Τετάρτη 13 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Οι κοινωνικές σχέσεις θυσία στον βωμό του κέρδους

Σε εκδήλωση των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μίλησε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως έδειξε η κατάμεστη αίθουσα της ΕΔΟΘ
Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως έδειξε η κατάμεστη αίθουσα της ΕΔΟΘ
«

Οσα μας πονούν και μας συγκλονίζουν δεν είναι ένα μονόπρακτο έργο. Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Η ΕΕ και διαχρονικά οι κυβερνήσεις αφήνουν συνειδητά απροστάτευτο τον λαό και τα παιδιά του, επειδή προστατεύουν το καπιταλιστικό κέρδος και την ανταγωνιστικότητά του», ανέφερε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οταν όλα πουλιούνται και αγοράζονται... Οι κοινωνικές σχέσεις θυσία στον βωμό του κέρδους». Κάλεσε σε ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, του εχθρικού αστικού κράτους και της ΕΕ, τονίζοντας ότι «ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να γίνει ουσιαστικό στήριγμα στην πάλη ενάντια στα "σκοτάδια" της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των κοινωνικών - ταξικών ανισοτήτων, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας».

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην ΕΔΟΘ, με μαζική συμμετοχή κόσμου.

Η Β. Δάγκα ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ που με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για να υπερασπιστεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, έφτασε σε χυδαίο αντικομμουνισμό, έχοντας στο πλευρό του την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και ορισμένους ΣΥΡΙΖΑίους, κυρίες του ΠΑΣΟΚ και άλλους γνωστούς στα ΜΜΕ.


«Τι τους ενόχλησε; Οτι το ΚΚΕ αποκάλυψε για μια ακόμα φορά ότι στη σύγχρονη αντιδραστικοποίηση της καπιταλιστικής κοινωνίας νέοι άνθρωποι, φοιτήτριες κυρίως, και φοιτητές, είναι ευάλωτοι σε κυκλώματα εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας, κάτω από την ασφυκτική πίεση να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα σπουδών με τα δίδακτρα στα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, τη φοιτητική στέγη», είπε.

Και εξήγησε: «Το πάθος τους για την υπεράσπιση του "δικαιώματος" στη σεξουαλική εκμετάλλευση τους καθιστά πολέμιους των αγώνων για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα της νεολαίας».

«Επιλογή», «ελευθερία», «χειραφέτηση» και «αυτοδιάθεση» του σώματος «συνοδεύουν την προσπάθεια απενεχοποίησης αυτής της ακραίας όψης σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Είναι όντως ελεύθερη επιλογή;

Στη σάπια εκμεταλλευτική κοινωνία όλες οι εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής δεν καθορίζονται ελεύθερα, αλλά υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος.

Από τη στιγμή που η σεξουαλική πράξη γίνεται με κριτήριο και σκοπό το χρηματικό έσοδο, καμία ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει στη σεξουαλική επαφή.

Δεν μπορούν να συγκαλυφθούν ο εξαναγκασμός, η χειραγώγηση, η βία και εκμετάλλευση που ενέχει η πορνεία».

Τόνισε δε ότι στην «αρένα» και στη σήψη της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπου όλα πουλιούνται και αγοράζονται, θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και οι κοινωνικές σχέσεις.

Μίλησε για την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας, αναδεικνύοντας τις σοβαρές «παρενέργειες» που προκαλεί η αξιοποίηση των επιστημονικών κατακτήσεων με κριτήριο το επιχειρηματικό - καπιταλιστικό κέρδος, παράνομο αλλά και δήθεν νόμιμο.

Στάθηκε στις κυρίαρχες κοινωνικές σχέσεις του καπιταλισμού, που διαπερνούν το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, και των διαπροσωπικών. Οπως είπε, «επιδρούν στον τρόπο σκέψης, στα "αντισώματα" που διαμορφώνει κάθε προσωπικότητα απέναντι σε μια σειρά αντιδραστικά πρότυπα στάσης ζωής, στις πιέσεις που δέχεται από το οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό, γενικότερα κοινωνικό περιβάλλον.

Ολα αυτά επηρεάζουν την επιλογή, τις αποφάσεις καθενός και καθεμιάς για τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη συμβίωση, τον γάμο, το διαζύγιο.

Υπάρχει ένα εξελικτικά - ιστορικά διαμορφωμένο σύστημα στους ανθρώπους, που επιδρά ώστε να νιώσει κάθε πρόσωπο πιο κοντά σε ένα άλλο πρόσωπο. Σε αυτές τις προσωπικές επιλογές καθρεφτίζεται το πλέγμα των αναγκών, των ικανοτήτων, των ιδεών, των αξιών, των ηθικών απόψεων και πεποιθήσεων.

Ολα αυτά δεν διαμορφώνονται σε κοινωνικό κενό.

Είναι αποτέλεσμα σύνθετης αλληλεπίδρασης κοινωνικών συνθηκών και παραγόντων, που αντανακλώνται στην κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα.

Υπάρχει ένα σάπιο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο φυτρώνουν τα αγκάθια του ατομισμού, του ανταγωνισμού, του εγωιστικού τρόπου σκέψης και στάσης, της υποτίμησης της προσωπικότητας, ακόμα και της ζωής ενός ανθρώπου.

Αυτές οι σάπιες αξίες γίνονται viral στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στον χώρο δουλειάς, αλλά και από τα ΜΜΕ και ΜΚΔ, την πολιτιστική βιομηχανία. Αναπαράγονται από όλους τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Διαμορφώνουν μαζικά πρότυπα διαπροσωπικών και ερωτικών σχέσεων.

Πρόκειται για κρίση της ηθικής των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων, που ο πυρήνας τους είναι η ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος».

Η συμμετοχή στον συλλογικό αγώνα αποτελεί πηγή έμπνευσης για αγωνιστική στάση παντού

Και φωτίζοντας τον δρόμο που προβάλλει το ΚΚΕ, η Β. Δάγκα τόνισε: «Η συμμετοχή στον συλλογικό αγώνα, στην ταξική πάλη, αποτελεί πηγή έμπνευσης για αγωνιστική και ανυπότακτη στάση σε όλα τα πεδία της ζωής, και στις διαπροσωπικές - ερωτικές σχέσεις.

Μέσα στους αγώνες μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να δει ότι μία επιλογή έχει. Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων, σε σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο - το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις.

Η συμμετοχή στην ταξική πάλη αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα καθενός και καθεμιάς.

Σφυρηλατεί τις αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανιδιοτέλειας, την ικανότητα κάθε προσωπικότητας να βελτιώνεται συνεχώς χωρίς να συμβιβάζεται με ό,τι έχει καταφέρει, χωρίς να εγκλωβίζεται στις κυρίαρχες αξίες και στα κοινωνικά στερεότυπα για τον άνδρα και την γυναίκα.

Σε αυτόν τον δρόμο κατακτιέται η βαθύτερη συνείδηση της σχέσης κάθε ανθρώπου με την αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα.

Σε αυτόν τον δρόμο η γυναίκα θα νιώσει δυνατή να επιλέξει τον σύντροφό της, ικανοποιώντας την ανάγκη της για αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό.

Και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει οριστικά και αμετάκλητα μια κοινωνία στην οποία ο εργαζόμενος άνθρωπος, απελευθερωμένος από τα καπιταλιστικά δεσμά, θα απελευθερώσει μαζί και τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της εποχής μας και θα τις θέσει στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατική εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουμε τη σπίθα του αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας! Κόντρα στα σκοτάδια της βίας, της εκμετάλλευσης, των πολέμων(2023-11-24 00:00:00.0)
Οψη της σήψης του συστήματος της εκμετάλλευσης η εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών(2023-09-22 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με το σύστημα που αφήνει απροστάτευτα τα παιδιά και στον βούρκο του γεννιούνται τέρατα(2022-10-22 00:00:00.0)
Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;(2022-10-01 00:00:00.0)
Κοινός παρονομαστής...(2021-06-29 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις μετά το δολοφονικό χτύπημα της Χρυσής Αυγής(2013-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ