Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Συμφωνία των Χούθι με Κίνα και Ρωσία

Στο επίκεντρο βρέθηκαν χτες οι σφοδροί γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί μεταξύ «Δύσης» - Ρωσίας και Κίνας στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα πιο νευραλγικά περάσματα της διεθνούς ναυτιλίας.

Πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου και τηλεοπτικού δικτύου «Bloomberg» ανέφεραν ότι οι Υεμενίτες Χούθι ανακοίνωσαν πως έκαναν συμφωνία με την Κίνα και τη Ρωσία να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το αντάλλαγμα που προσέφεραν στους Χούθι Μόσχα και Πεκίνο είναι η διπλωματική στήριξή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς οι δύο χώρες, ως μόνιμα μέλη, διαθέτουν δυνατότητα άσκησης «βέτο».

Λίγες ώρες μετά ο αξιωματούχος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ επιβεβαίωσε την πληροφορία του «Bloomberg» με δήλωσή του στο «Ρόιτερς».

Εδώ και καιρό πάντως οι Χούθι είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν είναι στο στόχαστρό τους κινεζικά και ρωσικά εμπορικά πλοία παρά μόνο ισραηλινά και «δυτικών» συμφερόντων.

Νωρίτερα, χτες, Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η γερμανική φρεγάτα «Εσση» απέκρουσε επίθεση των Χούθι σε επιχείρηση ρυμούλκησης στην Ερυθρά Θάλασσα από ελικόπτερο του πλοίου. Η «Εσση», που συμμετέχει στην αποστολή της ΕΕ «Ασπίδες», όπως και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», είχε ως πρότινος καταρρίψει δύο τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των Χούθι (ενώ αστόχησε στην προσπάθεια να καταρρίψει και άλλο ένα που, όπως αποδείχθηκε, ήταν αμερικανικό...).

Παράλληλα, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), που μαζί με άλλες χώρες συμμετέχει στην επιχείρηση «Ευημερία» στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα μη επανδρωμένο πλοίο των Χούθι στην Ερυθρά την Τετάρτη. «Δεν ανακοινώθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές σε αμερικανικά ή συμμαχικά πλοία», ανέφερε η ανακοίνωση της CENTCOM.

Ακολούθησε ανακοίνωση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την οποία, χτες, μια γαλλική φρεγάτα που μετέχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατέρριψε τρεις πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από βάσεις των Χούθι στην Υεμένη και απειλούσαν πλοία.

Εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Χτες, ο ισραηλινός στρατός και μαχητές της Χεζμπολάχ συνέχισαν τις εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το μεσημέρι κτίριο που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στη νότια πόλη του Λιβάνου Κφαρ Κίλα. Αργά προχτές βράδυ ισραηλινά βομβαρδιστικά είχαν χτυπήσει κτίριο στην περιοχή Ντάιρα του νότιου Λιβάνου.

Από την άλλη μεριά, μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν τέσσερις ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο στη Μετούλα του βόρειου Ισραήλ δίχως να αναφερθούν υλικές ζημιές ή τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ