Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική εναρμόνιση...

Εναρμόνιση της πολιτικής δράσης στα νέα δεδομένα, που διαμορφώνουν οι επιταγές της «νέας τάξης» πραγμάτων, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περί χρηματοδότησης των κομμάτων, που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ψηφιστεί από τη δικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Με τις διατάξεις που προωθούνται, εκ των πραγμάτων, θεσμοθετείται το φακέλωμα όσων ενισχύουν οικονομικά τα πολιτικά κόμματα και ποινικοποιείται η πολιτική δράση με την απαγόρευση των αφισών και των πανό των κομμάτων και η ανισότητα στην προβολή των κομμάτων από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ολα αυτά αποκαλύπτουν ένα γεγονός, ότι, δηλαδή, άρχισε η εφαρμογή ενός νεοταξικού πλαισίου για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και την πολιτική δράση. Πρόκειται για ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που, αν βέβαια αφεθεί να εφαρμοστεί, τότε στο όνομα της «διαφάνειας» τα κόμματα θα μπουν σε καραντίνα, όπως ακριβώς, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», περιορίζονται τα ατομικά και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστούν ως «παράνομα» όσα κόμματα δεν αποδέχονται να λειτουργήσουν υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο και να υπηρετήσουν το σύστημα. Αυτό γιατί κάθε κόμμα, που θέλει να σέβεται την ελεύθερη πολιτική δράση, την ίδια την υπόστασή του, δε θα πειθαρχήσει στις εν λόγω διατάξεις και θα υφίσταται τις συνέπειες της στάσης του, είτε αυτές αφορούν στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, είτε ακόμα και άλλες απαγορεύσεις, που θα έχουν να κάνουν μ' αυτή καθ' αυτή τη λειτουργία του κόμματος.

Μπαίνει, λοιπόν, σε νέα βάση και η θεμελιώδης αρχή της αστικής δημοκρατίας, που υποτίθεται πως αναγνωρίζει τα κόμματα ως εκφραστές της «λαϊκής κυριαρχίας» και, συνεπώς, ως «θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας». Οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων συμμετέχουν στο στήσιμο του ίδιου σκηνικού, που κατασκευάζεται με στόχο τον απόλυτο έλεγχο σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής των πολιτών, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μηχανισμών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι παρακολουθήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι μόνον ένα μικρό δείγμα.

Στο σκηνικό αυτό, ανήκουν οι «τρομονόμοι», τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, οι ευρωαστυνομίες και οι ευρωστρατοί, η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, οι λίστες των υπόπτων για «τρομοκρατία» κλπ. Και τίποτα δεν αποκλείει, η μη αρεστή πολιτική δράση - τα μη πειθαρχημένα και υποταγμένα στον ιμπεριαλισμό πολιτικά κόμματα - να συμπεριλαμβάνεται, εν δυνάμει, στα «εγκλήματα», τα οποία θα διώκονται με βάση τον «ευρωτρομονόμο».

Ενώπιον αυτής της εξελισσόμενης πραγματικότητας, η λαϊκή πάλη είναι μονόδρομος, προκειμένου να μπει φραγμός και να τα ανατρέψει. Εξάλλου, το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψει να περάσουν τέτοιες διατάξεις και στην πράξη θα ανατραπούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ