Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια Δικαιοσύνη ακόμα πιο εχθρική

«Είμαστε πάλι εδώ - για μια ακόμα φορά - για να παρακολουθήσουμε πώς η κυβέρνηση θυσιάζει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα στον βωμό της "εξοικονόμησης" πόρων και της "μείωσης του δημόσιου κόστους"», επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο «Δικαστικό Χάρτη», η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή.

Τόνισε ότι πρόκειται για σχέδιο νόμου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και «μια Δικαιοσύνη που θα "επιταχυνθεί" και θα "βελτιστοποιηθεί" πρωτίστως για τους μεγάλους ομίλους».

Ετσι, είπε, καταργείται ο βαθμός των Ειρηνοδικείων που ήταν μεγάλης σημασίας για τον λαό και την καθημερινότητά του και τώρα πλήττονται πολλαπλά περιοχές συνειδητά αφημένες από τις κυβερνήσεις και το κράτος, μια σειρά από Πρωτοδικεία της επαρχίας βαφτίζονται «παράλληλα», υποβαθμίζονται μέχρι την πιθανότατη κατάργησή τους, προωθούνται κατατμήσεις και ανακατατάξεις στην Αττική και, «με βάση και τις διακηρυγμένες κατευθύνσεις της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω καταργήσεις και συγχωνεύσεις όχι μόνο Πρωτοδικείων αλλά και Εφετείων».

Οπότε «ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια Δικαιοσύνη ακόμα πιο εχθρική, απρόσιτη και ακριβή», σημείωσε. Στάθηκε στις βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως και για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που αναγκάζονται να προσφεύγουν σ' αυτήν αλλά και για τους δικηγόρους, των οποίων θα επιδεινωθούν οι όροι δουλειάς.

«Το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων, όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, που δεν θέλουν μια Δικαιοσύνη πιο εχθρική, ακριβή και απροσπέλαστη και που αντιδρούν μαζικά σε μια σειρά περιοχές της χώρας», υπογράμμισε η Σ. Διγενή και ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα διεκδικεί μαζί τους:

  • Καμία συγχώνευση - κατάργηση που θα αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση και θα εντείνει την ταλαιπωρία σε εργαζόμενους, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά. με καθημερινές μεγάλες αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων και ειδικά σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
  • Κατάργηση παραβόλων, τελών και κάθε οικονομικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
  • Μέτρα για φτηνές ή και δωρεάν μετακινήσεις των εργαζομένων για την πρόσβαση σε μακρινές δικαστικές υπηρεσίες και συχνότερα δρομολόγια, ώστε να εξασφαλίζεται επιστροφή αυθημερόν και να μην απαιτούνται έξοδα διανυκτέρευσης, προτεραιότητα στην ίδρυση ειδικών δικαστηρίων για οξυμένες κοινωνικές ανάγκες.
  • Αμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αμεση βελτίωση όλων των κτιριακών και εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών στα δικαστήρια όλης της χώρας, κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, με αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση αλλά και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, από ηλεκτρονικά συστήματα και μηχανοργάνωση μέχρι αναλώσιμα.

Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς και για την αναδρομική καταβολή αποδοχών στους νεοδιορισθέντες δικαστικούς υπαλλήλους, απόφοιτους της 1ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ