Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KO ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπάρχει υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της λίμνης Κορώνεια

Χιλιάδες νεκρά ψάρια γύρω από τη λίμνη

MotionTeam

Χιλιάδες νεκρά ψάρια γύρω από τη λίμνη
Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες μέρες γύρω από τη λίμνη Κορώνεια, με τη στάθμη του νερού να έχει κατέβει πλέον δραματικά, από τα περίπου 3 μέτρα στα 60 με 80 εκατοστά. Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, Δήμητρας Μπόμπορη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο λόγος της καταστροφής είναι η ανομβρία αλλά και η μη συντήρηση των έργων που συμβάλλουν στη διοχέτευση νερού στην Κορώνεια.

Σημειώνεται πως μόλις λίγες μέρες πριν, ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε στην περιοχή, μαζί με τον γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής του master plan για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας.

Αποτέλεσμα της πολιτικής κυβερνήσεων - Τοπικής Διοίκησης

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει για την τραγική κατάσταση της λίμνης ότι δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» και τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της πολιτικής των κυβερνήσεων, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Προσθέτει επίσης:

«Τα πολυδάπανα master plan διάσωσης της Κορώνειας αποδείχτηκαν στην πράξη μόνο "η χαρά των εργολάβων" που εκτέλεσαν τα έργα τους.

Παράλληλα, αναδεικνύεται και το μέγεθος της υποκρισίας τους, αφού μόλις ένα χρόνο πριν η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και η διοίκηση της Περιφέρειας ΚΜ χαρακτήριζαν καλή την υδρολογική, ποιοτική και οικολογική κατάσταση της λίμνης και σήμερα οι υπεύθυνοι ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή της.

Παρόλο που η λειτουργία των ρυπογόνων και υδροφόρων βιομηχανιών, που για δεκαετίες την επιβάρυναν, σταμάτησε εξαιτίας των αντιφάσεων και αδιεξόδων της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που οδήγησε σε κρίση τους συγκεκριμένους κλάδους, οι μακροχρόνιες συνέπειες από τη δραστηριότητά τους παρέμειναν».

Η Οργάνωση του Κόμματος τονίζει ότι «άμεσα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στη βάση επικαιροποιημένων μελετών, όπως εργασίες εκβάθυνσης και απομάκρυνσης του τοξικού ιζήματος από τον πυθμένα της λίμνης, ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού του δήμου Λαγκαδά, συντήρηση των έργων εμπλουτισμού της λίμνης, υλοποίηση βασικών εγγειοβελτιωτικών έργων, εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, να μη γίνει καμιά αλλαγή χρήσης γης κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στην επάρκεια και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα, στην κατοχύρωση των υδάτινων πόρων ως λαϊκή περιουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ