Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικές διεργασίες από ΗΠΑ - ΕΕ ενώ αναμασούν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

ΗΠΑ και Γαλλία ετοιμάζουν την κατάθεση σχεδίων απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ

Copyright 2024 The Associated

Την ίδια ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν να αναμασούν διαρκώς το «δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς» - το πρόσχημα δηλαδή με το οποίο το Ισραήλ μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό με περίπου 32.000 νεκρούς και ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας - εντείνουν μια σειρά διπλωματικές κινήσεις, υπό την πίεση της εντεινόμενης λαϊκής κατακραυγής για το έγκλημα στη Γάζα, αλλά και με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» και σε σχεδιασμούς που υπηρετούν τα συμφέροντά τους ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, μετά από τα αλλεπάλληλα βέτο που άσκησαν το προηγούμενο διάστημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια σε ψηφίσματα που απαιτούσαν άμεση εκεχειρία στη Γάζα, κυκλοφόρησαν χτες στα μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο απόφασης για «άμεση εκεχειρία συνδεδεμένη με την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα».

Στην κίνηση αυτή αναφέρθηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, που συνέχισε στο Κάιρο την έκτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τον περασμένο Οκτώβρη.

Σε δηλώσεις που έκανε φεύγοντας προχτές βράδυ από τη Σαουδική Αραβία, είπε πως το αμερικανικό σχέδιο απόφασης πιθανώς να υποστηριχτεί από τις άλλες χώρες. «Νομίζω πως θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα (...) Βεβαίως στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα», επανέλαβε, «αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό οι άμαχοι που υποφέρουν τόσο, να εστιάσουμε πάνω τους (...) να τους προστατεύσουμε και να τους δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια».

Σταθερά στο επίκεντρο των ΗΠΑ η προσπάθεια για προώθηση συμφωνίας «εξομάλυνσης» σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας
Σταθερά στο επίκεντρο των ΗΠΑ η προσπάθεια για προώθηση συμφωνίας «εξομάλυνσης» σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας
Αργότερα, Αμερικανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ δήλωσε πως η ψηφοφορία θα επιδιωχθεί να γίνει σύντομα, «ίσως και πριν το τέλος αυτής της βδομάδας».

Την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τους Παλαιστίνιους αμάχους, στο αμερικανικό Κογκρέσο και δη στο πολυσέλιδο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο 48ωρο, επιδιώκεται η απαγόρευση κάθε νέας χρηματοδότησης της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που είναι μακράν ο βασικότερος φορέας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ουσιαστικά δηλαδή οι ΗΠΑ υιοθετούν τις αναπόδεικτες κατηγορίες του Ισραήλ περί δεσμών μιας χούφτας υπαλλήλων της UNRWA με τη Χαμάς.

Σχέδιο απόφασης και από τη Γαλλία - Συζήτηση στη Σύνοδο της ΕΕ

Παράλληλα, σχέδιο απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα ανακοίνωσε χτες πως σχεδιάζει να προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Σεζουρνέ, ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τους ομολόγους του από Ιορδανία, Αίγυπτο, Παλαιστίνη και Αλγερία ώστε να διατυπώσουν σχέδιο ψηφίσματος «που ζητεί κυρίως άμεση εκεχειρία».

Το Παλαιστινιακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν επίσης στη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες της ΕΕ, ενημέρωσε για την κατάσταση στη Γάζα και για την UNRWA. Σε δηλώσεις του νωρίτερα είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και πως δεν πρέπει να ισχύουν δύο μέτρα και σταθμά για την Ουκρανία και τη Γάζα.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του έκκληση για «βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα», την απελευθέρωση των ομήρων, εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση του λαού της Γάζας που είναι απαράδεκτη».

Αναφερόμενος στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο τόνισε πως είναι θετική κίνηση, καλώντας ωστόσο τους Ευρωπαίους να μην ακολουθούν τις ΗΠΑ, αλλά να ηγηθούν.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε μία άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη εκεχειρία», με την επιπλέον προσθήκη που κάνει λόγο για «την χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πρόβλεψη για ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι επαφές του Μπλίνκεν σε Τζέντα και Κάιρο

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, αναφερόμενος στην προχτεσινή συνάντηση του Μπλίνκεν στην Τζέντα με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δήλωσε πως συζήτησαν ευρεία γκάμα θεμάτων.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και κυρίως για «τον συντονισμό για έναν μεταπολεμικό σχεδιασμό για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός τρόπου εξασφάλισης πως η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνήσει ή να επαναλάβει τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη και ένα πολιτικό μονοπάτι για τον παλαιστινιακό λαό με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ, και μία αρχιτεκτονική για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Πριν φτάσει στο Κάιρο, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τη βαρύτητα που δίνει η Ουάσιγκτον στο πώς θα γίνει δυνατή, παρά το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, η προώθηση της «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, επεκτείνοντας τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» που προωθούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικό ρεπορτάζ ισραηλινής εφημερίδας, αναφερόμενη σε ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη που συνοδεύει τον Μπλίνκεν στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, τον φέρει να δηλώνει πως «μόνο λίγα θέματα» παραμένουν ανοικτά για να κλείσει μία συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών φέρεται πως είναι νέες αμερικανικές «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σαουδική Αραβία και «βοήθεια» στη δημιουργία ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος. Τον περασμένο Γενάρη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση του Μπλίνκεν για «εξομάλυνση» σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα ένα «μονοπάτι» για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους - παρότι το «παλαιστινιακό κράτος» για το οποίο μιλούν οι ΗΠΑ είναι ένα προτεκτοράτο που δεν έχει καμία σχέση με όσα προβλέπουν δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με επιστροφή όλων των προσφύγων κ.ά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, ο Αμερικανός διπλωμάτης που συνοδεύει τον Μπλίνκεν τόνισε πως συζήτησαν «ένα ευρύτερο σχέδιο κατά το οποίο η Σαουδική Αραβία θα αναγνωρίσει το Ισραήλ με αντάλλαγμα αξιόπιστη πρόοδο για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Χτες ο Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, συζητώντας (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για την εξασφάλιση «άμεσης εκεχειρίας για τουλάχιστον 6 βδομάδες» και την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα. Συζήτησαν επίσης την εγκαθίδρυση ενός «ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», «με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ», και επιπλέον έκαναν «μαζί μία εκτίμηση της προόδου έως τώρα στις συνομιλίες».

Ο Σίσι από την πλευρά του αναφέρθηκε στην «ανάγκη η εκεχειρία να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και προειδοποίησε ξανά για τους ευρύτερους κινδύνους από μία γενική στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Αργότερα χτες ο Μπλίνκεν επρόκειτο να συναντήσει στο Κάιρο τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και τον γγ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν αλ Σέικχ.

Πριν τη συνάντηση αυτή, οι έξι αξιωματούχοι χωρών του Αραβικού Συνδέσμου είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, απαιτώντας μεταξύ άλλων εκεχειρία στη Γάζα, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, αποτροπή των σχεδίων του Ισραήλ για διωγμό των κατοίκων της Γάζας από τη γη τους και στήριξη της UNRWA.

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Προηγουμένως, ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, που αναμένεται να συμμετάσχει σε αποστολή κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες, δήλωσε πως το Ισραήλ θα πάρει τον έλεγχο της Ράφα πάση θυσία, ακόμη και εάν αυτό προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, επειδή «εκεί υπάρχουν άθικτα 4 τάγματα της Χαμάς», μαζί με δυνάμεις που κατέφυγαν εκεί από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας και ισοδυναμούν «με το 25% της δύναμης που είχε πριν τον πόλεμο».

Νέα αποστολή του αρχηγού της Mossad στο Κατάρ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε χτες βράδυ την ισραηλινή αντιπροσωπεία που αναχωρεί για την Ντόχα του Κατάρ στο πλαίσιο νέου γύρου διαπραγμάτευσης για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων, παρότι ο ίδιος προηγουμένως είχε απορρίψει ως «γελοίες» τις προτάσεις και τα αιτήματα της Χαμάς.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Mossad, Ντ. Μπαρνέα, που θα συναντηθεί εκεί με τον Αμερικανό διευθυντή της CIA Γ. Μπερνς και τους ομολόγους τους από Αίγυπτο και Κατάρ.

Στο μεταξύ, «κριτική στάση» απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται πως παίρνει και η Βρετανία, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στηρίξει πολύμορφα το έγκλημα στη Γάζα. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στη Γάζα. Απαίτησε δε να επιτρέψει το Ισραήλ τις επισκέψεις ξένων διπλωματών και μελών του Ερυθρού Σταυρού στις ισραηλινές φυλακές που κρατούνται και βασανίζονται μαχητές της Χαμάς, για να διαπιστωθεί εάν παραβιάζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο πολέμου. Σύμφωνα με το ισραηλινό «Ynet News», ο Κάμερον απείλησε πως το εμπάργκο όπλων θα είναι «πανευρωπαϊκό» σε περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει να αγνοεί τις πιέσεις αυτές.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πως ο αγγλόφωνος κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Εϊλόν Λεβί, αποπέμφθηκε μετά τις αντιδράσεις του σε αναρτήσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ στην πλατφόρμα «Χ» στις 8/3 με αφορμή την προτροπή του τελευταίου στο Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ισραηλινό σχέδιο για τη Γάζα για μετά τον πόλεμο

H «Wall Street Journal» παρουσίασε σε ρεπορτάζ της ένα ισραηλινό σχέδιο διαχείρισης της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Κατά το σχέδιο αυτό, μελετάται να δοθούν ρόλοι - κλειδιά σε προσωπικότητες Παλαιστινίων και επιχειρηματίες που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς, ώστε να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της περιοχής.

Το σχέδιο αναφέρει πως αντί να εγκατασταθούν στη Λωρίδα της Γάζας Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από τη Δυτική Οχθη, θα αναλάβουν Παλαιστίνιοι «ηγέτες και επιχειρηματίες χωρίς δεσμούς με τη Χαμάς» που θα αναλάβουν πρώτα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με «δυνάμεις ασφαλείας που θα χρηματοδοτήσουν πλούσιες αραβικές κυβερνήσεις» και μετά θα αναπτύξουν ένα σύστημα «παλαιστινιακής διακυβέρνησης». Αναφέρεται δε πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν ήδη συζητήσεις σχετικές σε Αίγυπτο, ΗΑΕ και Ιορδανία και πως προσέγγισαν Παλαιστίνιους πρώην αξιωματούχους όπως ο Μοχάμεντ Νταχλάν, που ήταν πρώην ανώτερο στέλεχος της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς) και ήταν επικεφαλής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα πριν «αυτοεξοριστεί» στα ΗΑΕ. Πάντως το ίδιο δημοσίευμα τονίζει πως ο Νετανιάχου δεν έχει δώσει το τελικό «πράσινο φως».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο προκλητικό ξέπλυμα της γενοκτονίας στη Γάζα από τον Μπάιντεν(2024-05-22 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα με στήριξη των ΗΠΑ(2024-05-02 00:00:00.0)
Παρατείνονται τα παζάρια και στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία(2024-03-07 00:00:00.0)
Διπλωματικά παζάρια σε Ισραήλ και Κάιρο(2024-02-09 00:00:00.0)
«Διαρροές» σχετικά με «νέο δόγμα» για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή(2024-02-02 00:00:00.0)
Πάνω από 100.000 νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις(2024-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ