Σάββατο 30 Μάρτη 2024 - Κυριακή 31 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνέχεια

Τρεις μέρες στη Βουλή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάλευαν να στήσουν το σκηνικό «ροντέο», να τραβήξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές - στο όνομα μάλιστα των αδικοχαμένων θυμάτων ενός εγκλήματος που έχει τις υπογραφές όλων όσοι κυβέρνησαν. Και την ίδια ώρα που σήκωναν τους τόνους στο «μαρμαρένιο αλώνι» της Βουλής, σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της Περιφέρειας Αττικής, έδειχναν στην πράξη τι σόι «σεβασμό» δείχνουν στα θύματα της πολιτικής τους. Εκεί, λοιπόν, μαζί οι εκλεγμένοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (του Χαρδαλιά και του Ιωακειμίδη) ψήφιζαν ενάντια στην αποζημίωση πληγέντος από την καταστροφή στο Μάτι το 2018! Ψήφιζαν μαζί ότι η Περιφέρεια, ως κομμάτι του κράτους, «δεν χρωστάει» τίποτα στα τραγικά θύματα εκείνης της πύρινης καταστροφής με τους δεκάδες νεκρούς. Με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο ξεκαθάρισαν ότι και το κουκούλωμα των ευθυνών και το «φταίει ο Χατζηπετρής» έχουν την ίδια γνώριμη, αποκρουστική συνέχεια στο εχθρικό και σάπιο κράτος τους: Από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, από την περιφερειακή αρχή στην επόμενη και πάει λέγοντας...

Υαινες

Τα επόμενα χρόνια, θα είναι χρόνια νέας σκληρής επίθεσης στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του λαού. Για αυτήν την επίθεση, τα κοράκια των χρηματαγορών και των μεγάλων επενδυτικών ταμείων προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος. Οπως ο CEO της «Black Rock», του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου παγκοσμίως, ο οποίος προειδοποιεί στο ετήσιο μήνυμα προς τους πελάτες του ότι επίκειται «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση», λόγω της επιδείνωσης της αναλογίας συνταξιούχων/ασφαλισμένων και λόγω της συνταξιοδότησης όσων μπήκαν μαζικά στην παραγωγή τα μεταπολεμικά χρόνια και τώρα βγαίνουν στη σύνταξη με ευνοϊκότερους σχετικά όρους. Η «Black Rock» ανησυχεί για τις προοπτικές των συνταξιοδοτικών συστημάτων όχι από τη σκοπιά των επιπτώσεων στον λαό, αλλά για τις συνέπειες στα δημοσιονομικά. Γι' αυτό αξιοποιεί τις προβλέψεις της για να εκβιάσει νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των συστημάτων ασφάλισης, ώστε να αποτελεί η σύνταξη καθαρά ατομική υπόθεση. Σαν μια πρώτη γεύση, ο CEO του επενδυτικού κολοσσού, που διαχειρίζεται περίπου 10 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων, προτείνει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 έτη, όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες λύσεις, λιγότερο κοστοβόρες για τα κράτη και τις ύαινες που περιτριγυρίζουν τον λαό πεινασμένες για κέρδη: Να ανοίξουν σύγχρονους Καιάδες για όποιον συμπληρώνει τα χρόνια για τη σύνταξη, ή να τα επεκτείνουν τόσο, που να πηγαίνει κατευθείαν από τη δουλειά στον τάφο.

Βαρύ...

Την ώρα που ο λαός μετράει ακόμα και τα «πορτοκαλί» κέρματα πριν μπει στο σούπερ μάρκετ, εξαιτίας της ασήκωτης ακρίβειας, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ετοιμάζονται για τζίρους πάνω από 21 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Ο κουμπαράς που θα τροφοδοτήσει τα κέρδη τους είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Πρόκειται για λεφτά του λαού, με τα οποία κατασκευάζονται έργα υποδομών που στη συνέχεια ξαναπληρώνει ο λαός για τη χρήση τους! Τα «πράσινα» έργα έχουν τη μερίδα του λέοντος με 6,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα συνολικά 9,9 δισ. που αφορούν στις κατασκευές. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων (υποδομών και κατοικιών) θα καταγράψει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2024 - 2026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025 (από 10,3 δισ. ευρώ το 2022), ενισχύοντας σημαντικά τα μεγέθη των κατασκευαστικών ομίλων, με κύκλο εργασιών που θα φτάσει τα 21,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

... πεπόνι

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους κατασκευαστικούς ομίλους, που την ίδια ώρα το παίζουν βαρύ πεπόνι απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με δικαιώματα. Οι οικοδόμοι όμως και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές δεν πρόκειται να τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί. Με κλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις, με τη μαζική συμμετοχή του κλάδου στην τελευταία πανεργατική απεργία και στην προετοιμασία της επόμενης στις 17 Απρίλη, στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για το εισόδημα και την ασφάλεια στην εργασία, για υποδομές στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ