Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Εξετάζουν κοινό κέντρο «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων»

Βήματα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τους στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» εξετάζουν Τουρκία και Ιράκ, μετά και από την πρόσφατη συνάντηση που είχαν ανώτατα στελέχη των δύο κυβερνήσεων στη Βαγδάτη, «ώστε να διαμορφωθεί το δομικό πλαίσιο σε διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων» και «να δημιουργηθούν τακτικοί μηχανισμοί διασύνδεσης», όπως σημείωνε το Κοινό Ανακοινωθέν. Χτες, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας διέρρεαν πως η ιρακινή πλευρά απάντησε «θετικά» στη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου επιχειρήσεων» με επίκεντρο την αντιμετώπιση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK - που η Αγκυρα περιλαμβάνει στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» εδώ και πολλά χρόνια).

«Το Ιράκ θεωρεί επίσης ότι (το PKK) είναι απειλή για τη χώρα. Προσέγγισαν θετικά την προσφορά μας να ιδρύσουμε ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων και να συνεργασθούμε στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίσημη συγκρότηση ενός τέτοιου Κέντρου πιθανώς θα περιλαμβάνεται σε ευρύτερη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη που θα κάνει στο Ιράκ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Βέλγος πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις, μετά την παρουσία του Βέλγου πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε δείπνο ίφταρ (το δείπνο που οργανώνουν οι μουσουλμάνοι μετά τη δύση του ήλιου, στη διάρκεια του ραμαζανιού) μετά από πρόσκληση της βελγοτουρκικής οργάνωσης Fedaction στην Αμβέρσα.

Η Fedaction πρόσκειται στην οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που μεταξύ άλλων φέρεται να πρωτοστάτησε και στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, το 2016. Το γραφείο του Ντε Κρόο σχολίασε ότι «η συμμετοχή ήρθε έπειτα από πρόσκληση που έλαβε. Ο πρωθυπουργός τίμησε την πρόκληση χωρίς πολιτική ατζέντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ