Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε πεινασμένους που περιμένουν ένα πιάτο φαΐ

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια σε υγειονομικούς

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε χτες για 158η μέρα το ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, με δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις.

Τουλάχιστον 31.184 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το ισραηλινό μακελειό και άλλοι 72.889 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 72 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 129.

Την ίδια ώρα, μαζί με τη βαρβαρότητα του ασφυκτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, με την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο και να μη φτάνει στο μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον πεινασμένων Παλαιστινίων που περιμένουν βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασραφ αλ Κίντρα, είπε ότι τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε ξανά σε σημείο όπου φορτηγά μοίραζαν βοήθεια, κοντά στην πλατεία Κουβέιτ στην Πόλη της Γάζας. Η νέα δολοφονική επίθεση εξαπολύθηκε δύο βδομάδες περίπου αφότου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πάνω από 110 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε πάνω από 700 άλλους την ώρα που προσπαθούσαν να πάρουν βοήθεια στη βόρεια Γάζα επειδή τους θεώρησε «απειλή»...

Το BBC επιβεβαιώνει τις βάρβαρες επιθέσεις στους υγειονομικούς

Από το βίντεο που δημοσίευσε το BBC με τις συλλήψεις και τα εξευτελιστικά βασανιστήρια στους υγειονομικούς του νοσοκομείου Νάσερ
Από το βίντεο που δημοσίευσε το BBC με τις συλλήψεις και τα εξευτελιστικά βασανιστήρια στους υγειονομικούς του νοσοκομείου Νάσερ
Σε ένα τέτοιο φόντο, το βρετανικό δίκτυο BBC επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια υγειονομικών του Νοσοκομείου Νάσερ της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό τον περασμένο Φλεβάρη.

Δεκάδες υγειονομικοί του Νοσοκομείου Νάσερ απήχθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν εκτός Γάζας και υπέστησαν βασανιστήρια, ενώ κάποιοι από αυτούς αγνοούνται ακόμα. Τις καταγγελίες που από την πρώτη κιόλας μέρα είδαν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαίωσε χτες το BBC μέσα από μαρτυρίες θυμάτων, συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες.

Παλαιστίνιοι γιατροί και νοσηλευτές που έπεσαν στα χέρια του κατοχικού στρατού μετά την εισβολή που έκανε τον Φλεβάρη στο νοσοκομείο, κατήγγειλαν στο BBC ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους έδεσαν τα μάτια, τους ανάγκασαν να γδυθούν και μετά τους ξυλοκόπησαν άσχημα στη διάρκεια πολυήμερης κράτησης, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν για ώρες. Ενας από τους Παλαιστίνιους κατήγγειλε πως του έσπασε, εν ψυχρώ, το χέρι Ισραηλινός στρατιώτης και άλλος ότι ξαμόλησαν εναντίον τους και τους επιτέθηκαν σκυλιά με φίμωτρα.

Πλάνα που τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φλεβάρη, όταν έγινε η εισβολή, προβλήθηκαν από το BBC. Σε αυτά φαίνονται αρκετοί άνδρες, μόνο με τα εσώρουχά τους, μπροστά από το κτίριο επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, πεσμένοι στα γόνατα με τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους. Ιατρικές ρόμπες βρίσκονται μπροστά σε κάποιους από αυτούς...

«Εγκαίνια» για τον «θαλάσσιο διάδρομο»

Την ίδια ώρα που παραμένουν μπλοκαρισμένα από το Ισραήλ τα χερσαία οδικά περάσματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και η διανομή μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα ακόμα και της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται σε αυτόν, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Κύπρου ανακοίνωσαν ως «σημαντική» εξέλιξη την καθυστερημένη αναχώρηση του πλοίου «Open Arms» από το λιμάνι της Λάρνακας, χτες το πρωί, με περίπου 200 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ «World Central Kitchen» (WCK), που συγκέντρωσε τα τρόφιμα, ανακοίνωσε ότι ελλείψει οικοδομικών υλικών χρησιμοποιούνται μπάζα για να σχηματιστεί μια στοιχειώδης αποβάθρα λιμανιού, ώστε να μεταφερθεί στη στεριά η βοήθεια με μικρότερα πλοία που συνοδεύουν το «Open Arms». Η WCK ανακοίνωσε πως νέο σκάφος με βοήθεια αναμένεται να ξεκινήσει για τη Γάζα τις επόμενες μέρες.

Η αποστολή του πλοίου εντάσσεται στο πλαίσιο πιλοτικού σχεδίου για τη διάνοιξη μιας νέας θαλάσσιας οδού βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ίδιες δυνάμεις της ΕΕ που βάζουν «πλάτη» εδώ και μήνες στο μακελειό στη Γάζα και στη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, προβάλλουν την όλη εξέλιξη περίπου ως αρχή της «σωτηρίας» για τον λαό της Γάζας.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, χτες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε πως πρόκειται για την πρώτη άμεση αποστολή πλοίου που ξεκινά από λιμάνι της ΕΕ (Κύπρο) προς τη Γάζα από το 2005.

«Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας άνευ προηγουμένου, υπό την ηγεσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Εχουμε δουλέψει χέρι χέρι όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας πριν από λίγες ημέρες για να παρακολουθήσω τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την αναχώρηση του πλοίου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι όταν ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος είναι πλήρως λειτουργικός, «θα μπορούσε να εγγυηθεί μια διαρκή και ισχυρή ροή βοήθειας στη Γάζα».

Η ίδια ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες θα συγχρηματοδοτήσουν τα φορτία βοήθειας.

Κατοχική βία και καταστολή σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κλιμακώνουν τη βία και τα μέτρα κατά πολλών χιλιάδων μουσουλμάνων προσκυνητών (πάνω από 35.000) που έχουν κατακλύσει από την Κυριακή το τέμενος Αλ Ακσα, καταφέρνοντας το πρώτο βράδυ του Ραμαζανιού (11/3) να εισέλθουν στον χώρο του τεμένους και να προσευχηθούν.

Ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις έστησαν, για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1967, συρματόπλεγμα από την Πύλη των Λεόντων που οδηγεί σε τμήμα του Αλ Ακσα, απαγορεύοντας στους προσκυνητές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί να προχωρήσουν προς το τέμενος.

Το Κυβερνείο της Ιερουσαλήμ σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11/3 παρατήρησε ότι πρόκειται για «επικίνδυνο προηγούμενο αφού για πρώτη φορά από το 1967 ο κατοχικός στρατός σήμερα τοποθέτησε συρματόπλεγμα στην Πύλη των Λεόντων του τεμένους».

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εισβολές και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας προχτές βράδυ τον 25χρονο Ταουφίκ Αΐντ Φαουάζ Χουσεΐν, που ήταν κάτοχος ιορδανικού διαβατηρίου, βόρεια της πόλης Τουλκαρέμ. Λίγη ώρα νωρίτερα Ισραηλινοί αστυνομικοί με πολιτική αμφίεση δολοφόνησαν επίσης τον περίπου συνομήλικό του Μοχάμαντ Τζαφάρ Μουστάφα Τζαμπρ κοντά στην πόλη Αττίλ (βόρεια της Τουλκαρέμ).

Χτες οι κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν ένα 13χρονο παιδί στον προσφυγικό καταυλισμό Shuafat στη Δυτική Οχθη, επειδή... άναψε ένα πυροτέχνημα. Στη διαδικτυακή σελίδα της, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» ανέφερε ότι το πυροτέχνημα δεν στόχευε καν τις κατοχικές δυνάμεις...

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε νωρίτερα η αιχμαλωσία 6 νεαρών Παλαιστινίων στην πόλη αλ Ισαουίγια (βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ) που δέθηκαν με σκοινί σαν ζώα από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια τους περιέφεραν ταπεινωτικά στο κέντρο της πόλης.

Συνεχίζεται ταυτόχρονα το μπαράζ συλλήψεων. Σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης έγιναν χτες άλλες 25 συλλήψεις Παλαιστινίων.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες (ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά) από τις 7 Οκτώβρη ξεπέρασαν τους 7.555.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ