Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων στη Γάζα, ετοιμάζεται το νέο μακελειό στη Ράφα

Copyright 2024 The Associated

Με την πολύμορφη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που κατά τ' άλλα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρατηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 25/3 για άμεση κατάπαυση πυρός ως το τέλος του Ραμαζανιού, όπως άλλωστε κάνει εδώ και δεκαετίες με τις ίδιες «πλάτες», αγνοώντας δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ ενάντια στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Εντείνοντας μάλιστα τους βομβαρδισμούς στη νότια Γάζα, το κράτος - δολοφόνος προετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένη χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί που έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι και άμαχοι.

«Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Ράφα», επανέλαβε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας την προετοιμασία του κατοχικού στρατού για την επόμενη φάση του μακελειού.

Στις 175 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί 32.623 Παλαιστίνιοι και άλλοι 75.092 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Το Ισραήλ φτιάχνει «νεκρή ζώνη» στο 16% του εδάφους της Γάζας!


Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στοχεύουν να διαμορφώσουν και την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις τελευταίες βδομάδες με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις ισοπέδωσης μεγάλων περιοχών στη βόρεια και τη νότια Γάζα, έχοντας ήδη κόψει την περιοχή στα δύο μέσω του στρατηγικού περάσματος Netzarim.

Σε αυτό το πλαίσιο, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» παρουσίασε σοκαριστικές δορυφορικές φωτογραφίες, που δείχνουν την κατάσταση του εδάφους στη Λωρίδα της Γάζας πριν και μετά τον πόλεμο.

Ο κατοχικός στρατός φαίνεται πως έχει εξαφανίσει και ισοπεδώσει τα πάντα σε απόσταση 1,2 χλμ., από τον φράχτη που υπάρχει στα σύνορα με το Ισραήλ και κατά μήκος αυτής της περιοχής.

Εχει επίσης ισοπεδώσει τα πάντα σε πλάτος 5,5 χλμ., κυρίως στη βόρεια Γάζα, δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη», στο όνομα της αποτροπής μελλοντικών επιθέσεων από παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη «Haaretz», η «νεκρή ζώνη» που σχεδιάζει να επιβάλει το Ισραήλ θα περιλαμβάνει το 16% του συνολικού εδάφους της Λωρίδας της Γάζας!

Το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας κάνει εκτενή αναφορά στον στρατηγικό διάδρομο Netzarim που, όπως προαναφέρθηκε, έχει κόψει τη Γάζα στα δύο, ώστε να ελέγχουν οι κατοχικές αρχές τη μελλοντική κίνηση των Παλαιστινίων ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στράφηκε στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας ούτε καν σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους...

Υπενθυμίζει δε την πρόσφατη επισήμανση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, ότι η καταστροφή ειρηνικών πολιτικών υποδομών σε μια περιοχή συνιστά έγκλημα πολέμου, όπως επίσης είναι έγκλημα πολέμου ο βίαιος εκτοπισμός αμάχων από τις εστίες τους ή ο λιμός ως αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών που εμποδίζουν την αποστολή και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως κάνει ο ισραηλινός στρατός εδώ και 6 μήνες.

(Υπο)λειτουργούν 10 από τα 36 νοσοκομεία

Στον λιμό, στις επιδημίες και στους δεκάδες χιλιάδες τραυματισμούς από τις ισραηλινές επιθέσεις έρχεται να προστεθεί η τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας της Γάζας, από τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις και τον αποκλεισμό.

Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την Πέμπτη, ανέφερε ότι πλέον λειτουργούν μόλις 10 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας (κι αυτά υπολειτουργούν, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων), καθώς την Τρίτη έπαψαν να λειτουργούν εντελώς τα Νοσοκομεία «Αλ Αμάλ» και «Νάσερ» της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, έπειτα από νέες μαζικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, παράλληλα με εκείνες στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» που συνεχίζονται εδώ και δύο βδομάδες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τ. Γκεμπρεγέσους, απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στα νοσοκομεία της Γάζας και την προστασία γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και των ασθενών και εκτοπισμένων αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί.

Την Πέμπτη, μετά από 47 μέρες αιχμαλωσίας στις φυλακές των ισραηλινών κατοχικών αρχών, αφέθηκαν ελεύθεροι 7 εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων στη Γάζα. Ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούν αιχμάλωτους άλλους 8 εργαζόμενους της οργάνωσης.

Το Ισραήλ αξιοποιεί την πείνα ως ένα ακόμα όπλο

Την ίδια ώρα, στον θάνατο οδηγεί τους Παλαιστίνιους και η καταστροφική πείνα που έχει επιβάλει το Ισραήλ με τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τουλάχιστον 28 άτομα έχουν πεθάνει από πείνα, με τελευταίο θύμα ένα 6χρονο αγοράκι που κατέληξε την Πέμπτη σε παιδιατρικό νοσοκομείο...

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι 12 Παλαιστίνιοι πνίγηκαν στη βόρεια Γάζα, προσπαθώντας να κολυμπήσουν για να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα από πακέτα βοήθειας που είχαν ρίξει ξένα αεροσκάφη και έπεσαν στη θάλασσα... Αλλοι 6 ποδοπατήθηκαν μέσα στο πλήθος των πεινασμένων και απελπισμένων ανθρώπων που καρτερούσαν ένα μέρος της ελάχιστης βοήθειας που έπεφτε από τον ουρανό...

Αξιοποιώντας την πείνα ως ένα ακόμα όπλο κατά των Παλαιστινίων, το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) που μεταφέρουν τρόφιμα προς τη βόρεια Γάζα, με δραματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προώθηση βοήθειας.

Την ίδια ώρα που το Ισραήλ κρατά κλειστά χερσαία περάσματα ή επιτρέπει τη διέλευση βοήθειας με το σταγονόμετρο, η ισραηλινή κυβέρνηση, με τη συνεργασία κυρίως χωρών της ΕΕ (με πρώτη την Κύπρο), προωθεί εναλλακτικές οδούς «βοήθειας», όπως η θαλάσσια οδός (γνωστή ως επιχείρηση «Αμάλθεια»), οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την παροχή της απαιτούμενης βοήθειας στη Γάζα. Αντίστοιχα, προωθεί συνεργασίες με ορισμένους Παλαιστίνιους επιχειρηματίες που αντιτίθενται στη Χαμάς, επιτρέποντας τη διέλευση λίγων φορτηγών στη βόρεια Γάζα.

Παράλληλα με το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνεται η ισραηλινή κατοχική βία στη Δυτική Οχθη.

Συνεχίζονται καθημερινά οι συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων από τις κατοχικές δυνάμεις, οι επιθέσεις εποίκων σε περιουσίες Παλαιστινίων και οι φονικές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά, με καταστροφή υποδομών σε δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και δρόμους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ