Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζεται η γενοκτονία με βομβαρδισμούς, πείνα και παραπέρα ισοπέδωση όλης της Γάζας

Με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού να συνεχίζονται ασταμάτητα επί 167 μέρες στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παλαιστινιακός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες από τα ισραηλινά πυρά, με ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα, με ασθενείς να πεθαίνουν μέσα στα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και ηλεκτρικού ρεύματος για τα ιατρικά μηχανήματα...

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 31.988 και οι τραυματίες τους 74.188. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 65 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 92.

Μεταξύ άλλων, φονικά πλήγματα με δεκάδες νεκρούς εξαπολύθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στην περιοχή Αλ-Μίνα, δυτικά της πόλης της Γάζας, στον καταυλισμό Σάτι, επίσης δυτικά της πόλης της Γάζας, στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και τον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

Συνεχίστηκαν επίσης για 4η μέρα οι πολύνεκρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο αλ Σίφα, με χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στους χώρους γύρω από το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου να δέχονται απειλές για τη ζωή τους, να συλλαμβάνονται ή να υποβάλλονται σε ανακρίσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε άλλους «50 τρομοκράτες της Χαμάς», ενώ το απόγευμα απαίτησε από χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους που βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα να το εγκαταλείψουν. Απείλησε δε να ανατινάξει όλο το κτίριο του νοσοκομείου σε περίπτωση που δεν εκκενωθεί πλήρως...

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι το περασμένο 24ωρο πέθαναν 13 ασθενείς στο Νοσοκομείο αλ Σίφα λόγω έλλειψης περίθαλψης, εξοπλισμού και φαρμάκων. Από αυτούς οι 4 πέθαναν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στα συστήματα του νοσοκομείου.

Τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες συμπληρώνει η ισοπέδωση του παλαιστινιακού θύλακα από τον ισραηλινό στρατό.

Δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT) δείχνουν ότι το 35% των κτιρίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, 88.868 κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Από αυτά τα 31.198 έχουν καταστραφεί πλήρως, τα 16.908 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 40.762 έχουν υποστεί μέτριες ζημιές.

Καταγράφεται μάλιστα αύξηση κατά σχεδόν 20.000 στον αριθμό των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές σε σύγκριση με εκτίμηση που είχε κάνει το UNOSAT, με βάση εικόνες που είχαν ληφθεί τον Γενάρη.

«Η σημαντικότερη αύξηση στις ζημιές καταγράφηκε στη Χαν Γιούνις και στη Γάζα», επισημαίνεται.

Νέες φονικές εισβολές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, εκτεταμένες φονικές εισβολές σε πόλεις της Δυτικής Οχθης, όπως στην Τουλκαρέμ, και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς πραγματοποίησαν και χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Στην Τουλκαρέμ εισέβαλαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες προκαλώντας τον θάνατο 4 νέων Παλαιστινίων. Στη μνήμη των 4 νεκρών προκηρύχθηκε απεργία.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εισβολές του στρατού σε σπίτια αμάχων, οι αυθαίρετες ανακρίσεις και συλλήψεις και η κήρυξη «κλειστής στρατιωτικής ζώνης» έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς από 50 άρματα μάχης και μπουλντόζες του στρατού.

Παράλληλα, χτες τα ξημερώματα, οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αμάρι που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα, στη διάρκεια συγκρούσεων.

Χτες το απόγευμα, Ισραηλινός έποικος έφεδρος στρατιώτης σκότωσε εν ψυχρώ έναν 62χρονο Παλαιστίνιο, τον Σαμίχ Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ράι Ζαϊτούν από τη Χεβρώνα, λίγα λεπτά αφότου είχε αποβιβαστεί από ταξί σε σταθμό λεωφορείων. Η εκτέλεση έγινε κοντά στον εποικισμό Ελαζάρ. Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα επειδή φάνηκε «ύποπτος» μολονότι είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, τόνισε ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης ως το μεσημέρι της Πέμπτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ