Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οι γερμανικές επανορθώσεις είναι κομμάτι από τις θυσίες του λαού που αντιστάθηκε

Το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησε σύσκεψη στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων. Εγινε πλούσια συζήτηση και συγκεντρώθηκαν υπογραφές για τη διεκδίκηση.

Στην εισήγηση ο Χριστόφορος Γιακουμέλος, γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καλλιθέας, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο του θέματος και τόνισε:

«Τα λεφτά αυτά που χρωστάει η Γερμανία τα χρωστά στον λαό, γιατί από αυτόν τα έκλεψε. Υποδομές για τον λαό κατέστρεψε, λαϊκούς ανθρώπους δολοφονούσε μαζικά, από τον λαό που δούλευε άρπαζε, ενώ οι ντόπιοι αστοί πλούτιζαν, κερδοσκοπούσαν με τη μαύρη αγορά. Ο λαός αντιστεκόταν, πολεμούσε τους κατακτητές και πεινούσε, μάτωνε στις φυλακές, πέθαινε στις μάχες με τους ναζί κατακτητές ή στις δολοφονικές εκτελέσεις, στα μπλόκα και στα ολοκαυτώματα. Οργάνωσε την Αντίσταση με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και την ΟΠΛΑ, με αιμοδότη το ΚΚΕ.

Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ το θέμα των επανορθώσεων, που είναι λαϊκή περιουσία, κομμάτι από τον κλεμμένο ιδρώτα, τις θυσίες των προγόνων μας. Μια εκμεταλλευτική κοινωνία κλέβει τον μόχθο μας "νόμιμα" σε καιρό ειρήνης και "παράνομα" σε καιρό πολέμου.

Το γερμανικό κράτος διαφθείρει συνειδήσεις με το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων, βεβηλώνοντας την ιστορική μνήμη, με τη συνευθύνη δήμων που αποδέχονται τέτοια προγράμματα. Χρηματοδοτούν προγράμματα διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τη διδακτική ύλη στα σχολεία. Τέτοια περίπτωση είναι το έργο "Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα", που έχει παγώσει με τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η ΠΑΕΑΕ - ΔΣΕ.

Ενώ η Γερμανία λέει "περασμένα - ξεχασμένα", τι λένε οι ελληνικές κυβερνήσεις; "Να κοιτάξουμε μπροστά και όχι να αναλωνόμαστε κοιτάζοντας προς τα πίσω". Αυτή η δήλωση ανήκει στον Ακη Σκέρτσο, εκπρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ τον Μάη του 2023. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016 έστειλε το πόρισμα της Βουλής στα αζήτητα και πιο πριν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε αρνητικά σε κατάθεση Αναφοράς του ΚΚΕ στη Βουλή, με τη λογική ότι το "δημόσιο συμφέρον" καθορίζεται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».


Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από το 1946 έως και σήμερα, και έκλεισε τονίζοντας τους στόχους της καμπάνιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που είναι η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση ώστε να μη θαφτεί το θέμα των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία, αλλά και η υπεράσπιση της πραγματικής Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κόντρα στην επιχειρούμενη παραχάραξή της από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, η ανάδειξη των αξιών του αγώνα ως στοιχείου διαπαιδαγώγησης για το σήμερα, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στους οποίους έχει εμπλέξει την Ελλάδα η κυβέρνηση με τη συμφωνία των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ