Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Παραγωγική συζήτηση» και στα «δύσκολα θέματα»

Την πρεμούρα της κυβέρνησης να «τρέξει» τον ευρωατλαντικής κοπής διάλογο στα Ελληνοτουρκικά, σκιαγράφησε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες το βράδυ στον «Αlpha».

Οπως είπε, στη διαδικασία που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, οι δύο κυβερνήσεις έχουν «εδραιώσει διαύλους επικοινωνίας» που τους επιτρέπουν να συζητούν, έστω και αν «υπάρχουν διαφωνίες αρχής». Παραδέχτηκε, άλλωστε, ότι «η Τουρκία έχει τις δικές της θέσεις», από τις οποίες «δεν αφίσταται εύκολα».

Σε κάθε περίπτωση, έστειλε μήνυμα στη γείτονα και άλλα κέντρα ότι στην Αθήνα θέλουν «να συζητήσουμε τα δύσκολα θέματα», «υπό όρους που να είναι παραγωγικοί» ως προς την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι «στα μεγάλα και τα δύσκολα (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συζήτηση», επέμεινε ωστόσο ότι εφόσον κριθεί ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες» θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση, όπως και ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα» σε αυτήν την κατεύθυνση.

Νωρίτερα το πρωί, ο Γ. Γεραπετρίτης υποδέχθηκε στο ΥΠΕΞ μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του αμερικανικού πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, οι οποίοι πραγματοποιούν «εκπαιδευτική επίσκεψη» στην Ελλάδα.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός επεσήμανε στους Αμερικανούς «τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ΕΕ και τις στρατηγικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ». Εστίασε, εξάλλου, στη «στρατηγική διαφοροποίησης που ακολουθεί η Ελλάδα ως προς τη συμμετοχή της σε διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και παγκόσμιους εμπορικούς διαδρόμους, όπως ο IMEC, με γνώμονα την εξασφάλιση πολλαπλών επιλογών στο ενεργειακό και οικονομικό πεδίο».

Θυμίζουμε ότι ο IMEC («Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ», διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», εξ ου και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σπεύδουν εκεί να παρατάξουν μια σειρά από πολεμικά τους μέσα, κόντρα στην παρουσία και δράση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Σε συνεννοήσεις, άλλωστε, με τις κυβερνήσεις ΗΠΑ, Ινδίας, Σ. Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων «παικτών» στη ναυτιλία και τη διαμετακόμιση, η Αθήνα σχεδιάζει να παράσχει ως «πύλες εισόδου» προϊόντων που θα παράγονται στην Ινδία, τους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας στην περιοχή την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να μπει μπροστά στους πυραύλους των Χούθι, και ορίζοντας αρχηγείο της ευρωενωσιακής επιχείρησης το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα τη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο. Μόνο χτες τα πλοία της «Aspides» κατέρριψαν 3 βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ κατέστρεψαν και ένα μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα (USV) ερχόμενα σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Χούθι κι άλλες δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σιωπά για το επικίνδυνο περιστατικό με την «ΥΔΡΑ»(2024-05-24 00:00:00.0)
Σε Αιγαίο, Ερυθρά και Μαύρη Θάλασσα «απογειώνει» εμπλοκή και κινδύνους(2024-03-16 00:00:00.0)
Νέα επικίνδυνη επέκταση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο(2024-03-02 00:00:00.0)
Σειρά παίρνει η Πολεμική Αεροπορία(2024-03-01 00:00:00.0)
Με επίκεντρο τα σχέδια για τον ευρωατλαντικό διάδρομο «που αλλάζει το παιχνίδι»(2024-02-22 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την ευρωατλαντική αποστολή στην Ερυθρά(2024-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ