Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τρόπους για να γεμίσουν τα οπλοστάσια του Κιέβου και της ΕΕ συζήτησαν οι ηγέτες των «27»

«Κίνητρα» και επιχορηγήσεις στην πολεμική βιομηχανία, «αξιοποίηση» των κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια και επαναφορά της συζήτησης περί «ευρωομολόγου»

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Η περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας μαζί με την «αμυντική» ενίσχυση - πολεμική προετοιμασία της ίδιας της ΕΕ, στο πλαίσιο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, οι διεργασίες ευρωενωσιακής διεύρυνσης, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τα βασικά θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία άρχισε χτες.

Στη Σύνοδο παρενέβη μέσω βίντεο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε «κομβική στιγμή» και στις ΗΠΑ καθυστερεί στο Κογκρέσο η έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων για το Κίεβο, η ΕΕ αναζητά τρόπους για «ταχεία παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία» και «ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών».

Οπως τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η ΕΕ έχει παράσχει στην Ουκρανία όπλα αξίας 31 δισ. ευρώ από την αρχή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Σχετικά με την προμήθεια πυρομαχικών «έχουμε δωρίσει περίπου 500.000. Αλλά μαζί με τις εξαγωγές, τις εμπορικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή βιομηχανία παράγει για την άμυνα της Ουκρανίας 400.000 περισσότερα. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί ούτε 2 εκατ. δεν θα είναι αρκετά», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Προκειμένου να ξεπεραστεί η έλλειψη πυρομαχικών και όπλων, που δυσκολεύει τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πεδίο, η ΕΕ αναζητά νέους τρόπους για να ενισχυθεί το οπλοστάσιο του Κιέβου.

Στη Σύνοδο Κορυφής συζητιέται η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για χρήση των αποδόσεων των ρωσικών «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που έχουν ακινητοποιηθεί στην ΕΕ (περίπου 210 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών αντιρωσικών κυρώσεων.

Ανάλογα με τα επιτόκια, τα έσοδα που παράγονται από αυτά τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αποφέρουν περίπου 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό θα δαπανηθεί για την παραγωγή και την αγορά εξοπλισμών και όχι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Στο θέμα της «Αμυνας και Ασφάλειας» οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν «να γίνουν περισσότερα» για να ενισχυθεί «η αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ανέφερε στην πρόσκλησή του προς τους «27» ότι «τώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καιρός να λάβουμε ριζικά και συγκεκριμένα μέτρα για να είμαστε έτοιμοι για άμυνα και να θέσουμε την οικονομία της ΕΕ σε πολεμική βάση».

«Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί σε ολόκληρη την Ενωση» και «η αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και η ενίσχυση της κυριαρχίας της Ενωσης θα απαιτήσουν πρόσθετες προσπάθειες», τονίζεται στο σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σημαντικά «κίνητρα» και επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ θα δοθούν στην πολεμική βιομηχανία κι επιπλέον θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή «αμυντική» βιομηχανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή να διερευνήσουν «όλες τις επιλογές για την κινητοποίηση χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση μέχρι τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία».

Παζάρια και αντιθέσεις εκφράστηκαν στη Σύνοδο γύρω από την έκδοση «ευρωομολόγων για την Αμυνα» που τέθηκε στο τραπέζι από διάφορες χώρες, για τη χρηματοδότηση της πολεμικής βιομηχανίας.

Την πρόταση των «ευρωομολόγων» υποστηρίζουν Γαλλία, Ιταλία, άλλες χώρες του λεγόμενου «ευρωπαϊκού Νότου», καθώς και η Εσθονία, ενώ διαφωνούν οι χώρες του «Βορρά», με προεξέχουσα τη Γερμανία, αλλά και η Ολλανδία, κ.ά.

Για τον λόγο αυτό, στο σχέδιο Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι θα εξεταστούν «όλες οι επιλογές» και όχι «καινοτόμες ιδέες», ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του «Bloomberg», οι ΗΠΑ πρότειναν στους «συμμάχους» να δημιουργήσουν ένα «όχημα ειδικού σκοπού» για την έκδοση ομολόγων τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας συνεδρίασε την Τετάρτη για πρώτη φορά απ' όταν η ΕΕ ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τον περασμένο Δεκέμβρη. Το Συμβούλιο αυτό είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων έως την έναρξη των επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιχάλ, παρουσίασε ένα πλάνο για τις «μεταρρυθμίσεις» και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, για όσο διαρκεί η ρωσική εισβολή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι χτες καταβλήθηκαν τα πρώτα 4,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πακέτο συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο. Εως το τέλος του 2027 η ΕΕ θα συγχρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας, πράγμα «απολύτως καθοριστικό για τη χώρα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Σμιχάλ δήλωσε ότι τα 50 δισ. ευρώ του μηχανισμού χρηματοδότησης αποτελούν το κλειδί για τη σταθερότητα. «Η ΕΕ βρίσκεται πραγματικά στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας, διότι γνωρίζει πως διακυβεύονται και τα δικά της ζωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Νέα στρατιωτικά πακέτα για το Κίεβο

Η Ολλανδία θα δώσει 350 εκατ. ευρώ για την αγορά πυρομαχικών, για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και για προηγμένα, αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα σταλούν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπουργός Αμυνας, Κάισα Ολονγκρεν, από το Κίεβο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής της στην Ουκρανία, η Ολλανδή υπουργός είπε ότι πήγε στο Κίεβο για να δείξει την αλληλεγγύη της και να ανακοινώσει το νέο πακέτο βοήθειας.

Στη σύνοδο των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν της Γερμανίας πριν από λίγες μέρες η Ολονγκρεν είχε δηλώσει ότι θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων αέρος - εδάφους που μπορούν να εκτοξευθούν από μαχητικά F-16, ενώ με άλλα 200 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί η αγορά drones που εκτελούν πτήσεις αναγνώρισης, επιτήρησης και συγκέντρωσης πληροφοριών (ISR).

Η Ολλανδία έχει δεσμευτεί για 2 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εντός του 2024. Σχετικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-16, η Ολονγκρεν είπε ότι «θα αρχίσουμε τις παραδόσεις αυτό το καλοκαίρι», πρώτα η Δανία και στη συνέχεια η Ολλανδία.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, εξοπλισμού ελεύθερου σκοπευτή και πυρομαχικών, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Χ. Πεβκούρ, σε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρ. Ουμέροφ, στο Κίεβο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, εξέφρασε αισιοδοξία, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ότι το αμερικανικό πακέτο βοήθειας που έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους εδώ και μήνες «θα φτάσει στην Ουκρανία» και υποσχέθηκε ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον θα συνεχιστεί.

Στη συνάντηση με τον σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου, Αντρ. Γέρμακ, συζήτησαν τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον και την «ειρηνευτική» σύνοδο που το Κίεβο ευελπιστεί ότι θα γίνει φέτος την άνοιξη στην Ελβετία. Ο Γέρμακ εκτίμησε μάλιστα ότι η Κίνα θα λάβει μέρος στη σύνοδο.

«Πολιτική βούληση» ζητά ο Ζελένσκι από τη «Δύση»

Μαζικά ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι από συντρίμμια πυραύλων που αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, καταρρίφθηκαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι «Ισκαντέρ» και «Κινζάλ», καθώς και 29 πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Επειτα απ' αυτά τα νέα πλήγματα, ο Ζελένσκι κάλεσε τους «Δυτικούς» «εταίρους» να δείξουν «πολιτική βούληση» να βοηθήσουν τη χώρα του, ζητώντας συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι σύγχρονοι αμερικανικοί πύραυλοι «Patriot».

Λίγες ώρες αργότερα, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζητώντας περισσότερα πυρομαχικά, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι, «δυστυχώς, η χρήση πυροβολικού στην πρώτη γραμμή από τους στρατιώτες μας είναι ταπεινωτική για την Ευρώπη, με την έννοια ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει περισσότερα».

Στη ρωσική πλευρά, νέες ουκρανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ, χτες το πρωί, προκάλεσαν τον τραυματισμό 5 ανθρώπων. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως καταρρίφθηκαν 10 ουκρανικές ρουκέτες RM-70 Vampir.

Μπροστά στους ουκρανικούς βομβαρδισμούς που πολλαπλασιάζονται, οι περιφερειακές αρχές αποφάσισαν αυτήν τη βδομάδα να κλείσουν προσωρινά τα σχολικά ιδρύματα στις μεθοριακές ζώνες. Σημεία ελέγχου πρόκειται να εγκατασταθούν στην είσοδο χωριών κοντά στην Ουκρανία, όπου γίνονται απόπειρες εισβολής ενόπλων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το χωριό Τονενκέ, που βρίσκεται δυτικά της πόλης Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ρωσικά στρατεύματα τον Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση» στο πεδίο, προειδοποιεί ο Μπορέλ(2024-04-10 00:00:00.0)
Με «πυρηνική απάντηση» προειδοποιεί η Μόσχα(2024-01-12 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια για «εγγυήσεις ασφαλείας» και για το μέλλον της πολεμικής σύγκρουσης(2023-11-25 00:00:00.0)
Διπλασιάζει τη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο η Γερμανία(2023-11-14 00:00:00.0)
Νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο από τις ΗΠΑ ενόψει της σχεδιαζόμενης «αντεπίθεσης»(2023-05-10 00:00:00.0)
Αναγγελίες κλιμάκωσης του πολέμου «μέχρι το τέλος» και νέες παραλαβές όπλων από το Κίεβο(2022-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ