Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Προς νέα φάση του ισραηλινού εγκλήματος με την έγκριση του σχεδίου επίθεσης στη Ράφα

Πάνω από 12.000 σκοτωμένα παιδιά από τις ισραηλινές επιθέσεις

Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται

Copyright 2024 The Associated

Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται
Με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας να συμπληρώνουν την Παρασκευή 161 μέρες, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, ερείπια και συντρίμμια παντού, συνεχίζεται η γενοκτονία από το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ενώ στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν τα σχέδια του κράτους - δολοφόνου για γενικευμένη επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι...

Οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 31.490 και οι τραυματίες τους 73.439, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο λιμός (ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα), εξαιτίας του βάρβαρου ισραηλινού αποκλεισμού, των συνεχών πλέον επιθέσεων σε χώρους διανομής ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, του βομβαρδισμού και της καταστροφής όλων των ζωτικών υποδομών, έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 27 Παλαιστινίων (τα περισσότερα βρέφη και παιδιά). Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι απειλούνται με λιμό πάνω από 576.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, τα παιδιά πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της ισραηλινής θηριωδίας.

«Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις 4 μήνες στη Γάζα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε 4 χρόνια σε όλες τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, καταγγέλλοντας έναν «πόλεμο εναντίον των παιδιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 12.193 παιδιά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις παγκοσμίως μεταξύ 2019 και 2022. Αυτόν τον έτσι κι αλλιώς τραγικό αριθμό ήρθαν να ξεπεράσουν μέσα σε ένα 4μηνο (από τον Οκτώβρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη) τα 12.300 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα, στο πλαίσιο του... «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ που υπερασπίζονται οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Εγκρίθηκε το σχέδιο επίθεσης στη Ράφα

Με αυτές ακριβώς τις «πλάτες» - παρά τους «αστερίσκους» που τίθενται από ορισμένες πλευρές - η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο στάδιο του εγκλήματος, για την «απόλυτη νίκη».

Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ενέκρινε σχέδιο του κατοχικού στρατού για γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μεταφέρει «σημαντικό μέρος» του περίπου 1,5 εκατ. αμάχων της Ράφα σε δήθεν «ανθρωπιστικές νησίδες» στην κεντρική Γάζα, όπου όμως το μόνο που έχει απομείνει είναι σωροί ερειπίων και κατεστραμμένες υποδομές...

«Πράσινο φως» σε δήθεν «στοχευμένα» ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα έχουν δώσει οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Politico», παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να απορρίπτει γενικευμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα δίχως «σχέδιο απομάκρυνσης» των αμάχων, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν πού να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο «Politico» υποστήριξαν ότι η εκτεταμένη επιχείρηση στη Ράφα, όπου υπάρχουν ήδη 4 τάγματα του ισραηλινού στρατού, «θα αρχίσει σύντομα», κάτι όμως που αμφισβήτησαν στελέχη του Πενταγώνου, τα οποία επισήμαναν πως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται μια «συγκεκριμένη αναδιάταξη δυνάμεων που ακόμη δεν έχει συμβεί».

Συνεχείς επιθέσεις σε κέντρα διανομής τροφίμων

Από τις 29 Φλεβάρη που ο ισραηλινός στρατός έκανε το πρώτο μεγάλο μακελειό σε κέντρο διανομής τροφίμων στη Γάζα, με πάνω από 110 νεκρούς και 700 τραυματίες, πλέον είναι συνεχείς οι ισραηλινές επιθέσεις σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, εκεί όπου τα πλήθη των πεινασμένων και απελπισμένων Παλαιστίνιων προσπαθούν να πάρουν λίγα τρόφιμα για να επιβιώσουν.

Στην τραγική κατάσταση και στις εικόνες χάους (τις οποίες επικαλείται ο κατοχικός στρατός ως πρόσχημα όταν ρίχνει στο ψαχνό), εκτός από τον βάρβαρο αποκλεισμό, συμβάλλει η διάλυση των υποδομών της UNRWA από τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις.

Η νέα επίθεση του ισραηλινού στρατού σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας (κι ενώ είχε προηγηθεί μια αντίστοιχη την Τετάρτη με 5 νεκρούς και 22 τραυματίες), εξαπολύθηκε το πρωί της Πέμπτης, στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 83.

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας και πριν από το χάραμα της Παρασκευής εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στην πλατεία Κουβέιτ της πόλης της Γάζας, κατά τις οποίες έγινε και πάλι χρήση πυρός (ο ισραηλινός κατοχικός στρατός την απέδωσε σε άγνωστους Παλαιστίνιους ενόπλους που ήταν πάνω στα φορτηγά), με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό 155 άλλων.

Τα διαδοχικά αυτά μακελειά καταγράφονται με φόντο την προσπάθεια του Ισραήλ να βρει συνεργάτες σε ορισμένους ντόπιους επιχειρηματίες ή ισχυρές φατρίες της Γάζας, στο όνομα της αποστολής και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, στην πραγματικότητα με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» της κατοχής.

Δημοσίευμα της «Washington Post» ανέφερε ότι το Ισραήλ πέρασε την Τρίτη 6 φορτηγά με βοήθεια σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες, τα οποία συνόδευσε ο ισραηλινός στρατός σε βάθος δεκάδων χλμ. μετά τα σύνορα. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου για συνεργασίες με ντόπιους επιχειρηματίες και ισχυρές οικογένειες (φατρίες) συνδυάζεται και με τη μελλοντική κατοχή και διοίκηση της Γάζας, όπως είχαν κάνει στην ίδια περιοχή οι κατοχικές αρχές κατά τη δεκαετία του 1980, κόντρα στην PLO. Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει η προειδοποίηση Ισραηλινού στρατηγού ε.α., ο οποίος δεν κατονομάζεται, ότι αν το Ισραήλ φτιάξει δομές διανομής βοήθειας και διαχείρισης της έννομης κατάστασης στη Γάζα με αυτές τις φατρίες, τότε κινδυνεύει να μετατρέψει τον θύλακα «σε νέα Σομαλία», όπου η μια ισχυρή φατρία θα στρέφεται εναντίον της άλλης, θα εξοπλίζονται και θα πολεμούν μεταξύ τους για να αυξήσουν ισχύ και πλούτη...

Τα σχέδια αυτά προκαλούν, όπως είναι αναμενόμενο, τις αντιδράσεις της Χαμάς. Δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς (Majd) προειδοποίησαν αυτήν τη βδομάδα τις φατρίες αυτές να μη συνεργαστούν με τον στρατό εισβολής και κατοχής γιατί θα αντιμετωπιστούν ως προδότες και συνεργάτες των κατακτητών.

Σκληρά μέτρα αστυνόμευσης στο Αλ Ακσα

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων καθώς και της εντεινόμενης κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη, στις 15 Μάρτη που ήταν η πρώτη Παρασκευή από την έναρξη του Ραμαζανιού, οι κατοχικές αρχές εφάρμοσαν στο τέμενος Αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, απαγορεύοντας σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που ήταν νεότεροι των 50 ετών να προσεγγίσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel», για την προσευχή της Παρασκευής είχαν εισέλθει στο Αλ Ακσα και στους γύρω χώρους πάνω από 80.000 προσκυνητές, παρά τους περιορισμούς, τους αυστηρούς ελέγχους, τις προβοκάτσιες, τους ξυλοδαρμούς, τα συρματοπλέγματα στην Πύλη των Λεόντων και τα κάθε λογής εμπόδια που έβαλαν οι ισραηλινές αρχές.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ