Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Διέξοδος με το συνολικό αντιπάλεμα της ασκούμενης πολιτικής

Σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας περιόδευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο βουλευτής του ΚΚΕ

Περιοδεία πραγματοποίησε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του νομού Αιτωλοακαρνανίας στο Αιτωλικό, στο δημοτικό διαμέρισμα Μοναστηράκι του δήμου Ανακτορίου και στη Λεπενού, το Σάββατο 8/6 και την Κυριακή 9/6/2002, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης που κάνει το ΚΚΕ. Θέμα των πολιτικών εκδηλώσεων - συζητήσεων που έγιναν και στις οποίες εισηγήθηκε ο Σ. Στριφτάρης ήταν οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση στο Αιτωλικό, που έγινε το Σάββατο το βράδυ σε κεντρική πλατεία της κωμόπολης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στο Μοναστηράκι, την Κυριακή το πρωί σε αίθουσα του δήμου, στις εξελίξεις στην κτηνοτροφία και στη Λεπενού, την Κυριακή το βράδυ στην κεντρική πλατεία σε μια μαζική συγκέντρωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην καπνοκαλλιέργεια.

Ποιο ζήτημα κρίνεται
στις δημοτικές εκλογές

Στο Αιτωλικό το βράδυ του Σαββάτου, όπου παραβρέθηκαν ο Τ. Παπανικολάου, υποψήφιος της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, ο Π. Κατσούλης, υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου και ο Μ. Πατρινός, υποψήφιος δήμαρχος Αιτωλικού, ο Σπ. Στριφτάρης αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τόνισε ότι αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι το εξής: «να επιβραβευτούν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που στήριξαν αυτή την πολιτική ή να υποστηριχτούν δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι αντιπάλεψαν με όσες δυνάμεις είχαν αυτή την πολιτική; Μια πολιτική που μετράει την ανάπτυξη της οικονομίας με το αν μεγαλώνουν ή όχι τα κέρδη των τραπεζών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλοεξαγωγέων και που πιέζεται όλο και περισσότερο το βαλάντιο του εργάτη, του μισθωτού, του συνταξιούχου, του επαγγελματία - βιοτέχνη και γενικά όλων των ανθρώπων που για να ζήσουν πρέπει να δουλέψουν, γιατί αυτοί δεν έχουν άλλους να δουλεύουν γι' αυτούς όπως έχει το μεγάλο κεφάλαιο και φυσικά δε διαθέτουν και δική τους κυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και πως αν αύριο πανηγυρίσει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ότι είχε νίκη λαμπρά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αυτός που θα είναι υπεύθυνος θα είναι ο λαός, και όχι το ΚΚΕ και η πολιτική του.

Αντιμέτωποι με την αντιαγροτική πολιτική

Στο Μοναστηράκι την Κυριακή το πρωί, όπου παραβρέθηκε και η Γ. Τσαβαλά, υποψήφια δήμαρχος της ΔΑΣ του δήμου Ανακτόρου, έγινε πλούσια συζήτηση. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι αγροκτηνοτρόφοι όλης της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία εντεινόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, εξαιτίας μιας σειράς αποφάσεων και προτάσεων, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Συγκεκριμένα, οι αιγοπροβατοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα απόφαση - πρόταση κανονισμού της ΕΕ για το αιγοπρόβειο κρέας (19/12/2001) με την οποία επιδιώκεται η συρρίκνωση του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου και των επιδοτήσεων και παράλληλα, με την κατάργηση της τιμής - βάσης ανοίγεται ο δρόμος στους εμποροβιομηχάνους να αγοράσουν ακόμα πιο φτηνά και να πουλήσουν ακόμα πιο ακριβά. Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης, είναι το αντιπάλεμα συνολικά αυτής της πολιτικής και σε μια άλλη πολιτική με γνώμονα το συμφέρον της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Στα πλαίσια της συνεταιριστικοποίησης της γης οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν σε ένα σύγχρονο παραγωγικό συνεταιρισμό μοχλό και επίκεντρο της αγροτικής ανάπτυξης. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και η υποτακτική στάση της κυβέρνησης σε αυτή είναι η πηγή των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων, γιατί εξυπηρετούν τα κέρδη των τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου, τις βλέψεις τους να ενισχύσουν τον ευρωστρατό, κόβοντας σταδιακά χρήματα από αυτά τα λίγα έστω που προορίζονταν για την αγροτική οικονομία, τόνισε ο ομιλητής. Δεν είναι μικρότερη η ευθύνη, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της χώρας, αυτών που ηγούνται στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, τριτοβάθμια κυρίως, που έχουν την ευθύνη του συντονισμού, αλλά και στα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια. Ευθύνη των αγροτών είναι να αλλάξει η κατάσταση του συνδικαλιστικού τους κινήματος, να βάλουν φρένο στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που εκτός των άλλων έχει μια βασική επίπτωση, την αύξηση της ανεργίας.

Η πολιτική πρόταση του Κόμματος και η κατάσταση στα αγροτικά και ειδικά στο ζήτημα του καπνού και της καπνοκαλλιέργειας ήταν το κύριο μέρος της συζήτησης που έγινε στη Λεπενού. Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι η πάλη των καπνοπαραγωγών είναι αυτή που μπορεί να βάλει φρένο στη σταδιακή μείωση της καπνοκαλλιέργειας που είναι επίπτωση της πολιτικής της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ