Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σύνοδος μουσουλμανικών χωρών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε χθες, στο Ισλαμαμπάντ η Σύνοδος των μουσουλμανικών Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) που συμμετέχουν οι εξής χώρες: Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Μαλαισία, Νιγηρία (η μόνη χώρα η οποία δεν είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμανική), Αίγυπτος, Ιράν, Πακιστάν και Τουρκία, στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που επηρεάζουν την επίσημη ατζέντα, η οποία αρχικά εστίαζε στην οικονομία εν μέσω κρίσης, υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Συνεργασία για την ειρήνη και την ευημερία». Το D - 8 ιδρύθηκε από την Τουρκία, το 1997, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας παρέμβασης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αύξηση του ρόλου των αστικών τάξεων των χωρών αυτών.

Στο Ισλαμαμπάντ έχει μεταβεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τις χώρες - μέλη του D-8 να αναλάβουν πιο αποτελεσματική δράση απέναντι στα ζητήματα που απειλούν την ειρήνη και την ευημερία στις χώρες της περιοχής, ζητώντας ενίσχυση της αλληλεγγύης. Ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι οι χώρες του D - 8 μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μένει θεατής ή να δίνει στήριξη στην εξελισσόμενη αιματοχυσία στην περιοχή μας».

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο, μίλησε για νέου τύπου «αποικιοκρατία», κατηγορώντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ότι χρησιμοποιούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ χαρακτήρισε πολιτική «τρομοκρατίας» τον επεκτατισμό του Ισραήλ. Την Τετάρτη, το βράδυ μια μέρα πριν τη Σύνοδο, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν, σε θρησκευτική γιορτή με 23 νεκρούς και 62 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ