Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού προαναγγέλλει η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει ένα «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο» - άλλο ένα «ταμείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους - με χρήματα από την «αποτίμηση» των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την κυβέρνηση, το σχέδιό της προβλέπει ότι οι εταιρείες ύδρευσης θα αποτιμηθούν και το 50% του ποσού θα δοθεί για αποπληρωμή χρέους - προφανώς με κάποιου είδους πώληση - και το υπόλοιπο 50% για την ίδρυση του «Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου», που θα λειτουργεί ως θυγατρική του Υπερταμείου.

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει δηλαδή πως τα «ιμάτια» ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, αποχέτευση, άρδευση κ.ο.κ.) είτε θα πουληθούν απευθείας είτε θα «τζογαριστούν», επιβεβαιώνοντας ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν είχαν οι κυβερνητικές διακηρύξεις, όπως και οι αυταπάτες που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα πως η τυπική παραμονή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα χέρια του αστικού κράτους σημαίνει τάχα ανακοπή της πορείας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι στα βήματα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, των Μεταφορών κ.ο.κ. με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, με μπούσουλα τις Οδηγίες της ΕΕ και τα όσα προβλέπονται στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο για την ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενισχύοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησής του, για την κοστολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οδηγούν μεταξύ άλλων και σε πανάκριβο νερό για τα λαϊκά στρώματα. Με αυτά ακριβώς τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που είναι απέναντι από τις λαϊκές ανάγκες, θα γίνει τώρα και η «αποτίμηση» των δύο εταιρειών (κατά πάσα πιθανότητα από την «BlackRock»), προωθώντας παραπέρα την πορεία εμπορευματοποίησης με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ο ελπιδοφόρος λαϊκός αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα (2023-03-29 00:00:00.0)
Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα (2023-03-21 00:00:00.0)
Εκδήλωση στις 27 Μάρτη στις Βρυξέλλες για το νερό (2023-03-21 00:00:00.0)
Εκδήλωση στις Βρυξέλλες (2023-03-18 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τη στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου για το νερό - εμπόρευμα (2023-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ