Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1939: Τη μέρα που άρχισε ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος

Πανέτοιμη η ναζιστική πολεμική μηχανή περιμένει την «αφορμή». Η επίθεση στο ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς. Η Βέρμαχτ εισβάλλει στην Πολωνία. Αποκαλύψεις στις δίκη της Νυρεμβέργης

Η Βαρσοβία στις φλόγες, λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία
Η Βαρσοβία στις φλόγες, λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία
Μέχρι το καλοκαίρι του 1939, το «Μεγάλο Γερμανικό Ράιχ» έχει «καταβροχθίσει», με την ενθάρρυνση της Βρετανίας και της Γαλλίας, δύο ευρωπαϊκά κράτη, την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία. Ολος ο κόσμος είναι πλέον βέβαιος ότι επίκειται επίθεση κατά της Πολωνίας. Ο Χίτλερ και το επιτελείο του έχουν εκπονήσει από την άνοιξη το σχέδιο της επίθεσης. Το σχέδιο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια μυστικής σύσκεψης στις 11 Απρίλη του 1939 και πήρε την ονομασία «Λευκό σχέδιο». Το μόνο που χρειάζονται είναι η «αφορμή».

Το πρώτο τηλεγράφημα

Την 31η Αυγούστου όλα είναι έτοιμα. Αργά το βράδυ, φτάνουν στις εφημερίδες δύο τηλεγραφήματα του ημιεπίσημου γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DNB. To πρώτο λέει:

«DNB, Μπρεσλάου, 31η Αυγούστου.

Απόψε, γύρω στις 8 μ.μ., Πολωνοί επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και κατέλαβαν το ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς. Οι Πολωνοί κατέλαβαν με τη βία την αίθουσα εκπομπών. Στη συνέχεια, μετέδωσαν μια προκήρυξη στην πολωνική και τη γερμανική γλώσσα. Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε από ακροατές του σταθμού, κατόρθωσε μέσα σε λίγα λεπτά να τους εξουδετερώσει. Οι αστυνομικοί υποχρεώθηκαν να κάνουν χρήση των όπλων τους. Από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους κάποιοι από τους εισβολείς».

Και η συνέχεια...


Το δεύτερο τηλεγράφημα στέλνεται λίγες ώρες αργότερα και λέει:

«DNB, Οπελν, 31 Αυγούστου.

Σχετικά με τα επεισόδια στο Γκλάιβιτς, έγιναν γνωστά και τα παρακάτω: Η αιφνιδιαστική επίθεση στο ραδιοσταθμό ήταν προφανώς το σύνθημα για μια γενική επίθεση Πολωνών ανταρτών στο γερμανικό έδαφος. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι Πολωνοί αντάρτες πέρασαν, περίπου, την ίδια ώρα σε δυο άλλα σημεία τα γερμανικά σύνορα. Οι εισβολείς διαθέτουν βαρύ οπλισμό και, όπως φαίνεται, υποστηρίζονται από τμήματα του τακτικού πολωνικού στρατού. Τμήματα της αστυνομίας ασφαλείας των συνόρων αντιμετώπισαν τους εισβολείς. Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται ακόμα».

Η Βέρμαχτ ειβάλλει στην Πολωνία

Η «αφορμή» είχε δοθεί. Ο Χίτλερ διατάζει στις 5 το πρωί της 1ης Σεπτέμβρη 1939 την προέλαση της Βέρμαχτ, που περίμενε με το όπλο παρά πόδας στα σύνορα με την Πολωνία.

Ετσι αρχίζει μια επιχείρηση εξόντωσης, που μέχρι το τέλος της στοίχισε τη ζωή του ενός τετάρτου του πολωνικού πληθυσμού. Με την επίθεση κατά της Πολωνίας αρχίζει και τυπικά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αποκάλυψη στη Νυρεμβέργη

Τι συνέβη όμως πραγματικά, στις 31 Αυγούστου 1939, στο γερμανικό χωριό Γκλάιβιτς, στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία;


Η αλήθεια αποκαλύπτεται στις 20 Νοέμβρη 1945. Στη Νυρεμβέργη, στο διεθνές δικαστήριο, κατατίθεται, με στοιχεία «2751-ΡΣ», μια ένορκη δήλωση του Αλφρεντ Χέλμουτ Νάουγιοκς, άλλοτε μέλους των Ες - Ες και της Ες - Ντε. Η δήλωση έχει ως εξής:

«Γύρω στις 10 Αυγούστου 1939, ο Χάιντριχ, αρχηγός της αστυνομίας και της Ες - Ντε (υπηρεσία ασφάλειας), με διέταξε προσωπικά να οργανώσω επίθεση εναντίον του ραδιοσταθμού του Γκλάιβιτς, κοντά στα πολωνικά σύνορα, έτσι που να φαίνεται ότι οι επιτιθέμενοι ήταν Πολωνοί... Διατάχθηκα να πάω με 5 έως 6 άλλους άνδρες της Ες - Ντε στο Γκλάιβιτς και να περιμένω ωσότου πάρω το σύνθημα απ' τον Χάιντριχ για να διενεργήσω την επίθεση. Η διαταγή όριζε να καταλάβω το ραδιοσταθμό και να τον κρατήσω τόση ώρα, όση χρειάζεται για να μεταδώσει ένας Γερμανός που μιλάει πολωνικά μια ομιλία στην πολωνική γλώσσα. Αυτός ο Γερμανός που μιλούσε πολωνικά τέθηκε στη διάθεσή μου...

Αστυνομία και Γκεστάπο σχεδιάζουν...

...Ανάμεσα στις 25 και 30 Αυγούστου, παρουσιάστηκα στον Χάιντριχ Μίλερ αρχηγό της Γκεστάπο, που βρισκόταν τότε εκεί κοντά, στην πόλη Οπελν. Ο Μίλερ συζήτησε μπροστά μου με ένα άτομο, ονομαζόμενο Μέλχορν, σχέδια για ένα συνοριακό επεισόδιο, που θα άφηνε να φανεί ότι Πολωνοί στρατιώτες κάνουν επίθεση εναντίον γερμανικών τμημάτων... Ο Μίλερ είπε ότι είχε γύρω στους δώδεκα ή δεκατρείς κατάδικους εγκληματίες, που θα έπρεπε να ντυθούν με πολωνικές στρατιωτικές στολές και που τα πτώματά τους θα έπρεπε να μείνουν στον τόπο των επεισοδίων... Ο Μίλερ μου είπε ότι είχε διαταγή από τον Χάιντριχ, έναν από αυτούς τους εγκληματίες να τον θέσει στη διάθεσή μου για την αποστολή στο Γκλάιβιτς...

Το σύνθημα για την επίθεση

Ράινχαρντ Χάιντριχ, αρχηγός της Ασφάλειας και Χάιντριχ Μίλερ αρχηγός της Γκεστάπο. Οι δύο «αρχιτέκτονες» του σχεδίου για την επίθεση στο ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς
Ράινχαρντ Χάιντριχ, αρχηγός της Ασφάλειας και Χάιντριχ Μίλερ αρχηγός της Γκεστάπο. Οι δύο «αρχιτέκτονες» του σχεδίου για την επίθεση στο ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς
...Το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου, πήρα από τον Χάιντριχ τηλεφωνικά το σύνθημα ότι η επίθεση πρέπει να γίνει στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Καταλάβαμε το ραδιοσταθμό, όπως διαταχτήκαμε, εκπέμψαμε μια ομιλία διάρκειας τριών ή τεσσάρων λεπτών από έναν πρόχειρο πομπό, ρίξαμε μερικές πιστολιές και αποχωρήσαμε».

Ετσι, ολοκληρώθηκε η πλαστογραφία, η προβοκάτσια. Ο ίδιος ο Χίτλερ που έδωσε τη διαταγή για να προκληθεί η επίθεση στο Γκλάιβιτς δώδεκα ώρες αργότερα έδωσε τη διαταγή για την εισβολή στην Πολωνία.


Επιμέλεια:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ