Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα με στήριξη των ΗΠΑ

Κατεστραμμένο σπίτι σε χωριό στη Νότια Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Κατεστραμμένο σπίτι σε χωριό στη Νότια Γάζα
Επίμονοι και συστηματικοί παραμένουν οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών σε περιοχές της Βόρειας και Νότιας Γάζας με επίκεντρο τα ανατολικά προάστια της Ράφα, που βομβαρδίζονται καθημερινά, σε μια σαφή ένδειξη ότι από εκεί θα αρχίσει η επικείμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί και η ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο αυξάνουν τα θύματα και τα δεινά μεταξύ του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού. Χτες, 208η μέρα του πολέμου, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων κατέγραψε 34.568 νεκρούς και 77.765 τραυματίες.

Τα δεινά του πολέμου εντείνονται από τα μπλόκα φανατικών Ισραηλινών κοντά στο λιμάνι του Ασντόντ που παρεμποδίζουν την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Χτες, η κυβέρνηση της Ιορδανίας κατήγγειλε ότι έποικοι επιτέθηκαν σε δύο από τα κομβόι φορτηγών που κατευθύνονταν στη Γάζα.

Στο φόντο της συνεχιζόμενης καταστροφής, εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης συνομίλησαν χτες με γιατρούς των βομβαρδισμένων Νοσοκομείων Αλ Σίφα και Νάσερ, όπου βρέθηκαν τις τελευταίες δύο βδομάδες ομαδικοί τάφοι με εκατοντάδες θύματα (ακόμη και παιδιά ή ασθενείς με καθετήρες και επιδέσμους...). Το ζήτημα αυτό φουντώνει τις φήμες για επικείμενα εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος προχτές απέρριψε το όλο θέμα κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ενημερώνεται από τους σφαγείς του Παλαιστινιακού λαού
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ενημερώνεται από τους σφαγείς του Παλαιστινιακού λαού
Πάντως, χτες το απόγευμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην αγωγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Παράλληλα, προχτές, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει η Νικαράγουα, η οποία κατηγορεί τη Γερμανία ότι παραβίασε τη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και την Καταστολή της Γενοκτονίας, εφοδιάζοντας με όπλα το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. «Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ασκήσει την εξουσία του υποδεικνύοντας προσωρινά μέτρα», είπε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ.

Αποφασισμένος για το μακελειό στη Ράφα ο Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στη χερσαία εισβολή στη Ράφα, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών με τη Χαμάς για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς οι ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν να αποχωρήσουν σε περίπτωση συμφωνίας για μακροπρόθεσμη εκεχειρία. Συναντώντας την Τρίτη συγγενείς ομήρων δήλωσε ότι θα εισβάλει στη Ράφα «με ή χωρίς συμφωνία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, μετέβη στο Ισραήλ μετά τις προχτεσινές συναντήσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά, Αμπντάλα Β', και τον ομόλογό του, Αϊμαν Σαφάντι. Μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου χτες το μεσημέρι στην Ιερουσαλήμ, ο Μπλίνκεν είπε ότι επανέλαβε τις «ενστάσεις» των ΗΠΑ στο σχέδιο του Ισραήλ για επίθεση στη Ράφα, αλλά δεν παρέλειψε να το στηρίξει στη συνέχιση του πολέμου. Ετσι εμφάνισε τη Χαμάς ως υπεύθυνη σε περίπτωση νέας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Χαμάς θα είναι «ο μόνος λόγος». Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, απέρριψε κάθε πρόταση για μακροπρόθεσμη εκεχειρία απειλώντας με επέμβαση στη Ράφα.

Με δεδομένη την ανένδοτη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε και χτες ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα συνιστά «αφόρητη κλιμάκωση» του πολέμου. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του «προς εκείνους που έχουν επιρροή στο Ισραήλ να κάνουν ό,τι μπορούν για να την αποτρέψουν».

Μαζί του συμφώνησε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος τόνισε ότι μια εισβολή στη Ράφα θα συνιστούσε «τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του Παλαιστινιακού λαού». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαιώσει, την Τρίτη, τη συνάντηση αντιπροσωπειών της Χαμάς και της Φατάχ στο Πεκίνο στο πλαίσιο διαβουλεύσεων ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, από την άλλη, ανακοίνωσε χτες ότι δεν θα καθορίσει τη στάση της από τις πιέσεις του Μπλίνκεν για άμεση συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας και ανταλλαγής 33 ομήρων με πιθανώς εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους. Παρ' όλα αυτά αντιπροσωπεία της οργάνωσης παραμένει στο Κάιρο και εξετάζει προσεκτικά τις προτάσεις των μεσολαβητών και την υποτίθεται «βελτιωμένη» πρόταση του Ισραήλ. Στο Κάιρο αναμενόταν χτες και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, σε μια προσπάθεια να ασκήσει και αυτός πιέσεις για «συμφωνία», μετά από τις διαβουλεύσεις που είχε τις τελευταίες μέρες σε Βηρυτό, Ριάντ και Ιερουσαλήμ.

Τι προτείνουν οι μεσολαβητές

Σε ό,τι αφορά την τελευταία πρόταση των μεσολαβητών στο Κάιρο, η αιγυπτιακή πρόταση φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνει σαφή δέσμευση του Ισραήλ να μην επανέλθει στη Λωρίδα της Γάζας. Πληροφορίες της λιβανέζικης εφημερίδας «Al Akhbar» αναφέρουν ότι, αντίθετα, υπάρχει αναφορά σε «επαναφορά στην ησυχία και στην εφαρμογή οτιδήποτε χρειάζεται για να επιτευχθεί εκεχειρία». Σύμφωνα με την πρόταση, ο ισραηλινός στρατός σταματά τις επιχειρήσεις για 40 μέρες, στη διάρκεια των οποίων θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές και από αυτές που είναι κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ αλλά όχι και από τον διάδρομο Netzarim που είναι στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και ελέγχει την κίνηση μεταξύ Βορρά και Νότου. Τα drones και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα πετάνε 8 - 10 ώρες τη μέρα (και θα βομβαρδίζουν τις υπόλοιπες...). Στη διάρκεια των 40 ημερών, σχεδιάζεται να απελευθερώνονται 3 όμηροι κάθε τρεις μέρες με προτεραιότητα στις γυναίκες. Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους από προσυμφωνημένη λίστα.

Κατά την 22η μέρα της εκεχειρίας και αφού θα απελευθερωθούν τα 2/3 των ομήρων, το Ισραήλ θα αποχωρήσει και από τον διάδρομο Netzarim και θα αυξήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Κατά την 34η μέρα θα αρχίσει η παράδοση άλλων ομήρων (συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών) με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Στην τρίτη φάση θα παραδοθούν οι σοροί ομήρων που σκοτώθηκαν και μετά θα αρχίσει πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης, με τους Παλαιστίνιους να δεσμεύονται πως δεν θα φτιάξουν υποδομές για στρατιωτικές εγκαταστάσεις ούτε θα πάρουν πρώτες ύλες για τέτοιο σκοπό.

Τι αντιπροτείνει το Ριάντ αντί μιας συμφωνίας με το Ισραήλ

Πάντως, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ανέφερε χτες πως η Σαουδική Αραβία ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός περιορισμένου αμυντικού συμφώνου αντί μιας ευρείας συμφωνίας για αμυντικά θέματα που θα συμπεριελάμβανε και μια «συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ. Αφορμή δίνουν οι έντονες ανησυχίες των Σαουδαράβων ότι μια μεγάλη συμφωνία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αποφεύγει επ' αόριστον να συμφωνήσει «σε μονοπάτι για παλαιστινιακό κράτος» παρότι αυτό φέρεται πως θα αναφερόταν. Επιπλέον, οι Σαουδάραβες θεωρούν πως μια μεγάλη συμφωνία θα ήταν ουσιαστικά ανεφάρμοστη όσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα.

Εισβολές και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει ακατάπαυστα τις εισβολές σε χωριά και πόλεις της Δυτικής Οχθης αλλά και τις συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων σε καθημερινή βάση.

Χτες, ο στρατός εισέβαλε στο χωριό Μπερίν που βρίσκεται ανατολικά της Χεβρώνας και κατεδάφισε ένα σπίτι και κατέστρεψε ένα πηγάδι στο πλαίσιο κινήσεων διωγμού των χωρικών ώστε να διευρυνθεί ο παρακείμενος εβραϊκός εποικισμός Μπάνι Χέφερ. Εισβολή έκανε ο στρατός και στο χωριό Φαουουάζ που βρίσκεται νότια της Χεβρώνας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν τουλάχιστον 20 συλλήψεις (μεταξύ των οποίων και ενός ανήλικου).

Την Τρίτη ένας Τούρκος τουρίστας, που είχε μεταβεί στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία, επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. Ο δράστης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά λίγα λεπτά αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ