Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντεγκλήσεις πυροδοτούν οι «Πάτριοτ»

Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται και παίρνουν και χαρακτήρα μεταξύ αντικαθεστωτικών και Κούρδων
Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται και παίρνουν και χαρακτήρα μεταξύ αντικαθεστωτικών και Κούρδων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται η εκδήλωση ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών με επίκεντρο τη Συρία. Ενώ συνεχίζονται οι τριβές, ακόμη και μεταξύ «φίλιων» δυνάμεων για το ποιος ελέγχει και ως ποιο σημείο τη νεοσύστατη «Εθνική Συμμαχία» - που έχει αρχίσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με σειρά επαφών στην Ντόχα του Κατάρ - η είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε, μετά από μέρες σχετικών διαρροών, επίσημο αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστοιχιών «Πάτριοτ» στη μεθόριο με τη Συρία πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Την είδηση καλωσόρισαν οι ΗΠΑ, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο. Αντίθετα, η Μόσχα εξέφρασε, χτες, την έντονη δυσφορία της εκτιμώντας ότι «η στρατιωτικοποίηση των συνόρων είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, για άλλη μια φορά, κάλεσε την τουρκική ηγεσία να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει στους Σύρους αντικαθεστωτικούς προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και ν' αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος.

Εντός Συρίας, σκληρές μάχες μαίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, χωρίς, όμως, κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν. Πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστήριζαν, χτες, ότι μετά από 20 μέρες σφοδρότατων συγκρούσεων και 44 νεκρούς, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους βάση πυροβολικού στην πόλη Ντάιρ αλ Τζουρ, περιοχή με τις πλέον πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Συρίας. Αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν, επίσης, ότι βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στο Χαλέπι, χωρίς επίσης να επιβεβαιώνεται.

Αντίθετα, διασταυρώνεται η είδηση ότι για μεγάλης εμβέλειας σύγκρουση ετοιμάζονται Κούρδοι μαχητές και ισλαμιστές ένοπλοι στη Ρας αλ Αϊν, στη μεθόριο με την Τουρκία. Η πόλη, που κατοικείται από Κούρδους, έχει περάσει εδώ και αρκετές μέρες στον έλεγχο αντικαθεστωτικών ενόπλων που ανήκουν στις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Γουράμπα αλ Σαμ». Οι Κούρδοι όμως ζητούν από τους ενόπλους να εγκαταλείψουν την πόλη επιδιώκοντας να την ελέγξουν μόνοι τους.

Οι πρώτες συγκρούσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 ένοπλοι, κυρίως ισλαμιστές, σημειώθηκαν στις αρχές της βδομάδας και όπως φαίνεται ετοιμάζεται νέα σύρραξη. Στην πόλη συνέρρεαν χτες Κούρδοι μαχητές της Επιτροπής Λαϊκής Προστασίας, του ένοπλου σκέλους της Κουρδικής Δημοκρατικής Ενωσης Συρίας - παρακλάδι του ΡΚΚ - στα βόρεια και ανατολικά της πόλης και ισλαμιστές μισθοφόροι στα νοτιοδυτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ