου διεκδίκησης των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων. Και δε θα μείνουν βεβαίως εδώ. Το επόμενο διάστημα το πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί σε πλατιές συσκέψεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων του κάθε νομού. Και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν νέα βήματα για τη λαϊκή συσπείρωση, την αντίσταση και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, σ' αυτούς και σε άλλους νομούς της περιοχής.

Είναι πλέον πανθομολογούμενο. Η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκή, πλήττει τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, ενώ την ίδια στιγμή ευνοεί μόνο τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Οποιον τομέα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας κι αν εξετάσει κανείς, με απόλυτη ευκρίνεια μπορεί να διαχωρίσει τους πολλούς, που πληρώνουν τις συνέπειες, και τους άλλους, τους λίγους, που καρπώνονται οφέλη από κάθε δυσμενή εξέλιξη για το λαό και τον τόπο.

Τα θέματα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, τα ζητήματα της απασχόλησης και του μεροκάματου, η φορολογία και η στήριξη της αγροτικής παραγωγής, η κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό, η αφόρητη ακρίβεια στην αγορά και η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων, η πρόσβαση σε τομείς της Υγείας και της Παιδείας και οι συνθήκες εργασίας είναι προβλήματα που θίγουν και αφορούν όλους: εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, νεολαία. Είναι προβλήματα κοινά. Συνέπειες μιας πολιτικής που έχει στο στόχαστρό της όλα τα λαϊκά στρώματα, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στις πόλεις και το χωριό. Αυτά τα κοινά προβλήματα όμως είναι που σηματοδοτούν και την ανάγκη της κοινής δράσης. Της λαϊκής συσπείρωσης. Της αποφασιστικής αντίστασης και αντεπίθεσης κόντρα στα ακόμα πιο αντιλαϊκά σχέδια που εκπονούν τα επιτελεία κυβέρνησης - ΕΕ.

Το έδαφος είναι αρκετά γόνιμο. Η όξυνση των προβλημάτων είναι τέτοια που όλο και περισσότεροι αφουγκράζονται τις αγωνίες και τους πόθους του απλού κόσμου. Ολο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η παθητική στάση και η ανοχή οδηγεί στα χειρότερα. Τα μηνύματα που έρχονται από τις προσπάθειες συσπείρωσης και παλλαϊκής αντίστασης είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αφού δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινή αγωνιστική κινητοποίηση και μαζική δράση, εκείνων που είναι σε θέση να βάλουν φραγμό στη φιλομονοπωλιακή, αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ