Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΡΩΜΗ.--

Νέα μέτρα λιτότητας στα πλαίσια του προϋπολογισμού υιοθέτησε χτες η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, τα οποία στη συνέχεια αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν από τη Γερουσία της χώρας πριν τα Χριστούγεννα. Με 372 ψήφους υπέρ, 73 κατά και 16 αποχές, οι βουλευτές αποφάσισαν την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα (φτάνοντας το 22%) από τον Ιούλη του 2013, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα παραμείνει στο 10%. Επιπλέον, αποφασίστηκε μείωση ορισμένων εργοδοτικών εισφορών αλλά και νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Υγεία, με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,6% φέτος. Προηγούμενα, τον Οκτώβρη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε συμφωνήσει να επανεξετάσει το νομοσχέδιο προϋπολογισμού αντικαθιστώντας μια προτεινόμενη αύξηση στο φόρο εισοδήματος με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες Ιταλοί δήμαρχοι διαδήλωσαν στο Μιλάνο διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και απείλησαν ότι θα παραιτηθούν μαζικά εάν δεν υπάρξουν σχετικές αλλαγές στο κείμενο του προϋπολογισμού εντός του διαστήματος που μεσολαβεί από την έγκρισή του στη Γερουσία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα - Λαϊκή Αριστερά με αφορμή τον ένα χρόνο της διακυβέρνησης του Μάριο Μόντι υπογραμμίζει πως εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας το χρέος της χώρας από το 120% του ΑΕΠ το 2011 έχει φτάσει το 123%, η ανεργία αυξήθηκε στο 10,6% από το 8,1%, ο πληθωρισμός που ήταν πέρσι το 2,1% σήμερα έχει φτάσει το 3,6%, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ έχει προκαλέσει νέα άνοδο των τιμών και πτώση της κατανάλωσης. Σημειώνει πως είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός πλατιού λαϊκού μετώπου της εργατικής τάξης ενάντια στην ΕΕ, τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενάντια στα μονοπώλια ώστε να δημιουργηθούν τα θεμέλια μιας πραγματικής αντικαπιταλιστικής εναλλακτικής, ενώ υπογραμμίζει πως είναι κατά της κεντροδεξιάς, της δεξιάς αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς «λειτουργεί ως "στυλοβάτης" της κυβέρνησης, που είναι εχθρός του λαού και των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ