Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ιερά εξέταση» στην Ουάσιγκτον

Από «ιερά εξέταση» περνά σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Κ. Καραμανλής, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί και το «χρίσμα» των αφεντικών της νέας τάξης. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις λύσεις των ΗΠΑ σε σειρά εθνικών θεμάτων (Κυπριακό, ευρωστρατός, Ελληνοτουρκικά) και απομένει να φανεί αν και ποιες «αντιστάσεις» θα προβάλλει...

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για το συνέδριο Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, θα έχει σήμερα κρίσιμες συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι και τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιθώριο της χτεσινής έναρξης των εργασιών της συνόδου της διεθνούς των δεξιών κομμάτων ο Ντ. Τσένι απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή του είπε: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε να πούμε πολλά», προϊδεάζοντας έτσι για μια «εξαντλητική» συζήτηση - ανάκριση.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στο χαιρετισμό του στο σύνοδο κορυφής προτίμησε να αναφερθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ λέγοντας ότι «την υποστηρίζουμε, στο βαθμό που εκπληρώνει τις προϋποθέσεις της ΕΕ για ένταξη και συμπεριφέρεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε ότι «θα ενταχθεί με το πρώτο κύμα των υποψηφίων κρατών μέχρι το 2003 κατά προτίμηση, αλλά όχι απαραίτητα, αφού θα έχει λυθεί το πολιτικό της πρόβλημα», αποφεύγοντας να αναφέρει στους ομοϊδεάτες του πώς πρέπει να λυθεί το «πολιτικό πρόβλημα». Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του «βρίσκεται στην πρωτοπορία της ασυμβίβαστης μάχης κατά της τρομοκρατίας», επισημαίνοντας ότι «η αντίσταση εναντίον κάθε μορφής βίας και η διασφάλιση της σταθερότητας είναι οι κοινές μας προκλήσεις για το αύριο». Ανέφερε ότι «η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα» και πως τα εργαλεία για να επιτευχθεί αυτό είναι «το απαραβίαστο των συνόρων, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η σταδιακή ένταξη στην ΕΕ όλων των χωρών της περιοχής».

Υποστήριξε ότι το κόμμα του «είναι σήμερα η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα» και προεξόφλησε μάλιστα ότι θα υποδεχτεί τους ομοϊδεάτες του στην Αθήνα του 2004 «ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας». Επικαλούμενος προφανώς... τα γκάλοπ ισχυρίστηκε ότι «με την έμφαση που δίνουμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την παιδεία και την υγεία και στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών μας, έχουμε πείσει την ελληνική κοινωνία πως έχουμε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος»! Επιπλέον επικαλέστηκε τις νίκες της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, με τελευταία αυτή στη Γαλλία, η οποία μαζί με τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία το Σεπτέμβρη «μπορούν να χαράξουν ένα διαφορετικό μέλλον για την ήπειρό μας».

Στη συνάντηση, την οποία διοργανώνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, λαμβάνουν μέρος περίπου σαράντα ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ