Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Συνεχείς οι δολοφονίες νέων

Copyright 2023 The Associated

Τα χαράματα της Τετάρτης ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε άλλους δύο Παλαιστίνιους στην πόλη Ταμούν (νότια της πόλης Τουμπάς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη), έναν 23χρονο και έναν 16χρονο έφηβο, και στη συνέχεια εισέβαλε σε προσφυγικό καταυλισμό λίγο έξω από τη Ναμπλούς, δολοφονώντας και τρίτο νεαρό. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι και 3 συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, ώστε να ασκηθεί πίεση στον σύζυγό της (που είχε αποφυλακιστεί) να παραδοθεί, και ο πατέρας ενός νεαρού που δολοφονήθηκε πριν έναν μήνα.

Αργότερα, χθες το πρωί, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της Ναμπλούς στρατιώτες πυροβόλησαν στο κεφάλι 25χρονο. Στην ίδια εισβολή τραυματίστηκαν άλλοι 3 άνδρες, που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Και το βράδυ, στη διάρκεια εισβολής στην πόλη Γιαμπάντ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης (νοτιοδυτικά της Τζενίν), οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο, τον οποίο τραυμάτισαν στο στήθος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη έχουν σκοτώσει από την αρχή του 2023 τουλάχιστον 473 Παλαιστίνιους, τους 265 από τις 7 Οκτώβρη, και έχουν τραυματίσει πάνω από 3.500 ακόμα. Μέσα στο τελευταίο δίμηνο έχουν συλλάβει χιλιάδες Παλαιστίνιους με διάφορα προσχήματα, επιδεινώνοντας δραματικά τις συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές, με τις καταγγελίες να αναφέρουν ξυλοδαρμούς, έλλειψη θέρμανσης και επαρκούς σίτισης κ.λπ.

Αύξηση των εποικισμών στην Ιερουσαλήμ

«Πράσινο φως» για νέα επέκταση παράνομων εβραϊκών εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έδωσε χτες ο δήμος της κατεχόμενης πόλης, σύμφωνα με καταγγελία της ισραηλινής ΜΚΟ «Peace Now». Αυτή η «νέα συνοικία», η οποία θα περιλαμβάνει 1.738 οικιστικές μονάδες, αναμένεται να οικοδομηθεί κατά το ήμισυ στην προσαρτημένη και κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επίσης, η ισραηλινή αστυνομία έδωσε άδεια να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη συλλαλητήριο ακροδεξιών στο τέμενος Αλ Ακσά με κεντρικό σύνθημα τον «πλήρη εβραϊκό έλεγχο» του «Ορους του Ναού» (όπως αποκαλούν τον χώρο όπου βρίσκεται το τέμενος, επειδή προϋπήρχε εκεί ο Ναός του Σολομώντα). Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, ζητώντας από τις ΗΠΑ και τη «διεθνή κοινότητα» να σταματήσουν αυτήν την πρόκληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ