Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αλλες παρεμβάσεις

Πλούσιος ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης της ΕΕΔΥΕ, αφού αρκετοί εκπρόσωποι φορέων θέλησαν να πάρουν το λόγο και να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους συναδέλφους και στους συναγωνιστές τους στους χώρους που κινούνται και δραστηριοποιούνται. Παράλληλα, έκαναν προτάσεις για την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, ενώ συγχρόνως εξέφρασαν και τις απόψεις τους για επιμέρους θέμα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.

«Την πρώτη μέρα του πολέμου, στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, στις πόλεις και τα χωριά όλη της χώρας, πρέπει να επικρατήσει γενικός συναγερμός. Να βγουν όλοι στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Για την καλύτερη επιτυχία, μιας τέτοιας προσπάθειας, πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές κατά του πολέμου σε κάθε δήμο του Λεκανοπεδίου, σε κάθε νομό της χώρας, οι οποίες θα συντονίσουν αυτή την προσπάθεια». Με τη συγκεκριμένη πρόταση ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, υπογράμμισε ουσιαστικά την ανάγκη του καλύτερου και ταχύτερου συντονισμού του λαϊκού αντιπολεμικού κινήματος.

Ο Χρ. Τριάντης εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, επισήμανε ότι και αυτά τα συλλαλητήρια πρέπει να αποτελέσουν «ένα ράπισμα, ένα νέο χαστούκι, στους εκπροσώπους της Νέας Τάξης Πραγμάτων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κερδίσαμε τη μάχη της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Οφείλουμε να δυναμώσουμε τους αγώνες μας».

Γιατί πρέπει να βρεθούμε στα Προπύλαια

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Β. Δημόπουλος, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των χωρών - μελών της ΕΕ επισημαίνοντας: «Η απόφαση της Συνόδου των "15", σε συνδυασμό με την ανακοίνωση Μπους που την ακολούθησε, φανερώνει τη συνοχή στη συνενοχή τους για τον πόλεμο. Στην ουσία ανέτρεψαν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, παρουσίασαν τον επιθετικό πόλεμο σαν έσχατη λύση». Για όλους αυτούς του λόγους, συνέχισε, «πρέπει να εξηγήσουμε σε κάθε καλοπροαίρετο και καλόπιστο άνθρωπο που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, γιατί πρέπει να βρεθεί στα Προπύλαια»...

«Την ίδια ώρα που ο λαός πάλευε, για να μη λιμενιστούν τα ΝΑΤΟικά πλοία στον Πειραιά. Την ίδια ώρα που οι οδηγοί των αυτοκινήτων εκεί στους κεντρικούς δρόμους του λιμανιού χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές, εκείνη την ίδια ώρα ο δήμαρχος Πειραιά έστελνε εξώδικο, για το πανό που αναρτήθηκε στην είσοδο του λιμανιού», επισήμανε η εκπρόσωπος της Παμπειραϊκής Επιτροπής Ειρήνης και νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά Ελένη Παπαδοπούλου, θέλοντας να παρουσιάσει τη διαφορετική στάση και αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα στους πραγματικούς αγωνιστές της ειρήνης και εκείνους που «βαφτίζονται» εν μια νυκτί... μαχητές εναντίον του πολέμου.

Στη χτεσινή σύσκεψη παραβρέθηκε εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη: Αντίσταση 2003», ο οποίος πρότεινε τη «συνδιοργάνωση δυο κοινών αντιπολεμικών εκδηλώσεων στις 14 και 15 Μάρτη, καθώς και την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης όλων των αντιπολεμικών πρωτοβουλιών, για τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων».

Ο οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι «τόσο η ΕΕΔΥΕ, όσο και οι άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κάλεσαν τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για τη διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων και αυτές δεν ήρθαν». Ο ίδιος, όμως παράλληλα επισήμανε ότι δεν μπορούν να πάνε μαζί με «δυνάμεις που μετέχουν και συμμετέχουν σε άλλες αντιπολεμικές πρωτοβουλίες, χειροκροτούν τη στάση της ΕΕ, οι αποφάσεις της οποίας, όσο και αν τις περιτυλίξουν και τις φτιάξουν, έχουν ανοίξει ουσιαστικά παράθυρο στον πόλεμο»... Ηταν αυτές, συμπλήρωσε, «που στις 15 Φλεβάρη, ήθελαν να παραμείνουν στο Σύνταγμα και να πραγματοποιήσουν μόνο μια συναυλία και οι οποίες σύρθηκαν στην πορεία εξαιτίας της αυθόρμητης λαϊκής πρωτοβουλίας».

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Χ. Παπαμάργαρης, ο οποίος τόνισε: «Εμείς δεν αποκλείσαμε κανέναν. Είπαμε βγείτε στους δρόμους, όπου θέλετε. Βγείτε από τα σπίτια σας. Στα Προπύλαια απλά, όσοι συγκεντρωθήκαμε, είχαμε ξεκάθαρες θέσεις, δεν ήμασταν λίγο εκεί και λίγο εδώ. Εμείς ποτέ δεν είπαμε, μην κατέβεις στο συλλαλητήριο αν δεν έρθεις μαζί μας. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι το έπραξαν και αυτό»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ