Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι συνεχιζόμενες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγής κρατουμένων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, δήλωσε χτες ότι οι διαπραγματευτές «δεν είναι κοντά σε μια συμφωνία, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι». Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα σημάδι σύγκλισης θέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ωστόσο οι πλευρές «συνεχίζουν να δουλεύουν στις διαπραγματεύσεις με σκοπό μια συμφωνία εντός του Ραμαζανιού». Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο «χρονοδιάγραμμα» επίτευξης συμφωνίας, τονίζοντας πως «η κατάσταση στο έδαφος παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη». Επεσήμανε δε ότι το Κατάρ επιθυμεί και εργάζεται με σκοπό μια «μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα και όχι μια σύντομη εκεχειρία, που θα κρατήσει λίγες μέρες».
Μιλώντας στο «Al Jazeera» ο Μοχάμαντ Ναζάλ, στέλεχος της Χαμάς, είπε ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και εκεχειρίας παραμένουν σε αδιέξοδο, οι μεσολαβητές εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες. «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σταματήσει. Εφτασαν σε αδιέξοδο τις τελευταίες μέρες, αλλά το Κατάρ και η Αίγυπτος δουλεύουν σκληρά για να συνεχιστούν αυτές». Κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου ότι βάζει εμπόδια στον δρόμο για μια συμφωνία, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι ο Νετανιάχου να ικανοποιήσει τους όρους της Χαμάς».
Στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς ζήτησε να γίνει εκεχειρία τουλάχιστον στη διάρκεια του Ραμαζανιού. Ζήτησε δε την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, «παραλείποντας» ωστόσο τη σύλληψη 7.500 Παλαιστινίων σε 5 μήνες από το Ισραήλ. «Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θέλουν το ίδιο πράγμα: Ειρήνη. Ενα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν μια μεγαλύτερη εκεχειρία, ιδανικά μέσα στο Ραμαζάνι», είπε ο Σολτς.
Στο μεταξύ, με φόντο την πίεση που ασκούν οι εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στο έγκλημα στη Γάζα, όπως και τις εκτιμήσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ και στους συμμάχους του ότι η σημερινή ισραηλινή ηγεσία δεν ευνοεί την προώθηση των σχεδιασμών τους στη Μέση Ανατολή, κριτική στον Νετανιάχου άσκησε χτες η Αυστραλή ΥΠΕΞ Πένι Γουόνγκ, τονίζοντας γι' αυτόν ότι υπονομεύει το Ισραήλ με την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει στον πόλεμο στη Γάζα. Του πρότεινε να αλλάξει πορεία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να απολέσει τη διεθνή στήριξη.
Η αντίδραση της Γουόνγκ συνάδει με τη στάση του Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες μέρες. Το περασμένο Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «περισσότερο βλάπτει παρά βοηθά το Ισραήλ».
Εκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε χτες, υποστηρίζει ότι η τακτική που ακολουθεί το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα δεν θα εξαφανίσει την «απειλή» της Χαμάς, αντίθετα θα αναγκαστεί να την αντιμετωπίζει «για χρόνια».
Με αφορμή την έκθεση και τις άλλες τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον για την κυβέρνηση Νετανιάχου, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η πλήρης στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν είναι προτεκτοράτο και την κυβέρνησή του την εκλέγει ο λαός».
Χτες το βράδυ ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε γενική επίθεση στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την «ασφαλή απομάκρυνση» των Παλαιστίνιων αμάχων, με τον Νετανιάχου να ανταπαντά ότι ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει και σ' αυτήν την επιχείρηση.
Σε ένα τέτοιο φόντο ο Γκιντόν Σάαρ, πρώην βουλευτής και υπουργός του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», ανακοίνωσε χτες την αποχώρηση του κόμματός του και τη διάλυση του συνασπισμού που είχε φτιάξει στις τελευταίες εκλογές με το κόμμα «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς, ενώ απαίτησε θέση στο «στενό» υπουργικό συμβούλιο πολέμου, στο οποίο συμμετέχει και ο Γκαντς.