Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απεργία στη «Walmart»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ξεχωριστό νόημα έχει η φετινή «μαύρη Παρασκευή» για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ, καθώς οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης στον κόσμο, τη «Walmart», όπου οι συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν με κάτεργο και όπου ο συνδικαλισμός όχι μόνο απαγορεύεται αλλά διώκεται, πραγματοποιούν σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κίνησή τους αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς η λεγόμενη «μαύρη Παρασκευή», είναι η πιο εμπορική μέρα, με την έναρξη των αγορών των Χριστουγέννων, και συνιστά «ανοικτή σύγκρουση» με τη διοίκηση της πολυεθνικής. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβρη από τους απoθηκάριους στο Ελγουντ του Ιλινόις, όπου μετά από 21 ημέρες απεργίας βελτίωσαν τις συνθήκες εργασίας τους. Ακολούθησαν εργαζόμενοι στο Λος Αντζελες, ενώ μετά από λίγες ημέρες εργαζόμενοι σε 28 καταστήματα σε 12 πολιτείες πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης. Ηταν η πρώτη μαζική απεργία στη «Walmart» εδώ και 50 χρόνια! Είχαν και τη στήριξη άλλων συνδικάτων, τοπικών κοινοτήτων κλπ, που σχημάτισαν την οργάνωση «Ενωμένοι για να μας Σέβονται, στη Walmart» (OUR Walmart) και που υποστηρίζεται ενεργά από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Εστίαση και το Εμπόριο.

H απεργία αφορά σε 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στις ΗΠΑ και τα αιτήματα επικεντρώνονται στη βελτίωση συνθηκών εργασίας, την επέκταση της πλήρους απασχόλησης, ασφαλιστικές εισφορές, αύξηση αποδοχών, κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ