Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εκεχειρία με παρόντα τα τεράστια προβλήματα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Μέρα Εθνικής Γιορτής» κήρυξε τη χτεσινή, πρώτη μέρα τήρησης της συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με έντονη διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής ηγεσίας υπό το βλέμμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η κυβέρνηση της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι πανηγύρισαν τον τερματισμό των ισραηλινών επιδρομών που στοίχισαν τη ζωή σε 162 Παλαιστίνιους (103 άμαχοι τα 37 παιδιά) και έξι Ισραηλινούς. Η εκεχειρία, φυσικά, ως συνήθως, δεν αντιμετωπίζει το κύριο ζήτημα, δηλαδή την ισραηλινή κατοχή και το βάρβαρο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμφωνία εκεχειρίας, την τήρηση της οποίας ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέπει πλήρη κατάπαυση πυρός εκατέρωθεν - δηλαδή τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών, των επιθέσεων παντός είδους, των εισβολών στο έδαφος της Γάζας και των δολοφονιών ακριβείας από την πλευρά του Ισραήλ καθώς και πλήρη τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών κατά του Ισραήλ αλλά και των βομβιστικών ή ένοπλων επιθέσεων στη μεθόριο και εντός Ισραήλ από την πλευρά της «Χαμάς» και όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων. Τυπικώς, εφόσον τηρηθεί περισσότερο από ένα 24ωρο, οι δύο πλευρές θα αρχίσουν, με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, συνομιλίες για την επανέναρξη της λειτουργίας όλων των μεθοριακών περασμάτων και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών από και προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ηγεσία της «Χαμάς», τόσο ο πολιτικός της ηγέτης, Κχάλεντ Μασχάαλ, από το Κάιρο αργά το βράδυ της Τετάρτης, όσο και ο πρωθυπουργός της στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, χαρακτήρισε την εκεχειρία «μεγάλη νίκη για την παλαιστινιακή αντίσταση», υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν πέτυχε τους στόχους του με τις επιθέσεις του», ότι είναι ικανοποιημένη από τους όρους που θέτει η συμφωνία και κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να την τηρήσουν. Η έκκλησή της, σε γενικές γραμμές, εισακούστηκε, καθώς εκτός από περίπου 15 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, χτες επικράτησε απόλυτη ηρεμία.

Ο Χανίγια τηλεφώνησε και στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, για να τον ενημερώσει. Ο Αμπάς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΓΟΥΑΦΑ, συνεχάρη τον Χανίγια «για τη νίκη» και επαναδιατύπωσαν τις προθέσεις τους για επιτάχυνση όλων των προσπαθειών ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης. Επίσης, ο Χανίγια φέρεται να τόνισε στον Αμπάς ότι «στηρίζει» τη διπλωματική προσπάθεια για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτους - παρατηρητή» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αίτημα που κατατίθεται στις 29 Νοέμβρη.

Τόσο ο Χανίγια όσο και ο Μασχάαλ, εκ μέρους της «Χαμάς», ευχαρίστησαν την Αίγυπτο «για το ρόλο της» - που είναι προφανές ότι ενίσχυσε τη θέση του τμήματος εκείνου της αιγυπτιακής αστικής τάξης που εκφράζεται διά των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Μασχάαλ ευχαρίστησε και το Ιράν για την υποστήριξή του δηλώνοντας ότι «στήριξε και στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά τη "Χαμάς" και την παλαιστινιακή αντίσταση».

Στην ισραηλινή πλευρά, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Μπάρακ και ο αρχηγός ΓΕΣ, Μπένι Γκαντζ, υπογράμμισαν ότι «ο στόχος των ισραηλινών επιθέσεων επιτεύχθηκε» και ότι «αν χρειαστεί και η εκεχειρία δεν τηρηθεί, το Ισραήλ θα απαντήσει με στρατιωτική σφοδρότητα».

Παρ' όλα αυτά, δημοσκόπηση που μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο έδειχνε ότι το 70% των ερωτώμενων θεωρούσε λανθασμένο το πλαίσιο της εκεχειρίας, ενώ διαδηλώσεις (!) διαμαρτυρίας έγιναν σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Γάζα, όπου, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακούγονταν συνθήματα κατά του Νετανιάχου. Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 55 Παλαιστινίους στη Δ. Οχθη, τα ξημερώματα, ως «υπόπτους για εμπλοκή στη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ