Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο κατασκευής αιολικού πάρκου

Δεύτερο θύμα εργοδοτικού εγκλήματος αυτήν τη βδομάδα, μετά τον θάνατο του αλλιεργάτη στη Χίο

Ο σπαστήρας στο Βέρμιο όπου συνέβη το «ατύχημα»
Ο σπαστήρας στο Βέρμιο όπου συνέβη το «ατύχημα»
Τραγικό θάνατο βρήκε χθες 38χρονος εργάτης, χειριστής σπαστήρα, όταν εγκλωβίστηκε στο μηχάνημα την ώρα εργασίας στο εργοτάξιο κατασκευής αιολικού πάρκου στο Βέρμιο Κοζάνης.

Σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, το δεύτερο που συμβαίνει αυτήν τη βδομάδα, μετά τον θάνατο αλλιεργάτη σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών στη Χίο, μεγαλώνει κι άλλο τη μακάβρια λίστα με τους εργάτες που δεν γύρισαν ποτέ από το μεροκάματο.

Να αποδοθούν άμεσα ευθύνες και να διαλευκανθεί η νέα τραγωδία, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και ξεκαθαρίζει: «Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στον συνάδελφο, για επίκληση της "ατομικής ευθύνης" ή του "ανθρώπινου λάθους"».

Θέτει δε μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν για το δυστύχημα: «Ηταν ο σπαστήρας συντηρημένος; Τηρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, όπως οι ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που σταματούν τη λειτουργία του μηχανήματος, ασφαλιστικά στις πόρτες υποδοχής των υλικών κ.ο.κ.; Το προσωπικό που υπήρχε στο μηχάνημα την ώρα του "ατυχήματος" ήταν επαρκές για να δουλεύουν οι συνάδελφοι σε ασφαλείς συνθήκες; Υπήρχε γιατρός, νοσηλευτής και ασθενοφόρο στο εργοτάξιο, καθώς βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία από την πόλη της Κοζάνης, περισσότερα από 50 χιλιόμετρα; Σε τι συνθήκες και με τι όρους εργασίας εργαζόταν ο συνάδελφος; Κατά πόσο ήταν βεβαιωμένο ότι ο συνάδελφος ήταν εξειδικευμένος στον χειρισμό του σπαστήρα;».

Το Συνδικάτο αναδεικνύει ότι διαχρονικά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από εργοδότες και κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι «η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής σημαίνει για τους μεγαλοκατασκευαστές τεράστια κέρδη. Για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες».

Τονίζει ότι «το κυνήγι του κέρδους της "πράσινης ανάπτυξης" αποτελεί την αιτία για την αύξηση των θανατηφόρων "ατυχημάτων". Σε αυτό συμβάλλουν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης της εργασίας, που προκύπτει από την 10ωρη και 12ωρη εργασία όπου εξωθούνται οι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους μεροκάματο».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τις ζωές τους από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα, και να δυναμώσουν τον αγώνα για τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, για εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ασθενοφόρων, γιατρών και νοσηλευτών στα εργοτάξια. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε μηχανήματα και οχήματα των εργοταξίων, για τη συντήρηση και ασφαλή λειτουργία τους.

Μαγνησία: Δεν δηλώνονται πολλά εργατικά «ατυχήματα», παραδέχεται το ΣΕΠΕ

Στο μεταξύ, μια παραδοχή που δικαιώνει τις καταγγελίες των σωματείων έρχεται από τη Μαγνησία, περιοχή όπου τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν γίνει κανονικότητα, με την ίδια την προϊσταμένη του Τεχνικού Τμήματος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Βόλου να αναφέρει ότι πολλά εργατικά «ατυχήματα» δεν δηλώνονται, λόγω πιέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία.

Το 2023 στη Μαγνησία γινόταν ένα εργατικό «ατύχημα» ανά τρεις μέρες, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 94 εργατικά, εκ των οποίων 4 θανατηφόρα.

Είναι βέβαιο ωστόσο ότι τα εργατικά «ατυχήματα» είναι πολύ περισσότερα, όπως ανέφερε η Μάγδα Ηλιδάκη: «Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονται, είτε γιατί ο εργαζόμενος δεν θέλει να το δηλώσει είτε γιατί πιέζεται από τον εργοδότη να μη δηλώσει το ατύχημα».

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε ημερίδα του ΤΕΕ Μαγνησίας ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία παρατηρείται αύξηση των τεχνικών έργων και μαζί αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», προφανώς διότι δεν τηρούνται μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση που δεν επικρατεί μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ, όπου σύμφωνα με την Μ. Ηλιδάκη το 2020 έγιναν 2,7 εκατ. εργατικά «ατυχήματα» με 3.335 νεκρούς εργαζόμενους και με το 21% των εργατικών δυστυχημάτων να καταγράφεται στα τεχνικά έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ