Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κόλαση όλη η Λωρίδα της Γάζας

Η επέκταση της σφοδρής επίθεσης στον νότο φέρνει πιο κοντά τα σχέδια για βίαιο ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Σε μια κόλαση έχει μετατρέψει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας η κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού κατοχικού στρατού, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες για 61η μέρα, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη νότια Γάζα, αυξάνοντας συνεχώς τους νεκρούς και τους τραυματίες, αλλά και την αγωνία των εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων που δεν έχουν πού να στραφούν για να γλιτώσουν από το μακελειό που εξαπολύει το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, του G7 και άλλων συμμάχων του.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης Χαν Γιούνις, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς και προχωρώντας σε σφοδρές μάχες σπίτι με σπίτι, ενώ σε άλλες περιοχές της νότιας Γάζας είχαν πάρει «ειδοποίηση» άμεσης εκκένωσης πάνω από 600.000 άμαχοι, χωρίς να υπάρχει ασφαλές μέρος όπου να μπορούν να κατευθυνθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Ηδη σύμφωνα με τον ΟΗΕ 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, δηλαδή περίπου το 80% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Επιπλέον, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας (από την Τρίτη) οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 16.248, από τους οποίους πάνω από το 70% είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.


Copyright 2023 The Associated

Εν μέσω των βομβαρδισμών και της εισβολής του κατοχικού στρατού και στη νότια Γάζα, χιλιάδες άμαχοι επιχειρούν να αποδράσουν από τα πεδία συγκρούσεων όπως μπορούν, με τα πόδια, με μοτοσικλέτες ή στοιβαγμένοι σε κάρα. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι - πολλοί απ' αυτούς ήδη εκτοπισμένοι από τις πόλεις τους στη βόρεια Γάζα - φεύγουν προς άλλες περιοχές του νότου, στριμωγμένοι σε ολοένα πιο μικρή περίμετρο.

Ηδη κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο έχει αρχίσει και δημιουργείται μια μικρή πόλη εκτοπισμένων, που ζουν μέσα στο κρύο ή τις λάσπες, σε πρόχειρες σκηνές, χωρίς καν τα απαραίτητα είδη για μια στοιχειώδη διαβίωση. Δυσεύρετα παραμένουν το ψωμί και το ζεστό φαγητό ή το γάλα για βρέφη και παιδιά, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια από τα σύνορα με την Αίγυπτο εξακολουθεί να εισέρχεται στη Γάζα με το σταγονόμετρο.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μόλις το 10% της βοήθειας που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στοιχειωδώς στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει στον παλαιστινιακό θύλακα. «Το να είσαι Παλαιστίνιος σήμερα σημαίνει να έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο», είπε ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, Νιμπάλ Φάραχς.

«Καμία τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Γάζα. Ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα καταφύγια, ούτε οι καταυλισμοί προσφύγων. Κανένας δεν είναι ασφαλής. Ούτε τα παιδιά, ούτε οι εργαζόμενοι στην Υγεία, ούτε οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η κατάφωρη περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων της ανθρωπιάς πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς.

«Σχεδόν αδύνατη» η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας...

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων υπογραμμίζει ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πλέον «σχεδόν αδύνατη» στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποιεί πως η συνέχιση των εχθροπραξιών «θα επιδεινώσει την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση που απειλούσε ήδη (...) τον άμαχο πληθυσμό».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, η Ράφα είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στον θύλακα όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, όμως οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Καμία βοήθεια δεν φτάνει πλέον στη Χαν Γιούνις, ενώ η πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε επισήμως απαγορευτεί ήδη πριν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ρίχνει καθημερινά στη Χαν Γιούνις φυλλάδια προειδοποιώντας ότι επίκεινται άμεσα βομβαρδισμοί και διατάσσοντας τους κατοίκους να φύγουν από τις συνοικίες τους.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει ότι διαταγές άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων αφορούν επί του παρόντος το 28% του θύλακα, χαρακτηρίζει «αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής προσφύγων, για τις οποίες έχει κάνει λόγο το Ισραήλ.

Χθες επαναλήφθηκαν σκηνές χάους στο Νοσοκομείο «Νάσερ» της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Γάζας, όπου τραυματίες δέχονταν τις φροντίδες του προσωπικού ακόμα και στα πατώματα. Υπό τον ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων έφταναν συνεχώς κι άλλοι τραυματισμένοι, κάποιοι πάνω σε ρυμουλκούμενα καρότσια, άλλοι σε φορεία, ακόμα και στα χέρια συγγενών...

Ο δε Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, τόνισε ότι τα νοσοκομεία της Γάζας καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Πρόσθεσε πως πλέον στη βόρεια Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί το Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν», στο οποίο απέμειναν μόνο 20 ασθενείς, λόγω σφοδρών μαχών και ελλείψεων σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Σκότωσαν 22 μέλη οικογένειας δημοσιογράφου

Στο μεταξύ, το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χθες ότι σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα, σκοτώθηκαν 22 μέλη της οικογένειας και συνεργάτες του ανταποκριτή του, Μομίν Αλσράφι.

Ανακοίνωση του «Al Jazeera» ανέφερε ότι το κανάλι «θα προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα βήματα για να τιμωρηθούν όσοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα».

Δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και πολλά μέλη οικογενειών τους έχουν σκοτωθεί από τους «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καταυλισμού προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άνθρωποι, ενώ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια σκότωσαν και τραυμάτισαν κι άλλους Παλαιστίνιους, μεταξύ τους και τον Ράμεζ Αλ Νατζάρ, ο οποίος ήταν διευθυντής κλινικής στη Χαν Γιούνις.

Πιο κοντά τα σχέδια καθολικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την επίθεση στη νότια Γάζα και τον σχεδόν καθολικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα τα «ανεπίσημα» σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για πλήρη ξεριζωμό των κατοίκων της Γάζας από τις πόλεις τους, με προοπτική τη «μετατόπισή» τους στην Αίγυπτο ή σε άλλες χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επέμεινε προχθές το βράδυ ότι είναι «μονόδρομος» η χρήση «συντριπτικής ισχύος» ώστε να «καταστραφεί» και να ηττηθεί η Χαμάς. Υποστήριξε ακόμα ότι έχουν σκοτωθεί περίπου οι μισοί διοικητές μονάδων των Ταξιαρχιών «Εζεντίν Αλ Κάσαμ», της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χ. Χαλέβι, σε ανακοινωθέν του. «Δυνάμεις μας βρίσκουν όπλα σχεδόν σε όλα τα κτίρια, τρομοκράτες σε πολλά σπίτια και τους αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε.

Μέσω «Telegram» ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «εξάλειψε» τους «περισσότερους διοικητές» μονάδων της Χαμάς που δρούσαν αξιοποιώντας δίκτυο υπόγειων σηράγγων στη βόρεια Γάζα. Τόνισε δε πως το προπερασμένο 24ωρο πραγματοποίησε 250 αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα.

Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στην «Ισλαμική Τζιχάντ» δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μαχητές τους ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με ισραηλινά στρατεύματα, με σκοπό να τα εμποδίσουν να μπουν στη Χαν Γιούνις, ειδικά σε τομείς στο ανατολικό τμήμα της πόλης και σε παρακείμενους καταυλισμούς προσφύγων.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλέστηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ το CNN εκτιμούν ότι η νέα φάση επιθέσεων του Ισραήλ στη Νότια Γάζα «μπορεί να κρατήσει αρκετές βδομάδες, πιθανώς μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024».

Σύμφωνα με το ίδιο αμερικανικό δίκτυο, η κυβέρνηση Μπάιντεν «δείχνει να ανησυχεί βαθιά για την εξέλιξη των ισραηλινών επιθέσεων τις επόμενες βδομάδες», ώστε να μην επαναληφθεί στη νότια Γάζα ό,τι έγινε στη βόρεια, με τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς και τις τεράστιες απώλειες αμάχων.

Στην πραγματικότητα οι «ανησυχίες» αυτές - πέρα από τον υποκριτικό χαρακτήρα τους - σχετίζονται με την προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες έναντι ανταγωνιστών τους, προσπάθεια που δυσκολεύει από τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο ισραηλινό μακελειό στη Γάζα.

Καταγγελίες για τους ομήρους εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της επίθεσης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, 138 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα (αρκετοί από τους οποίους είναι αιχμάλωτοι Ισραηλινοί στρατιώτες) μετά την απελευθέρωση 105 ομήρων κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Η απελευθέρωση 80 Ισραηλινών ομήρων έγινε σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 240 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, ενώ τις ίδιες μέρες το Ισραήλ προχώρησε σε ακόμα περισσότερες νέες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, απαίτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να έρθει σε επαφή με τους 138 ομήρους της Χαμάς, ζητώντας να αυξηθούν «οι διεθνείς πιέσεις» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο φόντο της νέας κλιμάκωσης της σφαγής των Παλαιστινίων στη Γάζα από τον κατοχικό στρατό, η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ προσπαθούν να ενισχύσουν την προπαγάνδα που παρουσιάζει τη Χαμάς σαν «τρομοκρατική οργάνωση» που κάνει «τερατώδη» εγκλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε αντίθεση με την εικόνα των πρώτων ημερών από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, όπου σε γενικές γραμμές επικρατούσε μια «σιωπή» ή επιβεβαιωνόταν ότι δεν αντιμετώπισαν βασανιστήρια, επιθέσεις κ.λπ. (σε αντίθεση με τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές), τα τελευταία 24ωρα Ισραηλινοί αξιωματούχοι και άλλα επιτελεία επαναφέρουν κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης γυναικών ομήρων κατά το διάστημα που ήταν όμηροι της Χαμάς.

Το πρακτορείο «Associated Press» επικαλείται «έκθεση» των ισραηλινών αρχών που κάνει λόγο για «σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποιήσεις» από ενόπλους της Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη. Επικαλείται γιατρό ο οποίος υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 10 άνδρες και γυναίκες, που ήταν μεταξύ των 110 ατόμων τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα, κακοποιήθηκαν ή βιάστηκαν από τη Χαμάς.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο ύπατος επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει σε ομάδα του ΟΗΕ να εξετάσει «ανεξάρτητα» τις καταγγελίες περί βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων, λέγοντας πως «πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες, που πρέπει να ερευνηθούν».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «εδώ και βδομάδες» ζητά από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την ανάπτυξη «μιας ομάδας - της δικής μου ομάδας - να καταγράψει και να ερευνήσει τα ζητήματα των τρομακτικών επιθέσεων σε Ισραηλινούς», αλλά δεν έχει εισακουστεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπέρασαν τους 39.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα (23/7/2024)
Με επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού (8/5/2024)
Πάνω από 24.000 νεκροί σε 100 μέρες δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα (16/1/2024)
Συνεχές μακελειό με νέες επιθέσεις σε καταυλισμούς, ασθενοφόρα, εκτοπισμένους και υποδομές (11/1/2024)
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας (2/12/2023)
Επέκταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, επίθεση σε όλη τη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ (28/11/2023)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ