Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποσιώπηση

«Θάφτηκε» από την πλειοψηφία των ΜΜΕ η επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα σε ΗΠΑ και Καναδά. Βέβαια, όταν η εγχώρια δραστηριότητα του Κόμματος αποσιωπάται συστηματικά, τι να περιμένει κανείς για την επίσκεψη σε δυο χώρες με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ γνώρισε πολύ θερμή υποδοχή; Για τους ομίλους της ενημέρωσης το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν είχε «ψωμί». Γιατί η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αντί να συναντιέται με αμερικανοϊσραηλινά λόμπι, βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών που διαδηλώνουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Αντί να πάρει σβάρνα τα gala που διοργανώνουν με τέτοιες αφορμές διάφορα «ιδρύματα» και «αδελφότητες» στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με το σωματείο της «Amazon». Με τους εργάτες δηλαδή που τα βάζουν με έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς. Το ΚΚΕ και μ' αυτήν την επίσκεψη αποδεικνύει ότι είναι το μόνο κόμμα που δίνει το «παρών» στις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες διεργασίες, και όχι σε «συναντήσεις κορυφών» σε κλειστές λέσχες με εκείνους που σχεδιάζουν μαύρες μέρες για τους λαούς. Γι' αυτό η αποσιώπηση από τα ΜΜΕ πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κριτήριο μπροστά στις ευρωεκλογές για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!

Ξεδιαντροπιά

Ντράπηκε και η ντροπή με τη χθεσινή επίσκεψη Κασσελάκη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, της «ιερής αμυντικής συμμαχίας» - όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ - και του «καλώς βρίσκεται η φρεγάτα στην Ερυθρά», έκανε ένα διάλειμμα από τις lifestyle εμφανίσεις του και προσπάθησε να μετατρέψει το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, τον τόπο θυσίας των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, σε προεκλογικό ντεκόρ για την «αριστερά» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της πολεμικής εμπλοκής και του «στρατηγικού διαλόγου» με τις ΗΠΑ. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Τα ίδια είχε κάνει και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού πήγε στην Καισαριανή να καταθέσει στεφάνι και ύστερα δεν προλάβαινε να υπογράφει μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους και συμφωνίες με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, έχοντας στο πλευρό του τα σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά. Μαθημένοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι από ...αλεπουδιές που μόνο προσβολή σημαίνουν για τους αγώνες και τις πιο ηρωικές παραδόσεις του λαού μας. Μαθημένος όμως κι ο λαός από την ξεδιαντροπιά τους. Γι' αυτό γυρνάει την πλάτη και αηδιάζει με κακοστημένες παραστάσεις όπως «Ο Κασσελάκης στην Καισαριανή», ή «Ο Κασσελάκης στη Μακρόνησο» λίγους μήνες πριν...

Τσίρκο

Μέχρι και ...νεκρανάσταση του Καρατζαφέρη έχει το προεκλογικό μενού. Από τη μια για να ξεπλύνει την πολιτική της ΝΔ και να το παίξει «κράχτης» στις ακροδεξιές ψήφους, και από την άλλη για να ξεράσει τον γνώριμο αντικομμουνισμό. Ο πρώην πρόεδρος του ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. (που έχρισε διάδοχό του έναν εξίσου trash τηλεπαρουσιαστή του καναλιού του) αποθεώνει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Μητσοτάκη («είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει τώρα, δεν βρίσκω άλλον»), δηλώνει ότι έχει «επαναστατική συγγένεια με τον Τσε Γκεβάρα» και με συνεργό τον δημοσιογράφο της εφημερίδας, που βάζει θέμα κυριολεκτικά από το πουθενά, ο Καρατζαφέρης ξερνάει τη βρωμιά του: «Μα η Νέα Δημοκρατία πάντα στήριζε το KKΕ και το KKΕ πάντα στήριζε τη Νέα Δημοκρατία». Γνωστός αντικομμουνιστής και προβοκάτορας ο πρώην πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., έχει παίξει τον ίδιο ρόλο σε όλη τη σκοτεινή πολιτική καριέρα του. Και επειδή τον έπαιξε καλά, το σύστημα τον ανταμείβει με ...guest εμφανίσεις τώρα που εξάντλησε την αποστολή του στις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Από το υπόλοιπο της συνέντευξης κρατάμε την ομολογία ότι «εάν δεν είσαι πουλέν των Αμερικανών δεν προχωράς» (έτσι εξηγείται πώς «προχώρησε» κι αυτός την εποχή των μνημονίων) και την ατάκα - ανέκδοτο «κανένα μνημόνιο δεν έχω ψηφίσει. Το πρώτο άρθρο ψήφισα, να πάρουμε λεφτά»! Για την πολιτική δεν ξέρουμε, αλλά στο τσίρκο θα μπορούσε άνετα να δοκιμάσει μια δεύτερη καριέρα.

Τέντζερης

Μπορεί ορισμένοι να δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με την «πρόσληψη» Σπηλιωτόπουλου στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και μετέπειτα υπουργός της ΝΔ μετράει πολλά χρόνια στο «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή Τσίπρα ακόμα. Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από εκείνον που διευκολύνει κι άλλα στελέχη να μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, αφού οι διαχωριστικές γραμμές είναι ανύπαρκτες σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επιλογές τους, όπως η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τον πόλεμο, τα δημοσιονομικά, η οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. Αρα, υπάρχει χώρος για όλους και παντού. Πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ...ταλέντο στη στελέχωση του επικοινωνιακού επιτελείου του. Στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μάη και Ιούνη τον ίδιο ρόλο έπαιξε ο αντικομμουνιστής Μαραντζίδης, ως επιλογή του τότε προέδρου Τσίπρα, με την υποστήριξη όλων των πρωτοκλασάτων στελεχών, και αυτών που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ 2. Τώρα, ένας ...καταξιωμένος «ζεν πρεμιέ» και λάτρης του lifestyle αναλαμβάνει την επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις ευρωεκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις, κύλησε ο τέντζερης (στην κατηφόρα του εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ) και βρήκε το καπάκι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Πεθαίνει ο γλύπτης και εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

1933 Μία μέρα μετά την Πρωτομαγιά, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Α. Χίτλερ στη Γερμανία διαλύει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν ήταν προσκείμενες στους ναζί. Τάγματα εφόδου (SA) καταλαμβάνουν τα γραφεία των συνδικάτων και συλλαμβάνουν τους συνδικαλιστές.

1943 Σε κοινή σύσκεψη των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αποφασίζεται η συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

1946 Επαναφέρονται σε ισχύ οι νόμοι της μεταξικής δικτατορίας για τις Επιτροπές Ασφαλείας. Η τρομοκρατία και καταστολή εναντίον του ΚΚΕ και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εντείνεται και συστηματοποιείται συνεχώς.

1957 Πεθαίνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για τις διώξεις εναντίον κομμουνιστών ή υπόπτων ως κομμουνιστών.

1977 Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».

2011 Σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

...και σαν χτες

1827 Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.

1848 Στην Αγγλία ορίζεται με νόμο η δεκάωρη εργάσιμη μέρα για τις γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά που εργάζονταν στην υφαντουργική βιομηχανία.

1886 Η μεγάλη απεργία στις ΗΠΑ για το 8ωρο και τα αιματηρά γεγονότα στο Σικάγο. Το 1889, η Β' Διεθνής στο Παρίσι καθιέρωσε την 1η του Μάη ως Διεθνή Ημέρα των Εργατών.

1909 Γεννιέται ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

1926 Στην Αγγλία οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων κηρύσσουν λοκάουτ. Οι ανθρακωρύχοι απαντούν με κάθοδο σε απεργία, που στις 4 Μάη μετεξελίσσεται σε γενική πανεργατική απεργία.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής, σε αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού υποστράτηγου Φραντς Κρες και του επιτελείου του από τον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Απ' αυτούς περίπου 170 ήταν πρώην Ακροναυπλιώτες και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη.

1955 Εκτελείται στην Αλικαρνασσό ο 26χρονος Χρήστος Καρανταής, στέλεχος του ΚΚΕ, που είχε έρθει από το εξωτερικό με κομματική αποστολή.

1960 Ο Αμερικανός πιλότος Πάουερ συλλαμβάνεται από τις σοβιετικές αρχές. Εκτελούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τον σοβιετικό εναέριο χώρο, όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε.

1966 Ο Νίκος Ζαχαριάδης ξεκινά απεργία πείνας με αίτημα την κατάργηση των διοικητικών μέτρων εναντίον του, η οποία κρατά 19 μέρες.

1976 Πεθαίνει μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα ο Αλέκος Παναγούλης, που στις 13 Αυγούστου 1968 επιχείρησε αλλά απέτυχε να σκοτώσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ