Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σημαντικές τοποθετήσεις

Στην εκδήλωση έγιναν σημαντικότατες παρεμβάσεις από επιστήμονες, εργαζόμενους στα λεγόμενα ολυμπιακά έργα, δημοτικούς συμβούλους της «Συμπαράταξης», ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού, περιβαλλοντολόγους, πολεοδόμους και άλλους. Ενδεικτικά:

Η αρχιτέκτονας Ρ. Λευκαδίτου, μίλησε για πολυεπίπεδες επιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος της χώρας και της Αθήνας λόγω της διοργάνωσης των ΟΑ. Αναφέρθηκε στις σαρωτικές αλλαγές στο Γενικό Πολεοδομικό και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της πρωτεύουσας, στην κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος που οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1980. Θύμισε ότι προκειμένου να προωθηθούν απρόσκοπτα οι αυθαιρεσίες της διοργάνωσης και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο «εχθρός λαός» και κάθε αντίδραση στην υποβάθμιση της ζωής του, η κυβέρνηση αναθεώρησε και διατάξεις του Συντάγματος. Η Ρ. Λευκαδίτου υπογράμμισε ότι η διεκδίκηση έγινε από όσους ωφεληθούν από τους ΟΑ, με προβολή, επιβολή ή τζίρο.

Ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», περιγράφοντας αναλυτικά τι θα προκαλέσει το «επιχειρησιακό σχέδιο» του δήμου για τους ΟΑ, σημείωσε πως υπαγορεύτηκε από τον «Αθήνα 2004». Πως ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο αποδείχτηκε ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που προωθεί ο «Αθήνα 2004» είναι καταστροφικές, η δημοτική αρχή δεν αντέδρασε. Για τις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνονται χρήματα που έχουν προορισμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση (π.χ. το κομμάτι του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων που αφορά την ΤΑ, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα). Δηλαδή, και αν γίνουν ανταποδοτικά έργα, γίνονται από λεφτά της ΤΑ και όχι από επιπλέον κονδύλια.

Ο καθηγητής Πολεοδομίας στο ΕΜΠ, Γ. Σαρηγιάννης, αναπτύσσοντας το ζήτημα των μεταφορών ενόψει του 2004, σημείωσε πως κατασκευάζονται κάποια έργα (κύρια οδικοί άξονες) χωρίς όμως τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς να προτάσσονται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με εκφυλισμό δυστυχώς αρχικών αντιδράσεων κατοίκων και φορέων των περιοχών όπου γίνονται τα έργα, με λάθη που γίνονται στους σχεδιασμούς και με μεγάλο κόστος το οποίο φυσικά θα καλύψουν οι φορολογούμενοι. Επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης των ΜΜΜ και δη των σταθερής τροχιάς, με προτεραιότητα στην κατασκευή τραμ και προαστιακού, που μπορούν εξυπηρετήσουν όχι μόνο την περίοδο των ΟΑ αλλά και αργότερα.

O Διον. Κεκάι, ταμίας του παραρτήματος εργαζομένων στο «ολυμπιακό χωριό» του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, περιέγραψε τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν όσοι δουλεύουν στα «ολυμπιακά» έργα. «Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις - είπε - είναι, για τους εργάτες, πεδίο ταξικών συγκρούσεων, αντίστασης, αντεπίθεσης, περιφρούρησης και διεύρυνσης κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας». Χαρακτήρισε τα «ολυμπιακά» εργοτάξια «σύγχρονα κάτεργα», θυμίζοντας πως στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας τους σκοτώθηκαν πέντε εργάτες, δυο εκ των οποίων στο «ολυμπιακό χωριό». Μίλησε για δεκάδες σοβαρά τραυματισμένους σε εργατικά ατυχήματα και συμπλήρωσε: «Το ωράριο έχει γίνει λάστιχο. Οι εργοδότες απασχολούν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες».

Ο Μ. Αθανασίου, περιβαλλοντολόγος, συντονιστής της εθελοντικής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών «Προμηθέας», στέλεχος της οργάνωσης «Νέα Οικολογία - Φίλοι της Γης», είπε ότι «σε όλους τους τομείς των εθελοντικών δραστηριοτήτων υπάρχουν αποτελεσματικές και αξιέπαινες προσπάθειες, όμως αυτές σε καμία περίπτωση δε σχετίζονται με κανέναν εθελοντή του 2004, ακόμα κι αν πολλοί απ' αυτούς θα μπορούσαν ή μπορεί και να είναι κατά τ' άλλα ευαίσθητοι και δραστήριοι κοινωνικά πολίτες». Πάντως, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να επικριθεί όποιος κρίνει πως πρέπει να βοηθήσει στο εγχείρημα του 2004. Ακόμα κι αν το κάνει, προσδοκώντας ευνοϊκότερη μεταχείριση για πρόσληψη στο δημόσιο.

Η Ζ. Βαλάση, δημοτική σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», μιλώντας για τη λεγόμενη Πολιτιστική Ολυμπιάδα και πώς σημαντικές αξίες ευτελίζονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ξεκαθάρισε ότι σήμερα δεν ισχύει τίποτα από όσα χαρακτήριζαν τους ΟΑ στην αρχαιότητα, όπως η άμιλλα των αρετών και η πρόκληση για τελειότητα και μάλιστα δίχως τις υλικές ανταμοιβές του σήμερα. Υπογράμμισε ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας των πολυεθνικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οτι ενώ η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι δικαίωμα και καθήκον των κρατών, ανατίθεται στους ιδιώτες, που απολαμβάνουν και τα αντίστοιχα οφέλη από την προώθηση των προϊόντων τους.

Ο Π. Παπαγεωργίου, γυμναστής - προπονητής και παλιός πρωταθλητής, μίλησε για τα ψέματα των σύγχρονων ΟΑ αλλά και του σύγχρονου «επαγγελματοποιημένου» και «εμπορευματοποιημένου» αθλητισμού, «όπου κυριαρχούν ο ανταγωνισμός, η υπερεξειδίκευση, η υπερεπίδοση, η υπεραξία, η υπερτιμολόγηση, το "σταρ σύστεμ", τα "πριμ" και άλλα για τον αθλητισμό δεινά, όλα τα φρούτα της διεθνούς παραοικονομίας». Εκανε δε λόγο για από πλαστικό και χρήμα και για πολλούς από αναβολικά και άλλα σκευάσματα, φτιαγμένους σύγχρονους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες, υποταγμένους στη χάρη του Μαμμωνά. Οτι οι ΟΑ ξεστράτισαν από το δρόμο του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού, συνέπεια του αχαλίνωτου παγκόσμιου ανταγωνισμού, σε όλα τα επίπεδα.

Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γ. Ρούσης, προειδοποίησε ότι διακυβεύονται οι λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Οτι λόγω της σύγχρονης «αντιτρομοκρατικής υστερίας», οι κυβερνώντες βρίσκουν πρόσχημα να θεσμοθετήσουν αυταρχικές διατάξεις. Πως η χώρα μας δεν αντιστέκεται στους κυρίαρχους του κόσμου. Πως οι ΟΑ ως σημαντικό παγκόσμιο γεγονός που εκπορεύεται από μια βαθύτατα συντηρητική οργάνωση, θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αυταρχισμού, αντιδραστικοποίησης και εξάρτησης. Πως με τους συνεχείς ελέγχους για την πρόοδο των έργων, θυμίζουμε χώρα που κήρυξε πτώχευση και βρισκόμαστε υπό την εποπτεία του ΔΝΤ. «Ακόμα χειρότερα, θυμίζουμε την περίοδο του δόγματος Τρούμαν, με ακόμα ασφυκτικότερο, σήμερα, έλεγχο», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ