Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οπλα του λαού η ενότητα, η συσπείρωση και η πάλη

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Με τους αγροτικούς φορείς στα Κύμινα Θεσσαλονίκης
Με τους αγροτικούς φορείς στα Κύμινα Θεσσαλονίκης
Να εκφραστεί αποφασιστικά η αντίθεση του λαού στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική και μέσα από τις εκλογές στην ΤΑ και ΝΑ, αλλά και με μαζικό απεγκλωβισμό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο, τελευταία μέρα της περιοδείας της, επισκέφτηκε το Λαγκαδά, το Αδαμ, τα Κύμινα και μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στη Χαλκηδόνα.

«Στο χέρι του λαού είναι να χρησιμοποιήσει τα δικά του όπλα, την ενότητα, την πάλη, τη συσπείρωση», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κυρίως σημείωσε την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα και την πραγματοποίηση ταυτόχρονα πολιτικών και κοινωνικών μαχών.

Ειδικότερα, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στη ΝΑ και ΤΑ, είπε: «Είναι άλλο να έχεις αιρετούς αποφασισμένους να μη σκύψουν το κεφάλι και να μη συναινέσουν σε αυτή την πολιτική, να δώσουν κουράγιο στο λαό. Και άλλο να έχεις νομάρχες και δημάρχους που στηρίζουν ή δεν αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική. Αν σήμερα είχαμε ένα κίνημα, στο οποίο συνέβαλλαν και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, η πίεση προς την κυβέρνηση θα ήταν πιο ισχυρή, όπως και ο φόβος της απέναντι σε αυτό το κίνημα». Και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν αποφασιστικά και με την ψήφο τους τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Τα προβλήματα

Από τη συγκέντρωση στη Ν. Χαλκηδόνα
Από τη συγκέντρωση στη Ν. Χαλκηδόνα
Οι απλοί κάτοικοι, αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων τόσο της επαρχίας Λαγκαδά, όσο και του Δήμου Αξιού, εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, και οδηγεί στην εξαθλίωση τη μικρομεσαία αγροτιά. Για την πολιτική εγκατάλειψης της υπαίθρου, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της ανεργίας, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών Υγείας, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στα Κύμινα, όπου βρίσκεται η έδρα του Δήμου Αξιού, η συνάντηση έγινε παρόντος του δημάρχου. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων κατήγγειλαν πως μεγάλη ποσότητα βαμβακοπαραγωγής παραμένει απλήρωτη. Τις επιδοτήσεις σε ρύζια και καλαμπόκια, από το Φλεβάρη ακόμη, περιμένουν να τις εισπράξουν. Το εισόδημα χρόνο με το χρόνο μειώνεται δραματικά. Αντίστοιχα δραματική είναι και η κατάσταση με τους κτηνοτρόφους και ειδικότερα με όσους έχουν τα κοπάδια τους στο Δέλτα του Αξιού.

Στην άλλη μεριά, στην επαρχία Λαγκαδά, η Λίμνη Κορώνεια μολύνθηκε και μέρα με τη μέρα εξαφανίζεται. Είκοσι βαφεία - εργοστάσια ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητά τους και παράλληλα ανοίγουν παράνομα γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα την υπεράντληση των υδάτων. Κάποτε η λίμνη έδινε 500 τόνους ψάρια ετησίως, και είχε 8 μέτρα νερό. Σήμερα δεν έχει ψάρια, στέγνωσε, έμειναν 40-60 εκατοστά νερό. Στην περιοχή του Λαγκαδά, σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν υποσταθμούς της ΔΕΗ, το πεδίο βολής στον Ασκό θα το επεκτείνουν. «Μας έχουν για να τρώμε έξυπνες βόμβες, και ακτινοβολία», λένε. Οξύτατο το πρόβλημα ανεργίας. Ο κ. Ανδρονικίδης, δήλωσε ότι μόνο στην επιχείρησή του έχουν υποβληθεί 2.500 αιτήσεις για δουλιά. Ο Γ. Ρόκος, υποψήφιος Νομάρχης της ΝΑΣΥ, ανέφερε ότι στον ορεινό όγκο του Σοχού υπάρχει απώλεια πληθυσμού της τάξης του 14%.

Μόνοι τους, όμως, υπέδειξαν και το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν για να αλλάξει η τραγική πραγματικότητα. «Μόνο με ενωμένους διεκδικητικούς αγώνες μπορούμε να απαιτήσουμε λύσεις, να στρέψουμε σε θετική κατεύθυνση τις εξελίξεις, είπε ο Σ. Μωυσίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ