Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Τίμησαν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αποδελτίωση ΙΙΙ» της Σεμίνας Διγενή και διαβάστηκαν αποσπάσματα από σπουδαίους ηθοποιούς

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Προλόγισε η Κανέλλα Γεωργοπούλου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας, Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ το κεφάλαιο «Αλέκα Παΐζη» διάβασε ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης και ποιητής Δημήτρης Καταλειφός.

Ο δημοφιλής ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καραμίχος διάβασε το κείμενο για τον Αλέκο Αλεξανδράκη, η ταλαντούχα ηθοποιός Λίλα Μπακλέση το κείμενο για τον Κώστα Βουτσά, η ξεχωριστή ερμηνεύτρια και ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη το κεφάλαιο «Καισαριανή» και ο καταξιωμένος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου το κεφάλαιο «Μαρί Κιουρί».

Στη συνέχεια η Χρ. Μαξούρη ερμήνευσε μαζί με τους μουσικούς Θοδωρή και Αντώνη Ξηντάρη μερικά από τα μεγάλα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου, της εμβληματικής τραγουδίστριας, που υπήρξαν μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη, στο «Χάραμα», θρύλοι της ιστορίας της Καισαριανής.

«Μια τέτοια μέρα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες: Τις εργαζόμενες, τις επιστημόνισσες, τις αγρότισσες, τις φοιτήτριες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις νέες μητέρες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες», τόνισε η Σ. Διγενή.


Πρόσθεσε ότι «η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε όλες. Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν και σήμερα τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης, για να διεκδικήσουμε όλα όσα είναι αναγκαία και μπορούν να εξασφαλίσουν ισοτιμία και χειραφέτηση».

Μίλησε για την ιστορία της 8ης Μάρτη και τους μεγάλους αγωνιστικούς σταθμούς του γυναικείου κινήματος, ενώ ανέδειξε και το φετινό αποτύπωμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, αφού σημαδεύεται από τις αλλεπάλληλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις μεγάλες απεργίες κ.ά.

Οπως είπε η Σεμίνα Διγενή, «το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας. Μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τη γυναικεία ανισοτιμία, που αποκτά σήμερα νέες μορφές».

Καταλήγοντας τόνισε: «Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνία. Μας αξίζει ένας καλύτερος κόσμος, με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Ανυποχώρητα λοιπόν θα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας και των πολέμων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ