Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Εν μέσω πλήρους στήριξης στο Ισραήλ οι ΗΠΑ προκρίνουν κυβερνητική εναλλαγή

Με το βλέμμα στην αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων και των σχεδιασμών τους στη Μέση Ανατολή και την ίδια ώρα που στηρίζουν πολύμορφα το έγκλημα στη Γάζα, οι ΗΠΑ προκρίνουν όλο και πιο ανοιχτά μια κυβερνητική εναλλαγή στο Ισραήλ.

Με φόντο τις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις και εντός των ΗΠΑ για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, όπως και τις «δυσκολίες» που αυτή δημιουργεί στη σχέση της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της στην περιοχή, σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, ενώ Κίνα, Ρωσία κ.ά. ενισχύουν τα «πατήματά» τους εκεί, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC υποστήριξε ότι οι χειρισμοί του Νετανιάχου στη Γάζα «περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν το Ισραήλ».

Λίγες μέρες μετά ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, προτείνοντας ως «λύση» τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου εκτίμησε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός «δεν ταιριάζει πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου (...) Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά από τότε και ο ισραηλινός λαός έχει κατακλυστεί από ένα κυβερνητικό όραμα που έχει κολλήσει στο παρελθόν».

Πρόσθεσε δε ότι ο Νετανιάχου «έχει χάσει τον δρόμο του, βάζοντας στον συνασπισμό ακροδεξιούς εξτρεμιστές όπως ο (υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ) Σμότριτς και ο (υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας) Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ».

Είπε ξεκάθαρα πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν «ρόλο» σε περίπτωση που δεν αλλάξει πορεία η σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αν παραμείνει στην εξουσία «και συνεχίσει επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές, που δοκιμάζουν τα σημερινά κριτήρια των ΗΠΑ για βοήθεια, τότε η Ουάσιγκτον θα παίξει έναν πιο δραστήριο ρόλο για τη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής, χρησιμοποιώντας την επιρροή της για να αλλάξει τη σημερινή πορεία».

Ο Σούμερ κάλεσε επίσης την ηγεσία των Παλαιστινίων να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί «από μια νέα γενιά Παλαιστίνιων ηγετών, που θα εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης με ένα εβραϊκό κράτος».

Σε ένα τέτοιο φόντο, άλλωστε, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς διόρισε στη θέση του πρωθυπουργού τον (σπουδαγμένο στις ΗΠΑ και στενό του σύμβουλο για θέματα οικονομίας) Μοχάμεντ Μουστάφα, μετά την παραίτηση του Μοχάμεντ Στάγιεχ από το αξίωμα στα τέλη Φλεβάρη.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τον διορισμό, καλώντας τον νέο πρωθυπουργό να συγκροτήσει ένα «μεταρρυθμιστικό υπουργικό συμβούλιο», για μια «ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

Η Χαμάς αντέδρασε στο ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δεν τη συμβουλεύτηκε για τον διορισμό.

Στο μεταξύ εντείνονται τα παζάρια για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγής κρατουμένων. Την Πέμπτη η Χαμάς έδωσε τη δική της πρόταση στους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, επιμένοντας στο αίτημα για μόνιμο τερματισμό του πολέμου σε δεύτερη φάση, μετά το πρώτο κύμα απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων (γυναικών, ηλικιωμένων, παιδιών και ασθενών). Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση 700 έως 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων, από τους οποίους περίπου 100 είναι ισοβίτες.

Ο Νετανιάχου απέρριψε και αυτήν την πρόταση, λέγοντας ότι η Χαμάς εξακολουθεί να έχει «παράλογες απαιτήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέτειος της «Νάκμπα» με κλιμάκωση του μακελειού του παλαιστινιακού λαού(2024-05-16 00:00:00.0)
Διπλωματικές διεργασίες από ΗΠΑ - ΕΕ ενώ αναμασούν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»(2024-03-22 00:00:00.0)
Επαφές και διεργασίες για «ανοικοδόμηση» ενώ παραμένει η κατοχή(2021-06-01 00:00:00.0)
«Δεν θα γίνουμε κράτος δύο εθνοτήτων», λέει ο Νετανιάχου(2015-12-08 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη(2014-11-12 00:00:00.0)
Επιστράτευση εκατοντάδων Ισραηλινών εφέδρων(2014-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ