Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει ευρωομόλογα πολέμου

INTIME NEWS

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η κυβέρνηση στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με νέα χρέη να φορτώνονται στις πλάτες των λαών για πολεμικές δαπάνες, ενόσω κλιμακώνεται η κόντρα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που άρχισε χτες στις Βρυξέλλες, με βασικά θέματα την παραπέρα στήριξη στην Ουκρανία, την ευρωενωσιακή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία και τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι διάγουμε «περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας», επέμεινε ότι οι εξελίξεις «έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς».

Θύμισε ότι «η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ (σ.σ. πιάνοντας τον σχετικό ΝΑΤΟικό κανόνα), πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», συνέχισε, κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση η ΕΕ «να εκδώσει ευρωομόλογα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση». Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να εξαιρούνται οι στρατιωτικές δαπάνες κατά τη διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος», οπότε τώρα πάνε για το επόμενο βήμα.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με ευρωενωσιακές πηγές την ιδέα υποστηρίζουν Γαλλία, Ιταλία και Εσθονία, αλλά προσώρας είναι «επιφυλακτικές» χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, εξ ου και στο σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Κομισιόν που αναμένεται τον Ιούνη.

Σημειωτέον, συζητούν και σχέδιο για την αγορά εξοπλισμού για την Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τους δεσμευμένους στην ΕΕ ρωσικούς πόρους.

Σε αυτό το φόντο ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών», επιχειρώντας να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τις δαπάνες για τους στόχους των ιμπεριαλιστών, που βάζουν τους λαούς σε τεράστιους κινδύνους, ως ενίσχυση της ασφάλειάς τους...

Προετοιμάζει «συμφωνία ασφαλείας» με την Ουκρανία η κυβέρνηση

Στο Συμβούλιο ο πρωθυπουργός εκτός των άλλων ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό και τις συζητήσεις του με τον Ζελένσκι, μιλώντας «για τη σημασία του ουκρανικού νότου», με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών. Ενόψει δε των συζητήσεων στο Συμβούλιο για την Ουκρανία είχε νέα συνομιλία με τον Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας ξανά ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία», και ταυτόχρονα τόνισε «την επείγουσα ανάγκη της αναβάθμισης της βοήθειάς μας».

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά μετά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό, ο Ζελένσκι έσπευσε να «καρφώσει» την ελληνική κυβέρνηση για τις συμφωνίες που έχουν στα σκαριά: Σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας. Στις 6 Μαρτίου, στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους του G7».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με «πηγές» του Μεγάρου Μαξίμου να υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» και ότι «η συμφωνία για την οποία μιλά ο Ουκρανός Πρόεδρος στην ανάρτησή του είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας» και η οποία, όπως αναφέρουν, «δεν είναι καν έτοιμη».

Θυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πέρυσι τον Αύγουστο και τις συζητήσεις στο Μαξίμου, ο Ζελένσκι ευχαριστούσε δημόσια τον Μητσοτάκη για την πρότασή του η Ελλάδα να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους και ζητούσε βοήθεια και για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής», ενώ των πρόσφατων επαφών στην Οδησσό προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τον ευχαρίστησε «για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Αλλωστε, σε διμερές επίπεδο η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά και έπεται συνέχεια. Φέρεται δε η κυβέρνηση να ενημέρωσε πρόσφατα τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ότι το 2024 μπορεί να πουλήσει με διακρατικές συμφωνίες στην Τσεχία (που με τη σειρά της τα προωθεί στην Ουκρανία): 2.000 ρουκέτες αέρος - εδάφους 5 ιντσών, 180 ρουκέτες αέρος - εδάφους 2,75 ιντσών, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών (για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα), 4 εκατ. σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62x54 χιλιοστών και, τέλος, 70 πυροβόλα Μ-114Α1 που βάλλουν με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Οι Ουκρανοί ζητούν επίσης την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 (συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ' Σώματος Στρατού - Περιοχή Ευθύνης Θράκης) και OSA-AK (είναι στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ - νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων), ενώ έχουν συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων FAGOT. Τέλος, έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των S-300 που εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ