Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αντιλαϊκή «συνέπεια» και δημαγωγία

Τα αδιέξοδα της πολιτικής αλλά και της «αντιπολιτευτικής» τακτικής του φάνηκαν με ανάγλυφο τρόπο στη χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Καραμανλή.

Η συνέντευξή του (στο «Σταρ») ήταν αρκούντως αποκαλυπτική όσον αφορά στο «κοινωνικό πρόσωπο» της πολιτικής του. Αναφερόμενος, για παράδειγμα, στην κατάσταση στο χώρο της Υγείας, το μόνο πρόβλημα που εντόπισε και ανέδειξε ήταν αυτό της υπερνοσηλείας! «Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η σπανιότητα κλινών, νοσοκομειακών κλινών, το πρόβλημα είναι η υπερνοσηλεία», υποστήριξε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι με διοικητικά-αντιδραστικά μέτρα θα επιχειρήσει να βάλει «τάξη» στην Υγεία. Η στάση αυτή υπαγορεύεται από τη γενικότερη αντιμετώπιση του κράτους. Επεξηγώντας τον όρο «επανίδρυση του κράτους» είπε ότι «πρέπει να βάλουμε κανόνες, που να συνδέονται με τις έννοιες της ιεραρχίας, της αξιολόγησης, των κινήτρων για την καλύτερη απόδοση και των συνεπειών για την κακή απόδοση». Ωστόσο, δε δίστασε να δημαγωγήσει υποσχόμενος ότι θα λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της κυβέρνησής του!

Ξεκινώντας από τη γνωστή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση «έχει το προνόμιο να έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση, η οποία σε σημαντικά θέματα έχει προσφέρει τη στήριξή της», ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει στη γραμμή της συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική για τα εθνικά θέματα αλλά και στην πορεία στην ευρωζώνη, με άλλα λόγια θα συνεχίσει να «βάζει πλάτες» στην επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Δίνοντας ένα παράδειγμα της τακτικής του, αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στόχος είναι ο συμβιβασμός. «Ελπίζουμε να μείνουμε σταθεροί (σ.σ. στη θέση μας), για να πετύχουμε το μάξιμουμ», είπε.

Η συνεπής στάση του φάνηκε και στο θέμα της αποχώρησης του Αλ. Παπαδόπουλου από την πολιτική, για το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, υπέδειξε στον Κ. Σημίτη να τον αποκεφαλίσει. «Η αποφασιστικότητα του ηγέτη σε κάποιες καίριες στιγμές πρέπει να φαίνεται, και μάλιστα ακαριαία», είπε, ενώ αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας λέγοντας ότι «όταν είσαι μέλος μιας κυβέρνησης πάνω απ' όλα πρέπει να έχεις τη συλλογική ευθύνη στο όργανο που συμμετέχεις».

Επέμεινε ότι δε θέτει ζήτημα πρόωρων εκλογών στο όνομα του ότι δεν μπορεί να τις επιβάλει και γιατί «το θεωρώ άσφαιρα πυρά», αλλά δεν απέκλεισε να το θέσει μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Απέφυγε όμως να αναφέρει ποια είναι τα όρια της ήττας του ΠΑΣΟΚ, που θα δικαιολογούν το παραπάνω αίτημα, περιοριζόμενος να προσδιορίσει πως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών «καταδεικνύει τις τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς του πολιτικού σώματος». Για την επιστροφή Αβραμόπουλου έριξε το μπαλάκι στον δήμαρχο λέγοντας ότι μπορεί να γυρίσει «εφόσον αλλάξει απόφαση», ενώ για τον Σαμαρά παρέμεινε στη θέση πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα». Τέλος, ζήτησε χρόνο και ευκαιρία για τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ ώστε να αποτελέσουν «ισχυρή ομάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ